Bizim toplumda, devletten onlarca yıl sonrasını gören ve güvenceye alan projeler beklenirken, böyle güzel bir örneğe dün Bursa’da imzalar atıldı. Yarım asır süreyle içmesuyu ihtiyacı sorun olmayacak.

Halk arasında, “Bir işi yapacaksan, onlarca yıl sonrasını düşünerek yapacaksın!” sözü yaygındır.

Şimdi…

Böyle beklenti, Bursa’da Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin artık sahaya ineceği projeyle gerçekleşecek.

Kentin batısında;

Çınarcık Barajı’nı 60 kilometrelik hatla bağlayacak, bu doğrultuda günlük 300 bin metreküp suyun arıtalacağı, 3 deponun yapılmasını öngören projede, inşaat işini üstlenen firmalarla atıldı.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Fransız Kalkınma Ajansı’ndan 75’er milyon Euro tutarlı krediyle tarihi ‘Can Suyu’ yatırımı gerçekleştirilecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, DSİ’den yani merkezi yönetimden kendi üzerine almasından sonra, birkaç yıl değil birkaç ayda inşaata yönelik uygulama projeleri tamamlanmıştı.

…Ve!

Dün…

Müteahhitlerle imzalar atıldı.

Bursa’nın 3. barajdan kente su getirilmesini sağlayacak inşaata artık önümüzdeki günlerde başlanıyor.

En geç;

2026 yazıyla;

‘Su Sıkıntısı’ gündemde olmayacak.

İmza töreninde;

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın özellikle üzerinde durduğu 2 detaya daha dikkati çekelim.

Kredi anlaşması;

150 milyon Euro, ama…

9 ayrı iş bölümüyle;

Çoklu ihalelerin getirdiği rekabetle 23 milyon Euro’luk tasarruf yani bugünkü kur bazında 660 milyon TL az borçlanma sağlanıyor ve çalışmalar da eş zamanlı hızlı yürütülecek.

Başkan Aktaş, “Her proje, kıymetlidir, değerlidir, ama öyle projeler vardır ki; gerçekten şehrin geleceğini etkiler. İşte Bursa’nın geleceği açısından çok önemli bir projenin imza törenini yapıyoruz.” diyor.

Su sıkıntısını yarım asır gündemden çıkaracak projenin inşaatına başlanıyor, ama Aktaş, 2. barajın yanı sıra 125 yeraltı kuyusu ve tasarruf uygulaması ve çağrıları sayesinde, diğer kentler gibi susuzluk yaşanmadığını söylüyor.

Bursa’nın içmesuyu ihtiyacı için 3.barajın entegresine geçilirken, bir başka müjde daha satır aralarındaydı.

Kentin doğusunda,

Gölbaşı Göleti’ne de el atılıyor ve DSİ’nin üzerine düşen çalışmalarını bitirmesi ve devretmesinin sonrasıyla ‘4.Baraj’ dönüşümü ve entegresi de olacak.

İmza töreni sonrasıyla;

Bursa Su ve Kanalizasyon Genel Müdürü Güngör Gülenç, firmaların sahipleri ve yöneticilerini, öğle yemeğiyle konuk etti.

Bursa’nın geleneksel lezzetleri; Döner Kebap ve Kemalpaşa Tatlısı ikram edilirken, köşeyazarı dostlarımızla beraber davetliler arasındaydık.

Firmalar olarak;

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ’nin altyapı yatırımları ile gerçekleştirme istikrarı ve hızına övgülerde bulundular.

Özellikle…

Yatırımlarla;

Şebekelerden su kaçağı oranının %20’lere kadar düşürülmesinin, bir başka kentte görülmeyen, ulaşılamayan başarı olarak gösteriliyordu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, aradan geçecek onlarca yılla da ‘Susuzluğu çıkaran belediye başkanı’ olarak anılacak.

BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç de, zaten Türkiye’ye örnek olan kurumunun en başındaki olarak, ardında iz bırakan bürokrat olarak bilinecek.

Muhalefet;

Su fiyatını tartışma açarken, diğer kentlerdeki tarifelere ve asıl önemlisi BUSKİ’nin neleri yaptığına bakması gerektiğini belirtelim.

BUSKİ’nin kadroları olarak; verimliliği zirveye taşıyan ‘Yalın Belediyecilik’le neler kazanıldığını da, veriler ortaya koyuyor.