Bir akademik meslek odası başkanı, bir büyük ilçenin cazibe bölgesi için sosyal medya aracılığıyla şikayette bulundu, bu paylaşımı gören belediye başkanı da, kızdı.

Resmiyette…

Gümüştepe Mahallesi olarak geçen;

Misi Köyü’nde…

Derede görülmeye başlanan ve tartışmalara neden olan durum, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek tarafından gündeme taşındı.

Sosyal tesislerce…

Dere üzerinde;

Serin sularda sandalye ve masalarla müşterilerin ağırlandığı, sıcak hava nedeniyle brandadan gölgelik çekildiği ortam, Rodoplu Şimşek tarafından eleştirel refleksle karşılandı.

Sosyal medya paylaşımıyla;

Rodoplu Şimşek, “Misi Meydan' dan birkaç kare ile görgüsüzlük, çirkinlik ve doğal yaşam talanı...” ifadesini kullanıyordu.

Dikkatlerin çekilmesi için…

Eleştirel sözlerle beraber, ‘Turizm’, ‘Bursa’, ‘Nilüfer’, ‘Misi’ ve ‘DereleriÖzgürBırak’ etiketlemesi de yapılmıştı.

Aslında…

Yerli ve yabancı örneklerle dere ve deniz kıyıları üzerinde sosyal tesis anlayışı ve uygulamaları var, ama Misi’deki görüntüler, tartışmaya çekiliyordu.

Paylaşımı görünce…

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’e ilettik.

Çünkü…

Başka resmi kurumlar yerine;

Nilüfer Belediyesi için de Bursa için de Misi, turizmin güzel yöreleri ve fotoğrafları arasında geçiyor.

Dakikalar geçmeden…

Erdem tarafından cep telefonumzdan arandık, Nilüfer Belediyesi’nin ihmal ve bir şey yapmadığı algısı gerekçesiyle rahatsızlığını ifade etti.

Beraberinde;

Meslek odası veya başkanı adına, kurumuna telefonla da bildirilecek bir durumun, kamuoyu önünde paylaşımına da sitem ediyordu.

Şikayet konusunda;

Söyleyecekleri vardı!

Misi’deri derenin üzerindeki şikayete konu durum karşısında, kurumunun ihmal, gözardı edilmişliği olmadığını söylüyordu.

Aslında;

Şikayetin konusu;

Kendisininin, belediyesinin olmasını istemediği, ortadan kaldırılmasını için epey süredir çaba verdikleri bir meseleydi, yeniden gündemdeydi.

Hukuksal boyuta taşıdı.

…Ve!
Belediyeciliğin mevzuatı dahilinde, derenin üzerindeki olumsuzluğa karşı, Nilüfer Belediyesi’nin doğrudan müdahale ve cezai işlem yetkisinin bulunmadığını ifade etti.

Bu duruma rağmen;

Su kaynakları ve şikayete konu örnekle Misi’deki derenin, merkezi yönetime bağlı, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yetkisinde olduğunu vurguluyor.

Sorunun;

Sadece derenin üzerine konulan masa ve sandalyeler ile brandadan gölgeliklerden ibaret olmadığına, ayrıca dikkati çekiyor.

Yapılaşma da, sorun gösteriliyor.

Seyirci de kalmayarak;

Geçmişte…

Yazışmalar yapıldığını anlatıyor.

Öncelikle…

Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü’nün 2022 yılındaki bir resmi yazıyı bizimle paylaşılıyor, dere havzasındaki yapılaşma sorunu için ‘gereğinin yapılacağı’ ifadesi görülüyor.

Aradan geçen zamana rağmen;

Sıkıntının sürdüğü belirtiliyor.

Yakın tarihle;

Erdem, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Devlet Su İşleri ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’yle 29 Mayıs 2023 tarihli yazışmalara işaret ediliyor.

Görev, yetki ve sorumluluk gereği;

Misi Köyü’nde;

Yapılaşma, dere üzerine…

Müdahale için…

Erdem, Bursa Valiliği aracılığıyla Devlet Su İşleri’nin görevini yapması gerektiğini önemle dile getiriyor.

Bu doğrultuda…

Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü’nün, Tabiat Varlıkları Komisyonu’un 16 Haziran 2023 tarihli kararını esas alan cevabi yazısının gereğinin uygulanmasına çağrı yapılıyor.

Erdem, “Dere yatağındaki sorunlarla alakalı olarak… DSİ’nin, can ve mal kaybını önlemesi için dere yatağındaki yapıları kaldırması, dere yatağına inilmemesi için de tel örgü ve  ıslah çalışması yapması gerekmektedir.” diyor.