Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde Bursa’da düzenlenen Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nin ödül töreni, hiç unutulmayacak. Mükemmel buluşmaya tanık olduğumuzda, çok notlar edindik.

Açıkçası…

Dünyada;

Küresel farklı tür hesap ve senaryoların konuşulduğu günümüzde, ‘Türk Dünyası’ için birleştirici arzu ve hedefler doğrultusunda, daha da yakınlaştıran güçlü gönül bağı idraki vardı.

Türk Cumhuriyetleri’nden katılımcı sinema yapımcıları, senarist ve oyuncularının konuşmalarında, Türkler’in ‘kardeşlik içerisinde ve yeni adımlarla daha güçlü bir beraberlik içerisinde olmaları gerektiği’ vurgulandı.

Nitekim…

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, Dede Korkut'un özümsediği ve beslendiği değerlerin değişmemesinin, evrenselliğin en doğru tanımını göstermiş olduğunu anlatıyordu.

…Ve!
Ersoy, evrenselliğin, değerlerinden kopmak olmadığını belirterek, "Farklılığınla evrenselliğe erişiyorsan değerlisindir. Herkes gibi olmaktan ziyade herkese örnek ve öncü olmak esastır.” diyordu.

Sinema;

Türk Cumhuriyetleri için birbirleriyle güçlü köprü oluşturduğu, Ersoy tarafından Bursa’yla da örnekleniyordu.
Bugün…

Dünyada, kültürel değerlerle öne çıkarılan düşünceler, bir ülke ve milletleri için önemsenmekle beraber, Atatürk’ün de nasihatlarıyla ifade edilmiştir.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de itici güçle ev sahipliği paydaşlığını yürüttüğü; Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, Türk Dünyası’na sinema sanatıyla köprü gördüğünü ve ülkeleri yakınlaştırdığına, bizzat tanıklık ettik.

Ne karpuz festivali, ne popüler gündem festivali, tam anlamıyla nitelikli bir sanat, bir kültür festivaline, Bursa’da ev sahipliği yapıldı.

Üstelik…

Bursa’yı bu yıl ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan etmiş olan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) olarak, Bursa’da ülkelerin ‘Kültür Bakanları’yla da beraber, toplantılar da yapıldı.

Tek ses olarak;

Sanat, kültür konuştu!

Kültür ve sanatın, sadece belirli bir dünya ve siyasi görüşüne özel olamayacağı, Bursa’da bir ilçeyle sınırlı ve kıyas edilemeyeceği, gözler önüne serildi.
Davette;

Her katman ve görüşten olanlar vardı

Törende;
‘Vefa’ ödülleriyle…

Sinema sanatçısı Türkan Şoray ile yapımcı, yönetmen ve senarist Osman Sınav, ömürlerinin en duygulu anlarından birini Bursa’da yaşadılar.

Onlar;

Bir günde parlayıp sönenlerden ve sosyal medyanın ikonlarından olmadılar, özel hayatlarıyla gündeme ilişik bulunmadılar.

Bursa;

Saygıyla ayakta alkışladı!

Vatan ve millet kavramlarından, değerlerinden hararetle söz edilen bir dönemde, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, konunumuna ve kentine yakışan bir ev sahipliği yaptığını da belirtelim.

Türk Cumhuriyetleri’nden, ödüllere layık görülen sinema emekçilerinin kürsüdeki konuşmaları, birbirleriyle yakınlaştıracak ve kenetlenmeyi güçlendirecek güzel bir organizasyon nedeniyle teşekkür ediyorlardı.

Bursa’daki buluşmayla;

Yeni, daha güçlü beraberlikler ve ortak projelerin temennisi verilirken, böyle bir istikamette, devletin müjdesi de açıklandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Cumhuriyetleri’yle ortak film projesi yürütüleceğini duyuruyordu.

Ödül  takdiminde;

Türkan Şoray da, özel ilgi ve bağ bulunan Türk Cumhuriyetleri için aynı dileğini paylaştı, ama ilerleyen yaşıyla oynacağını sanmadığını söylüyordu.

Bakan Ersoy, ortak film müjdesiyle beraber, “İnşallah” temennisiyle Şoray’ın da filmde yer alacağını ifade ediyordu.
Elbette ki…

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, festivalin 5 günlük süresince, kente kamp kuran Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’la beraber, kent ve kurumu adına gururluydu.