Atatürk’ün vefatının yıldönümünde Bursa’da izlenime açılan ve yerele uyarlanan fotoğraf sergisinden, geçmişe özlemle ayrıldık. Ardından kentsel dönüşümün bir töreniyle kentin yakın tarihiyle kent adına dövündük.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, 10 Kasım’ın haftası nedeniyle Atatürk’ün Bursa’ya ziyaretlerinin de ayrıca anlatıldığı bir sergiyi halkla buluşturdu.
Tayyare Kültür Merkezi’ndeki sergiyi gezmenizi öneriyoruz, dünün yoklukları ve mücadelesinin ardından yeniden kurulan bir ülke, bir diriliş…
Bursa’nın sanayi öyküsünün sayfaları, Atatürk’ün değerli eserlerinden Merinos’la taçlanmaya başlamıştı.
Onlarca yıl;
Sanayisi tekstille dönen bir kent, Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi bir yana, kurulan otomobil fabrikalarıyla emeğin umut göçünü aldı, toprak değerlendi ve bugünlere elde kalanlarla gelindi.
Kentin merkezinden bakıldığında vaktiyle uzakta görülebilen Merinos gibi değil, sanayi ile konutlar birarada boy verdi ve devam ediyor.
Dün…
‘Anılarla Fotoğraf Sergisi’nin ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ‘kentsel dönüşüm’ projelerini bir yenisinin töreni için Karapınar’a geçtik.
Oraları da;
2000’lere doğru doğallığını yitirmeye başlamıştı, yapılaştığı ve artık dokusal el atılması gereğindeki belediye, uydu fotoğraflarını da Ankara’nın önüne koydu, ancak böyle işe koyulabildi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, rantsal değil organik kentsel dönüşüm için böyle mahallede de işe koyuldu, büyük kentlere örnek oluyor.
Plansız, kaçak yapılaşmanın dokusal bir tahribatın, sağlıklı ve sosyal bir açıdan kamusal hizmetlere nasıl engel olduğu, muhtar konuşmayla anlaşılıyor.
Muhtar, hizmet bekliyordu ve istiyordu, ama devleti temsil etmeleri açısından, katılmadığımız sözleri var.
Belediye başkanlarından doğalgaz şebekesine bağlanabilme sorununa çözüm, ‘Plansız da olsa, kaçak da olsa…” hizmetler, çocuk parkı isteniyor.
Oralara evler getirilirken…
Büyükler;
Çocuklarına parkları, herkes için kaldırımlı güzel sokakları, okulların yokluğunu düşündüler mi?
Önce, “Başımızı sokacağımız ev” denildi, deprem gerçeği de zaten pek akıllara gelmiyordu.
Sonuç;
Sorunları, hizmet yoksunluğunu getiren plansız, kaçak yapılaşma ve böylesine gerçeğe karşılık, devletin hizmeti aranıyor.
‘Yaşanabilir Bursa’ gerçeği için…
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kentsel dönüşümün ihtiyacını kürsüye yeniden taşırken, gerektiren gerçekleri de güzel anlattı.
…Ve!
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın da projeleriyle beraber, Bursa’ya her açıdan iyileştirme sağlayacak dönüşümün hedefi ortaya konuldu.
Zira…
Yıldırım’daki dönüşümlerle;
Kent dokusu iyileşiyor, depreme dirençli yapılara dönüşüm oluyor, yaşanabilir koşullar için kamusal alanlar elde ediliyor, ana yollar düzene giriyor.