Kurak yaz mevsimi sürerken, Bursa’nın içmusuyu barajlarındaki rezervi kontrolde tutmak için yeraltı kuyuları devreye alındı.

Büyük kentler arasında;

Bursa’nın, içmesuyu rezerv potansiyelinde şanslı olduğunu belirtelim, çünkü yaz aylarıyla anlaşılıyor.

Uludağ’a sahip olarak;

Eski yıllara kıyasla istikrarlı olmasa da, kış dönemiyle yağan karların sonraki aylar için derelerle beraber barajları beslediğini hatırlatım.

Çifte barajla;

Selahattin Saygı (Doğancı) ve Nilüfer barajlarıyla da yetinilmeyip, 2 yaz sonrasıyla Çınarcık Barajı da kente bağlanmış olacak.

Bu yaz…

Kurak geçiyor.

Öyle ki…

Barajlarda;

Buharlaşmayla…

Aylık;

1 günlük tüketim uçuyor.

Dahası…

İçmesuyunda;

Kentiçi ihtiyaç gündeme geliyor ve öne çıkıyor, ama Bursa’da kurulu ambalajı su sektöründe de kaynak daralması haberi alıyoruz.

Bu nedenle…

Bazı firmalarda;

Piyasaya bazı markalar olarak, arzda bir sıkıntı oluşabileceği, hammadde alımını durduran veya yavaşlatan markalar olduğu konuşuluyor.

Kente odaklanırsak…

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (BUSKİ), temel bir önlemi 2 aydır uyguluyor.

Ova geneliyle;

Yapılmış bulunan toplam 155 yeraltı kuyusundan, arıtma tesisi üzerinden kente içmesuyu veriliyor.

Kademeli olarak;

Devreye alınan su kuyularının toplamınında, yeni bir aşamayla kazanımı sağlanan 42 uyğulama noktasının yeraldığını da dikkati çekelim.

‘Yeraltı Barajları’ olan…

Su kuyuları sayesinde;

Bursa’nın günlük içmesuyu ihtiyacının %30’u dolayında bir karşılama oranı elde edilirken, enerji maliyetinde %2 dolayında artış oluyor.

Belediyecilikte;

Kamusal hizmet alanıyla;

BUSKİ’nin, farklı başlıklarla önemli çalışmalar, uygulamalar yürüttüğünü ve elde edilen başarı ve sonuçlarla anıldığını biliyoruz.

Bugün…

Pekçok büyük kent;

Susuzluk kaygısı yaşıyor!

Ara ve nihai çözümler aranıyor, tartışılıyor ve beraberinde uygulama sahası ve finansal sorunlar yaşanıyor.

Ege’de;

Gayrimenkul vergilerinin çok yüksek olduğu tartışılırken, içmesuyunda yaşanan sıkıntılar, sosyal medyada da gündemden düşmüyor.

Bir yatırımlar ve işletmeleri sürerken, diğer yanda yeni yerel yönetim dönemiyle içmesuyu tarifesinde indirim yapıldığını da belirtelim.

BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç’e özel parantez açalım, BUSKİ’ye ömrünü veren bir emek öyküsüyle işinin başında olmayı sürdürüyor.
Bu arada…
Çok merak edileni, sona bıraktık.

Su sıkıntısı yok!

Bursa’nın çifte barajındaki su rezervi 105 günlük ihtiyacı karşılamaya yetiyor ve artık sonbaharla yağışların geleceği tahmin ediliyor.

Su sıkıntısı yok, ama…

İsraftan kaçınmalıyız.

Çağrılarla;

Olumlu sonuçlar alındı.