Türkiye’nin, farklı endişelere konu edilen ‘milli’ bir meselesi, bu yıl ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ olması nedeniyle Bursa’da ele alınacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Dili’nin öğretimine yön verecek ve ‘eylem’ haritasına dönüşecek bir buluşmanın hazırlığını yürütüyor.

Bakanlık’a bağlı…Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı; Türkçe ve Dil Eğitimi Araştırma ve Merkezi olarak, ‘Türkiye’de ve Dünyada Türkçenin Öğretimi: Uygulamalar, Gelişmeler, Öneriler Çalıştayı’ düzenleniyor.
…Ve!

Bilim insanları, araştırmacılar ve eğitimcilere bilgilendirme ve çağrı yapılırken, Türkçe’nin önemi gündeme taşınıyor.
Açıklamada, “Adriyatik’ten Çin Seddi’ne, Sibirya’dan Hint Okyanusu’na kadar uzanan geniş bir coğrafyada konuşma dili, yazı dili, devlet dili ve eğitim dili olarak varlığını sürdüren Türkçe, dünyanın en yaygın ve en çok konuşulan dilleri arasında yer almaktadır.” deniliyor.

Bursa’nın ev sahipliğiyle;

Alan uzmanları, uygulayacılar ve ilgili kurumların da katılımıyla 26-29 Eylül 2022 tarihlerinde, Türkçe’nin öğretim süreçlerinin çeşitli boyutlarıyla değerlendirilmesi ve bu değerlendirme sonuçlarının paylaşılması sağlanacak.
Türkçe’nin öğretimine yönelik mevcut koşulların belirlenmesi ve bu konuda tespit edilen sorunlara çözüm önerileri üretilmesi amaçlanıyor.
Çalıştay’a önemle;
Kurumsal açıklamada, “Türkçe’nin ana dili olarak öğretimi, yabancı dil olarak öğretimi, iki dillilere öğretimi ve Türk soylulara öğretimi konuları ele alınacaktır.” ifadesi kullanılıyor.
Elde edilecek veriler, sonuçlar dahilinde, akademik bakış açısıyla farklı kurumların politikalarına yön verecek stratejiler gündeme gelecek.

Türkçe…
Dünyanın en köklü, zengin ve yaygın dilleri arasında geçiyor, ama Türkiye’deki son duruma bakarsak, bir deformasyon var.

Farklı ticari faaliyet alanlarında; farklı dillerden unvan, marka ve tabelalar, özellikle dikkati çekiyor, sitelerde de kullanılıyor.
Türkçe ve İngilizce’den devşirmeyle türetilen melez kelimeler; dilimizdeki trajediyi bir başka sorunla ortaya koyuyor.
TRT’nin çok eski yıllara ait televizyon yayınlarının arşivine baktığımızda, Türkçe’nin halk arasındaki konuşmasında dahi, bugüne kadar süregelen gerilemeyi çok daha iyi anlıyoruz.
Bursa’da, Suriye’den gelen sığınmacıların yoğunlukla yaşadığı yerlerdeki ‘Arapça’ tabelalar eleştiriliyor, ama…

Kullandığımız dil ve diyaloglar, unvan, marka ve tabelalara bakarsak, Türnkçe’nin geleceği için yaşanan son durum ve endişe, toplumsal sağduyuyla aşılabileceğini gösteriyor.
‘Milli Eğitim’ açısından…
Türkçe’nin öğretilmesi ve kullanılması, temel önem taşıyor, ama ve devletin ilgili kurumu nezdinde, otoriterlik zafiyeti olduğunu düşünüyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığı;
Ders kitaplarının dışında, özellikle temel eğitim dönemindeki çocuklar başta olmak üzere, okuma kitaplarını denetime alması gerekiyor.

Günümüzün bozuk, devrişme Türkçe’siyle kaleme alınmış, imla hataları bulunan ve devrik cümleli kitaplarla karşılaşıyoruz.
Yanısıra…
Yabancı yazarlardan yapılan çeviriler için de gereken özenin sağlanması gerektiği görülüyor.

TV’lerdeki dizilere de, öz Türkçe zorunluluğu getirilmeli, özellikle çocuk ve gençlik dizileri, dil kullanımıyla da örnek olmalıdır.
Atatürk; bir açıklamasında, “Toplumları millet haline getiren en önemli unsur dildir.” demiştir.
Uyarıda bulunan Atatürk, “Dili yok ettiğiniz takdirde milli ruh ve kültür diye bir şey kalmaz. Bu sebeple dili korumak, koruyucu tedbirler almak önemlidir.” şeklinde konuşuyor.

‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ Bursa’nın ev sahipliğini yapacağı ‘Türkçe’ çalıştayı, anlam ve önemi, yerinin seçimiyle çok doğrudur, amacına ulaşabilmesinin ümidini vurgulayalım.
Hatırlatalım…

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin süreç yönetimiyle varılan ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ unvanı, farklı coğrafyalardaki Türk varlığı, birliği ve sürdürülebilirliği açısından, birleştirici bir unsur oluşturuyor.
…Ve!
Türkçe’ye ilişkin çalıştay, Türkiye’de endişelere konu edilen ‘milli’ bir meseleyi odağa çekmiş olacak.
Türkçe’nin varlığı ve sürdürülebilirliği için çok büyük bir emeği bulunan ve büyük sözlüğü eser bırakan Kâşgarlı Mahmud’un isminin, çalıştayın haftasında Bursa’da bir caddeye verilmesinis öneriyoruz.