Bursa’da, konumlarıyla gündemde yer tutan 2 CHP’linin dün düzenledikleri basın toplantısı, amaç ve fotoğrafla tartışılmamalı, hırslanan CHP’nin ‘yukarı’sı için bir uyarı var.
Buluşma nedeni;
CHP’de, aile içi duygusallık ve kırgınlığını birleştiren bir düşünceyle aktif siyasetten yakın tarihte çekildiğini açıklayan Şahin Sevinç’in, vazgeçtiğini ve sahada nefer gibi çalışacağını söylemek istemesiydi.
Bursa Büyükşehir ve Yıldırım’ın meclis üyelerinden Sevinç, bir gönül ve destek bağı kurduğu doğu kökenliler, arkasında duran kanaat önderleri ve dün kendisini yalnız bırakmayan Mustafa Bozbey’e karşı, hatalı olduğunu söylüyordu.
Atatürk ve Cumhuriyet değerlerine önem ve CHP’ye bağlanan umudun gereçesiyle siyaset davasını sürdürmesi gerektiğini de ortaya koyuyordu.
Açıklamalarında;
CHP’nin ve bu siyaset kurumunun ‘yukarı’sı tarafından anlaşılması ve bilinmesi gereken bir gerçeğin de altını önemle çizdiğini görüyorduk.
Yıldırım’da önemli seçmen potansiyeline sahip doğu kökenlilere dokunabilmesi, bağ kurabilmenin önemini belirtiren Sevinç, şahsi saha çalışması ve diyaloğuyla elde edilen ve CHP’ye tahvil edilen bir emekten söz ediyordu.
HDP’yi ima ederek,
Doğu kökenli seçmenlerin, CHP’yle beraber 2 siyasi parti arasında kaldığını ifade eden Sevinç, saha siyaseti ve dokunuşlarla geneli itibariyle kendi siyasi partisine kazanım olgusuyla karşılaştığına değiniyordu.
Sevinç’in mesajı;
Aslında;
HDP’nin CHP’nin yanında diğer kutup gösterilmesine karşılık, doğu kökenlilerin, özellikle AK Parti’ye ciddi eğilim gösterdiklerini biliyoruz.
Çünkü…
AK Parti’nin, başlarda;
Askeri; varolduğu tartışılan bir vesayet konumdan uzaklaştıran ve demokrasi gerekçesiyle araya çizgi koyan politikası, bazı yasamaları ve uygulamaları, doğu kökenlileri kendisine çekti.
Velakin…
Türkiye’nin milli güvenliği için son birkaç yıldır dikkati çeken politika ve HDP’ye karşı söylem ve uygulamalar, doğu kökenlerinin yeni genel seçimde bu kez ne yapabileceklerini meraka çekiyor.
Nitekim…
Sevinç’in ortaya koyduğu saha fotoğrafı ve tespiti, CHP’nin ‘yukarı’sı tarafından iyi okuması ve sandığa tahvil için değerlendirmesi gereken bir uyarı olarak, Bursa yereliyle gündeme taşınıyor.
Böyle aktarırken…
CHP’nin ‘yukarı’sı için ne anlam ifade eder, dikkate alınır ve CHP genel merkezi olarak, toplumun geneliyle ne derece benimseyen politika olur?
Tereddütlüyüz!
HDP’nin hükümete yönelik eleştirel çizgisinde gözüken ve doğu kökenler lehine politika izleme iddiasında olan bir milletvekil, yaşadığı ve kendi meslek örgütüne başkanlık ettiği Diyarbakır’dan değil de, neden İstanbul’dan seçilir?
Geçtiğimiz günlerde;
HDP’li bir milletvekillinin, TBMM’den üyeliğinin düşürülme kararı alınan bir açık oylama yapılmıştı.
Bursa’nın CHP’li 5 milletvekilinden 4’ünün oylamada yoktu, diğer 1’inin ise ‘Ret’ oyu geldi.
6’lı Masa’da da;
HDP sancısı var!
CHP Genel Başkanı Kemal Kemal Kılıçaroğlu’nun Bursa’ya son gelişinde, doğu kökenli kentlilerin hemşehri dernekleri ve kanaat önderleriyle Şahin tarafından sağlanan buluşmanın CHP tarafından gündemin önüne çıkarılmasında ise, zayıf kalındı.
Ana muhalefet lideri tarafından, yeniden ‘Büyükşehir’ adayı ilan edilen Mustafa Bozbey, dün Şahin Sevinç’i yalnız bırakmadı.
Saha ve dokunuş siyaseti açısından…
Bozbey’in de, siyasetin ve toplumun doğruları gayesiyle Sevinç gibi ortaya koyduğu bakış açısı vardı.
Üstelik…
CHP’nin ‘yukarılar’ı için kendisinden de bir mesaj vardı, satır aralarında kaldı ve çok önemliydi.
Bozbey, ‘seçimlerin artık sandıkla değil, tutanaklarla kazanıldığı’ ifadesiyle farklı bir siyasi partiye oy kaydırması yapıldığı iddiasıyla iktidardaki AK Parti’yi ima eden bir söylem ortaya koydu.
…Ve!
Kaybettiği son yerel seçimde, CHP’nin önce kendisinin sahip çıkamadığına işaret eden bir tespitin altını çiziyordu.
Bozbey, 2 bin dolayındaki sandığa ait sonuç tutanaklarının, henüz en başta boş durumdayken, siyasi partililerin görevlileri tarafından imzalandığını gündeme taşıyordu.
Sandıktan çıkan oyların sayımının, siyasi partilere göre tutanaklara geçirilmesi aşamasının, artık asıl öneme dönüştüğünü ve deneyim olduğunu anlattı.
Bozbey, kente bakış ve yönetimi açısından bilinen düşüncelerini de ifade ederken, Bursa’ya tümden geçerli olumsuz bakışta bulundu.
Bu arada…
Bozbey’in, milletvekili seçtirilmeden yerel seçime yeniden itilmesi, kazanılması açısından Bursa; çantada keklik görülmemeli.
İYİ Parti’nin adaylarıyla girmesi beklenen yeni yerel seçimler, sadece belediye başkan adayı durumuna getirilecek bir Mustafa Bozbey’i, ileri yılların derinliğine itebilir.