Türkiye’nin 14 Mayıs’ta sandığa gitmesi, işlemeye başlayacak takvimle belediyeleri de, gündeme taşıyor. Devlet kurumlarından istifa edecek memurlara dönüşler açık, ama meclis üyeleri, şimdiden veda edecek.

Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin erkene alan kararın resmen yürürlüğe girmesiyle şimdiden gözler; devletin kurumlarına çevrildi.

Milletvekili adaylığı için…

Yüksek Seçim Kurulu tarafından 60 gün süreli yasal takvimin de ilanı beklenirken, devlet çatısı altında hareketlilik olacak.

Devletin memurları ile belediye başkanları, il genel ve belediye meclislerine üye olanların, istifa etmeleri gerekiyor.

Bugün…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 14 Mayıs tarihini imza altına alması ve Resmi Gazete’de hemen yayınlanmasından sonra, devlet kurumlarından istifalar için de takvim hemen; bugün başlatılmış oluyordu.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener tarafından yapılan açıklamaya göre, istifa edeceklerin zamanı da dardı, son gün olarak; ‘16 Mart Perşembe günü saat 17.00’ bilgisi verildi.
Bursa’da;

3 büyük ilçe belediyesinde, başkanların en yakın çalışma arkadaşlarından 1’er istifa geliyor.
Başkan yardımcılığı
yürüten;

Osmangazi Belediyesinden Bülent Hamdi Cingil, Nilüfer Belediyesi’nden Zafer Yıldız ve Yıldırım Belediyesi’nden Mert Vahit Arslan, milletvekili listelerine girme umudu ve beklentisiyle yollarını ayırıyorlar.
Bülent Hamdi Cingil;

Bursa’nın İznik ilçesinde, 1968 doğumlu. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün İşletme-Muhasebe Finansman Anabilim Dalı’ndan Yüksek Lisans’lı, ‘Standart Maliyetler’ alanında tezi oldu.

Yenişehir’e, 2003-2014 yılları arasında belediye başkanı olarak hizmet etmişti ve öncesinde meclisinde üyeydi. FP’nin kapatılması üzerine, AK Parti’ye kurucu ilçe başkanı olarak da görev yaptı.

Cingil, yerel yönetimler alanındaki geçmişiyle il, ulusal ve küresel örgütlenmelerde aktif görevler üstlendi.
Zafer Yıldız;
Ordu’da, 1969 doğumlu. CHP’de, 2015 yılında dönemin il başkanının milletvekili adaylığı için istifa etmesi üzerine, il başkan yardımcılığı görevinden, genel merkez tarafından da il başkanı olarak atanmıştı.

Yönetmeye atandığı yılda gerçekleşen yeni genel seçimlerle de, CHP’de öncekine kıyasla 80 bin oyla %3 oranında artışı kaydedildi.

Öğretmenlik lisesinden mezun Yıldız, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin Matematik mezuniyetinin ardından, Gazi Üniversitesi’nde de, ‘Pedagojik Formasyon’ eğitimini aldı.

Yıldız, 1990’lı yolların sonlarında öğretmenlik yaptı, ama 2003 yılında ise, inşaat sektörüne girdi.

Mert Vahit Arslan;

Bursa’da, 1985 doğumlu. Kestel Belediyesi’nin en genç eski bürokratlarından oldu, ama memuriyeti bıraktıktan sonra, aynı ilçede siyasete atıldı.
Osmangazi Üniversitesi’nden İnşaat Mühendisi olarak mezun olan Arslan, 2014 yılında yapılan yerel seçimde, Kestel ilçesinin meclisine seçildi, bu sürede başkan yardımcısı olarak da görev yaptı.
Arslan, 2019 yılındaki yerel seçimlerin ardından da, Yıldırım Belediyesi’ne devlet memuru olarak döndü ve üst yönetime alındı.

3’lü fotoğrafta;

Yıldız, siyaset kökenli olduğu için milletvekili adaylığına istifa etmesiyle beraber, artık belediyenin meclisine de, üst göreve de dönemeyecek.

Cingil ve Arslan, milletvekili aday listesine alınmamaları durumunda, istifa edilen kurumlarına ve görevlerine dönüş yapabilecekler.

Bursa’nın belediyelerinden yeni istifalar olacak mı, merkezi yönetimin yerelinden istifalar gerçekleşecek mi, aday adaylarının kendi açıklamaları ve 16 Mart’ın mesai bitimiyle tümüyle anlaşılacak.