Türkiye, öncesindeki süreciyle çok ilginç, sonucu en büyük öneme dönüşen ve sonucu çok merak edilen seçime gidiyor. Bugün açığa kavuşacak aday listeleri, Bursa’nın siyasetinde, derin izler bırakacaktır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Bursa’ya milletvekili olması, ithal görüntüsü veriyor, ama kente yabancı değil.

Bursa’nın sanayi kenti kimliği ve yerli otomobille güçlü bağının da ötesinde, AK Parti’nin yerelinde, siyasi misyonu olacaktır.

AK Parti’de;

Bursa’daki iç meseleleri için ve ayrıca sanayide ortaya atılan büyüme refleksi ve beraberindeki toprak ticareti tartışmalarında, regülatör görevi yapacaktır.

Efkan Âlâ’nın diğer listeyle devamı da, AK Parti yerelinde de tartışılacaktır, çünkü kentsel büyük projeler ve müjdelerle anılmamıştı.

Velakin…

Siyasi iradenin merkezi, Erzurumlu kimliğiyle kozmopolit Bursa’da O’nu istiyor ve parlamentoya götürmek istiyor.

AK Parti’nin Bursa’ya sürprizi, Mustafa Varank’la sınırlı kalmayabilir; HÜDA Par’a listede yer verileceği konuşuluyor.

…Ve!

Gerçekleşir ise…

Adı geçen;

HÜDA Par Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Şahin’in listeye girmesiyle ‘bir taşla çifte kuş vurmak’ anlamına gelecektir.

Bursa, merkez siyasetine eğimli, mufazakarlık da var, doğu ve güneydoğu nüfusu ve seçmeni potansiyeline sahip bulunuyor.

Malum…

Ülke siyaseti ve kamuoyunda;

HÜDA Par’a tepkiler var, ama…

Elazığlı ve Kürt kökenli olduğundan söz edilen hukukçu Şahin’in, dini merkeze alan ve özellikle Kürt kökenli vatandaşlara hitap eden siyasi partiye mensup olmasıyla dikkat çekiyor.

AK Parti’nin, doğu kökenli  ve bu doğrultuda güçlü bağ ve koordinasyonuyla dikkati çeken ebedi pardon sürekli milletvekili yaptırılan Ali Müfit Aydın’nla beraber, Kürt seçmene daha güçlü hitap edilmek istendiği sonucu çıkacaktır.
Bu durumdan söz ederken…

AK Parti’nin önde gelen kurucularından; Bursa’nın eski milletvekillerinden Bülent Arınç, çarpıcı bir açıklamada bulundu.

Arınç;
Kurumsal siyaset politikaları nedeniyle HÜDA Par ve HDP’yi eleştiriyor ve bu siyasi partilere mesafeli kalınması gerektiğini söylüyordu.

Arınç böyle diyor, ama HÜDA Par’ın Bursa’da AK Parti’nin listesinden adaylığı da gerçekleşir ise, özellikle CHP ne yapar?

CHP’nin, cesur bir politikayla cephe açacağını ve karşısına alacağını sanmıyoruz, çünkü muhalefet söylemleriyle muhafazakar ve Kürt kökenli seçmenleri karşısına almak istemeyecektir.

Vaktiyle;

ANAVATAN’ın eski il başkanlarından, Bursa’da merkez sağın önemli isimlerinden merhum İbrahim Yazıcı’nın oğlu Serkan Yazıcı’nın listeye alınması sürprizdir, ama bu adıma, vefa ve strateji anlamları yüklenebilir.

Darbe girişimi gecesi…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yazıcı’nın Marmaris’taki otelinde kalmış olması ve o gecenin vefası gibi öne çıkarılıyor, ama DP’nin Millet İttifakı’yla olan işbirliğine karşı; adaylığı önemlidir.

AK Parti’nin il eski başkanlarından Cemalettin Torun’un listeye girmesi bekleniyor, idari ve siyasi yüksek katlardaki yakın çalışma arkadaşlarından büyük destek aldığı konuşuluyor.

Bursalı işinsanı TÜGİAD Başkanı Nilüfer Çevikel’in de listeye yukarılardan girmesi bekleniyor.

Bunları anlatırken…

AK Parti’de;

Bursa’daki aday listeleri için yereldeki farklı grupların, adaylar için kıyasıya bir kulis ve girişim içerisinde olduklarını belirtelim.

Özellikle…

Çift seçim bölgeli Bursa’da, listelerin ilk 4 sırası için büyük mücadale var, çünkü mevcut koşullarda seçilmesi garanti görülüyor.

Bu arada…

Bursa’nın tanınmış siyasetçisi Faruk Çelik’in, aile memleketi Artvin’dan adaylığı çok konuşuluyordu, ama şimdi Konya’dan aday gösterilmek istendiğini de bilgi edindik.

Muhalefete bakarsak…

Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın, CHP’nin listesiyle en dikkati çeken isimlerin başında geleceğini duyduk.

İYİ Parti’nin TBMM’de grup başkanlığını yürüten Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, elde edilecek olası hükümetteki ‘Bakan’ görevi için milletvekili adayları arasında yok, ayrıca ‘Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı’ gösterilecek.