Bursa’da CHP’nin yerel siyasi iradesindeki 5 yıllık yeni dönemin ilk ‘Toplu Ulaşım’ zamları belli oldu. Karar toplantısı hayli ilginç geçerken, kategorisine göre zamlar değişiyor, oranı yükseliyor.
Geçen gün..
Toplu ulaşıma yeni zamlar için bu sütunlarla da “Bir kötü, bir iyi haber yolda…” demiştik.
Nitekim…
Dün…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlığında toplanan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), tam bilete kamuoyunda tartışma yaratabilecek yüksek zam yaparken, öğrencilere dörtte biri kadar ücretlendirme getirildi.
Zamlara bakarsak…
BursaRay’a ‘besleme’ hatlarında, tam bilet 10.90 TL yerine 18.55 TL, indirimli 10.05 TL yerine 17.10 TL ve öğrenciler 5.45 TL yerine 4.65 TL oldu.
Kısa hatlar;
Tam bilet 12 TL yerine 20.0 TL, indirimli 10.50 TL yerine 17.85 TL ve öğrenciler 6 TL yerine 5 TL olarak belirlendi.
Uzun hatlar;
Tam bilet 13.50 TL yerine 22.95 TL, indirimli 12.50 TL yerine 21.25 TL ve öğrenciler 9.45 TL yerine 5.75 TL olarak belirlendi.
Bursaray;
Tam bilet 12 TL yerine 20 TL, indirimli 10.50 yerine 17.85 TL ve öğrenciler 8.40 yerine 5 TL olarak karara geçirildi.
Tramvay hatları;
Tam bilet 9.10 TL yerine 15.50 TL, indirimli 8.20 TL yerine 13.95 TL ve öğrenciler 5.45 TL yerine 3.90 TL olarak belirlendi.
Aylık abonman kartlarında da, tam bilet grubundakiler için yüksek zamlar dikkati çekerken, öğrencilere yine daha ekonomik özellik getirildiği görülüyor.
Gruplara göre;
Tam bilet kapsamında bulunanlar için 160 binişli 770 TL yerine 1.300 TL ve 1.000 TL yerine 1.700 TL’ye çıkarıldı.
Kurumlara yönelik 60 binişli 600 TL yerine 1.000 TL, 90 binişli 700 TL yerine 1.200 TL ve 110 biniş olanlar 725 TL yerine 1.230 TL oldu.
İndirimli kapsamında bulunanlar için bir grupta 160 binişli 700 TL yerine 1.200 TL, diğer grupta 160 binişli 930 TL yerine 1.580 TL yapıldı.
Öğrencilerin aylık biniş limitleri 160’tan 200’e çıkarılırken, ücreti de bir grupta 200 TL yerine 340 TL ve diğer grupta 280 TL yerine 470 TL olarak belirlendi.
Yeni düzenlemeye göre;
Tam bilet grubunda bulunanlara zamların yüksek tutulduğu, özellikle öğrencilere hayli ekonomik formül ve uygulama getirildiği görülüyor.
Yeni zamlar;
Toplumda ve siyaseten tartışmalara neden olacaktır, ama hem aylardır zamlara fren hem de yolcu istatistikleri, farklı boyutu gündeme getiriyor ve bir de böyle bakılması gerektiğinden söz ediliyor.
İstatistiklere göre;
Tam bilet kapsamındakiler %40 dolayında bir paya sahipken, indirimli, öğrenci ve ücretsiz kapsamındakilerin her biri %20’şer dolayında yer tutuyor.
Beraberinde;
Öğrencilere uygulanan ücret, tam biletin yarısı yerine dörtte birine düşürülürken, aylık abonmanla biniş limitinin 160’tan 200’e çıkarıldığı vurgulanıyor.
Şimdiye kadar ortalama 1.25 TL maliyetle taşınan öğrenciler, yeni zamla 1.7 TL karşılığı hizmet almış olacak.
Zamlı toplu ulaşım…
Yarın yürürlükte!
Bu arada…
Hayli dertli;
Özel halk otobüsçüleri esnafı da, belediyenin ayrıca gündeminde olmaya devam ediyor.
Önceki dönemle;
Sektörün ve dolayısıyla hizmetin ayakta tutulması için aylık destek ödemesi alan özel halk otobüsçüsü esnafına bu desteğin sürdürülmesi için yeni bir güncelleme çalışmasıyla karara varılacak.
Zira…
Sadi Eren’in başkanlığındaki ilgili esnaf odası ile belediyenin keni ulaşım şirketi arasında, örnek bir uyumla bugünlere gelindi.
Başka büyük kentlerde esnaf eylemlere giderken, Bursa’da sabır ve özveriyle de bearber, uyum sürdürüldü.
Zam gündemiyle;
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlığında toplanan Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME), hayli ilginç bir toplantı gerçekleşti.
Hükümetin çıkardığı yönetmelikle;
Farklı merkezi yönetim kurumlarından üyeliklerin getirilmesiyle çoğunluk yerel yönetimin elinden alınmıştı.
Bu düzenleme, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönemde zamlarını çıkartmakta zorlanmasına, engellenmesine neden olmuştu.
Benzer durum…
İlk kez;
CHP’nin yerel yönetime gelmesiyle Bursa’da da yaşandı ve merkezi yönetimin kurum temsilcileri arasından, zamlara itiraz geldi.
Edinilen bilgiye göre…
Karayolları, itirazın başını çekerken, Bursa Ulaşım A.Ş.’nin (BURULAŞ) temsilcisi tarafından da karşı itirazla zam oranları savunuldu.
Bu doğrultuda;
Akaryakıt, yedek parça, bakım ve sigorta maliyetlerindeki yüksek artışın dışında, toplu taşıma kitlesindeki çalışanların maaşlarına aradan geçen 2 yılda da yüksek zamların geldiği vurgulandı.
Merkezi yönetim temsilcilerin arasından ısrarlı itiraz sürdürülmedi ve yeni zam oranları ve ücretlendirmeleri karara bağlandı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımdan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Tözün Bingöl, UKOME’ye başkanlığı yürüttü.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin deneyimli bürokratlarından Selahattin Dinç’in, yeni dönemle tekrar ‘UKOME Şube Müdürü’ yapıldığını da not düşelim.
Toplu ulaşım zamlarıyla;
Genel Müdür Fahrettin Beşli tarafından yönetilen BURULAŞ’ın da soluk aldığını belirtelim, çünkü zamlar geciktikçe zararın süreceği konuşuluyordu.
Yeni zamlar;
1 Temmuz’da başlayacaktı, ama…
Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ergül Halisçelik tarafından yeniden değerlendirme talimatıyla süreç uzamıştı.