Yüksek kur, Uluslararası Bursa Festivali’ni de olumsuz etkiledi. Ana programda ekonomik planlama ve uluslararası halk dansları yarışmasında, dövize endeksli ödüllerin maliyet artışı, dikkati çekiyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 60. Uluslararası Bursa Festivali’nin düzenlenmesi için hazırlık takvimini işletmeye başladı

34. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’na da yer verilen marka organizasyonu, yılların deneyimi ve yeterliliğiyle Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKTSV) üstlenmeye devam edecektir.

Ekonomi gündemiyle;

Geçen yılın son aylarında dövizde yaşanan ve yerleşik durumuna gelinen yüksek kur, Bursa’nın prestijli kültür ve sanat organizasyonunun maliyetine de olumsuz etki ediyor.

Yabancı sanatçı ve topluluklarla görüşmelerde, popüler, ama ekonomik tercihler önemseniyor, iletişim trafiğiye sonuca götürülecek.

Konser ve topluluklardan oluşan ana programda, bu yıl için ekonomik planlama dikkati çekiyor.
Dövize endeksli yabancı sanatçı konseri 2’den 1’e çekilirken, bale, opera, dans tiyatrosu, modern dans, müzik ve tiyatro başlığı altında tutulan gösteri sanatları etkinliği de 2’den 1’e düşürüldü.
Yerli sanatçı veya sanatçıların katılımıyla yapılan tematik ‘Türk Halk Müziği’ ve ‘Türk Sanat Müziği’ konserlerinin dışında,  ulusal alanda tanınmış ve popülerlik taşıyan 2 yerli sanatçı konseri yine olacak.
Özgün sahne performansı projesiyle ulusal ve/veya uluslararası sanatçı ve/veya toplulukların ortak ya da tek olarak gerçekleştirilmesi, 2 etkinlikle bu yıl devam ettiriliyor.

Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nda ise, yabancı para birimiyle dağıtılan nakdi ödüllerin tutarlarında indirime gidilmedi, ama yüksek kur etkisi etkisiyle maliyeti çok arttı.

İlk 3’te;

Birinci’ye 5 bin Euro, İkinci’ye 3 bin Euro ve Üçüncü’ye bin Euro ödül verilmesine devam ediliyor.

Kamu İhale Kurumu’nca…
Festival hizmet alımı için 2019’daki ihalenin yapılmasına onay verilen 8 Nisan’da 6.4 TL olan Euro’nun kuru, bu yıl için onay verilen 23 Mart’ta ise, 16.3 TL olarak görülüyor.

2019’daki festivale kıyasla…
Ödüllerin maliyeti, Birinci’de 30 bin 500 TL’den 90 bin TL’ye, İkinci’de 18 bin 300 TL’den 54 bin TL’ye ve Üçüncü’de 12 bin 200 TL’den 36 bin TL’ye yükselmiş olarak, şartnameye yansıdı.
3 yıl öncesiyle;
İlk 3’ün ödüllendirme maliyeti, 3 kat artışla 180 bin TL’ye ulaşırken, Dördüncü ve Beşinci’ye ödül maliyeti toplamı da,  6 bin 200 TL’den, 36 bin TL’ye çıktı.

Kendi alanında, saygın ve talep gören yarışmada, döviz cinsinden para ödüllerinin tutarlarında indirime gidilmezken, katılımcı ülke sayısının en az 15 olabilmesi de, devam ettiriliyor.
Toplumsal beklentiyle;

Uluslararası festivaldede, yabancı sanatçı konserleri ve toplulukların popülerliği, etkinliklerin fazlalağı hep talep ediliyor.

Velakin…

‘Sanayi kenti’ Bursa’da sponsor bulabilme sıkıntısıyla beraber, yüksek kurla da zorluk artıyor.
Ayrıca…

Dünyaca ünlü yıldız getirsen bir türlü, getirmesen bir türlü, çünkü Bursa’da bu örneğin en dikkati çekenini yaşadık.
Merhum Hikmet Şahin’in döneminde, Ricky Martin’in konseri oldu, ama ücreti tartışmalara neden oldu.

Yerli sanatçı da getirsen bir türlü, getirmesen bir türlü, Şahin’in döneminde, aynı festivale Sibel Can ve Ebru Gündeş getirildi, ama sahneye varıncaya kadar ‘Gazino’ ve ‘Matine’ görüntüleri yaşandı.
Bursa’da faaliyet gösteren küresel sanayi firması çok ve ülkelerinden sponsorlukla sanatçılar getirebilmeleri yıllardır arzu edilmiştir, ama İstanbul’a destekleri dikkati çekmiştir.