Nilüfer; yaşanabilirlik standartları açısından Bursa’nın umuduğu olarak telaffuz ediliyordu. Aradan geçen yıllarla apartman ve sitelerle dolan bu ilçeye de ‘Yeşil’ ekilmeye çalışılıyor.
Dün…
Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği ve katıldığımız törenle yeni bir ‘Yeşil Alan’ ve ‘Spor Parkı’ hizmete girdi.
İlçe belediyesince yapılan en büyük gezinti ve sportif alanı projesi için 29 Ekim Mahallesi’nde tören düzenleniyordu.
Kendi dönemiyle;
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, son durumla gezinti, dinlence, oyun ve sportif amaçlı 57 park ve 26 koşu yolu uygulamasını ilçe halkına kazandırdıklarını vurguluyordu.
Son projeye;
Yanında yeralınan…
‘Ayvalıdere Projesi’ demesi dikkati çekerken, 29 bin metrekarelik alan dahilinde, kamusal amaçlı oluşturulduğu belirtiliyor.
Erdem, etaplar halinde çocuk oyun alanları, oturma dinlenme bölümleri, yürüyüş parkuru ve açık alan spor aletleriyle ilçe halkına çok amaçlı bir hizmet kazanımını sağladıklarıın ifade ediyordu.
Dere kenarında; yeşil alanların tamamının düzenlendiği, çevresinde 2 kilometrelik koşu yolu yapıldığı ve 70 araçlık otopark rezervi oluşturulduğu aktarıldı.
Peyzaja dikkati çeken;
Erdem, 3 biyoçeşitlilik bahçesi oluşturulduğunu ve farklı türlerde 25 bin bitki ve 350 ağaç dikildiğine işaret etti.
Konuşmasında…
Projeye anlam yükleyen Erdem, “Vatandaşlarımızın nefes alacağı, hem sosyal, hem sportif amaçlarla kullanabileceği güzel bir alan yaratılmış oldu.” şeklinde konuşuyordu.
Sözlerinin devamıyla;
Erdem, “Burası, Nilüfer için kendiliğinden oluşmuş doğal bir ekolojik koridor.
Ama biz kentimizde uygun alanlarda ekolojik koridorlar yaratarak hizmete sunmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullanıyordu.
Yıllarca…
Nilüfer, yaşanabilir standartlarda kentleşme için Bursa’nın hep umudu olarak konuşuldu.
2000’lerle hızlanan;
Planlı kentleşme gerekçesiyle bakir alanlar imara açıldı, ama yılların Reşat Oyal Kültürparkı ve yanı sıra Merinos ve Hüdavendigar gibi büyük ölçeklerde de, kent parkları oluşturulsaydı.
‘Atatürk’ ismi verilen ve bulunduğu bölgenin ismini taşıyan ‘Balat’ doğal ormanlık alanlar var, ama yeni kent planlamasına örnek alınamadı.
Halkın istifadesine açık alanlar ve otopark açısından, Ataevler, İhsaniye’den daha iyi koşulların batıda olduğunu söyleyebiliriz.
Velakin….
Meralar, tarlar planlanırken…
Büyük ölçekli kent parkları için yerler ayrılmalıydı, mahallere serpiştirilen projeler güzel, ama yeni imara açılan bir ilçede, sözünü ettiğimiz eksiklik var.
Geçmişe, öze sahip çıkılmaya çalışıldığından söz edilen ilçede, geleneğimizde olan orta ve büyük ölçekli çay bahçeleri, halka inen sosyal tesisler var mı?
Son yıllarda;
Tartışmalı kentsel dönüşüm projeleriyle yoğunluğun yükseldiği Nilüfer’de, ‘Yeşil’ restorasyon ihtiyacı ve adımları görülüyor.
Dünkü törende;
29 Ekim Muhtarı İsmail Keskin’in kürsüdeki konuşmasında, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a yönelik eleştiri üslubunu yadırgadığımızı not düşelim.
Bu arada…
Ayvalıdere’nin yatağına dün baktığımızda, panoromik güzel bir doğa fotoğrafıyla karşılaştık.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl yürüttüğü dere ıslahı, temizliğine yönelik çalışmaları, sonucunu gösteriyor.