Marmara Depremi’nin yıldönümüne yaklaştık. Deprem riski, olasılıklar, dönüşüm, basına açıklamalar, seminerler, söyleşiler… Tekerrür eden acılara rağmen de, aynı şeyler konuşulacak.
Çare…
Yeni yapılaşmada, direnç gücü ve cezai yaptırımı yüksek imar mevzuatı ve mevcut yapıların güçlendirilmesi veya yeniden yapılması; dönüşümü…
Kentsel dönüşümde;
Mevzuatın artık epey geçmişi var, ama…
Bir yandan;
İmar yönetmeliğine yönelik değişiklikler bazı çevrelerce yıllarca ötelendirilmeye çalışıldı, ticari avantajlar sürdürülmeye çalışıldı.
Diğer yandan;
Ana hedef görülen, gösterilen dönüşüm mevzuatıyla çok oynandı, ama mülkiyet sahipleri lehine beklentiler de gerçekleşmedi.
Kentleşme mazisi çok da eski olmayan, ticari ve rantsal değeri yüksek Nilüfer’de, dönüşüm furyası görüldü.
Geçim derdindeki halkın dönüşüme katılımcılığını sağlayacak ve güçlendirecek, mühendislik esaslarını, cezai yaptırımla gözetecek mevzuat şart.
Dönüşüm mevzuatının avantajlarından yararlandığı projelerde, hak sahiplerinin dışında kalan diğer konutlar, dönüşümün gerektirdiği ana nedene dayalı hedef kitleye gitmiyor.
Aynı imar planı ve mahalle ile yanı sıra aynı ve farklı ilçelerde riskli konut sahibi olanlara satış önceliği ve ödeme kolaylığı olmalıdır.
Zira…
Dönüşüm avantajlarıyla binalar yapılıyor, hak sahiplerine ait olanların dışındaki konutlar ise, gayrimenkul piyasasına giriyor.
Öyle tezatlıklar var ki….
Fabrikalar kentsel dönüşüme alınmış, üzerlerine lüks konut ve ticaret merkezi dikilmiş, Araplar da hedef satış kitlesi oluyor.
Merkezi yönetim…
İradeli olmalı!
Velakin…
‘İmar Barışı’ ismiyle çıkarılan dolaylı imar affı, kaçak yapılara hukuki bir zemin yaratmakla beraber, parasal getiriye de çevrildi!
İstanbul’daki;
Fikirtepe projesi, orta ve alt sınıf için tam anlamıyla facia, hüsran, kötü örnek oldu.
35 yıllık…
Meslek hayatımızda;
Nice depremler gördük, toplantılar ve söyleşilere katıldık, yazılar kaleme aldık, ama en büyük sorun, ortak zihniyet…
Kahramanmaraş depremiyle yeniden görüldüğü üzere, meselemiz; aslında süren bir zihniyet ve ders alınmayışıdır.
Marmara Depremi’ndeki gibi…
Güya imar mevzuatına göre yapılmış binalar da, devletin kendi hizmet binaları da, 6 Şubat Depremi’yle enkaza döndü.