Bursa’nın CHP’li hekim milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala’yı konuk ettik. Mesleği ve kariyeri itibariyle de, ülke ve kent açısından ‘Sağlık’ başlığına odaklandık.

Yerelde;

CHP’nin, medyayla kurumsal iletişim zafiyetini ve ötekileştirmesini yaşadığımız dönemde, hekim milletvekilini konuğumuz görmek, anlam yüklüydü.

Zira…

Önceki yasama döneminde;

AK Parti’li hekim milletvekili Dr. Mustafa Esgin’i sahada, kurumlarda ve mikrofon başında çok gördük.
Bursa’nın sağlık hizmetleri açısından, parlamenterlikle katkı koymaya çalıştığı da, kaydedilen adımlar ve gelişmeler de ardından konuşuluyor.

Esgin’n olmadığı dönemde, yine bir hekim, ama muhalefete mensup Pala, şimdi 5 yıllık yeni dönemle Bursa’yı temsil edecek.
Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin hastanesine başhekimlik ve Bursa Tabip Odası’a başkanlık yapmıştı.
TBMM’nin yeni dönemiyle Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu’nun üyeleri arasına katıldı.
Öncelikle…

Pala’ya, muhalefetlik anlayışını sorduk, çünkü Türkiye’nin siyasetinde muhalefetin de politikası tartışılıyor.

Zira…

Gaye;

Ortak doğrular ekseninde yürümek, katkı koymak ve çözümlere sağlıklı şekilde gidebilmek olmalıdır.
…Ve!
Lafta kalmak, çatmak ve kürsü ötesine geçmemenin bir faydası olmayacağı gibi, tıkanıklığı besler, kutuplaştırır.

Pala, küt bir muhalif siyasetçi kimliğinden soyut kalmak istiyor ve “Muhalefetlik anlayışımla meselelere nesnel yaklaşacağım, çözüm ve katkı odaklı olacağım.” demesiyle dikkati çekiyor.

Bursa’nın da yereliyle;
Bilim adamı kimliğini önce hatırlatıyor ve “Bir konuyu konuşacaksam, öncesiyle önergeleriyle sorulara yanıt isterim, gelen bilgilere göre değerlendirme yapar ve öyle konuşurum.” ifadesini kullanıyor.
Muradiye’deki eski hastane meselesine değiniyor.

Pala, “Bursa Devlet Hastanesi, yıkılıp yeniden yapılacaktı. Bakan’a soru önergesi verdim, son durumu sordum. Zaman geçtikçe, kapasite bilgileri de değişiyor ve yatak kapasitesi azalıyor. Somut takvim de yok.” diyor.

Bu başlık…

Bursa’da merak ediliyor, ama ihalenin yapıldığını, şantiye düzenine geçileceğini ve ilk yıkımların başladığını not düşelim.
Türkiye’de;

Sağlık politikası ve hizmeti açısından, öncelikle sistemsel açıdan tartışılması ve gözden geçirilmesi gereken sıkıntılar olduğunu söylüyor.

Özellikle…

‘1.basamak’ tabir edilen;
‘Aile Sağlığı Merkezi’ sisteminin, sağlıkçıların çalışma ve hastaların kabul koşulları, mekânsal nitelik ve bütçesel esaslarıyla ele alınması gerektiğini vurguluyor.

Bu sayede;

Sağlık hizmetine erişimde henüz 1.basamak düzeyinde nitelik oluşturulabilmesi ve hastanın karşılık bulabilmesi önemseniyor.

Kimi zamanlar;

Muhalefetteki milletvekillerinin, devletin kurumlarıyla bakanlar üzerinden önerge yazışması ve kürsüden ses refleksinin verimi tartışılıyor.

Hatırlatınca…

Mesleği itibariyle;

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya doğrudan iletişim ve görüşmeyi de saha alanında görüyor ve önemsiyor.

Zira…

Pala, “Sağlık Bakanımızla Bursa Erkek Lisesi’nden mezunu, alt sınıftı. Milletvekili olmamla da sağlık gündemiyle Özel Kalem’inden randevu istedim, ama henüz dönüş olmadığını da belirteyim.” diye konuştu.

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, kamu-özel sektör ortaklığı sistemiyle finanse edilen Bursa Şehir Hastanesi’nin modelini eleştiriyor.

Sözlerinin devamıyla…

Açılacak olan Ali Osman Sönmez Çekirge Devlet Hastanesi’ne dikkati çekiyor ve “Devlet, şimdi bu hastaneyi kendi işletecek. Güçlü bir deneyim ve nitelikle şimdi devletin işletmesinin önemi, burada görülmelidir.” diye konuşuyor.
Pala, hastanelerde bazı branş eksikliği ve yokluğu için de, “Doktorlar, beklentideki gelir koşullarının yanı sıra, can güvenliği sorunu da yaşıyor. Devlet olarak, sağlıklı yetiştirilmesinde, günümüzün koşulları, acı deneyim ve ihtiyaçlarına göre yeni bir plan içerisine girmelidir.” düşüncesini paylaşıyor.
CHP’den ve bir milletvekilini aramızda gördük ve konuğumuz oldu, önümüzdeki günlerde de, SosyalTV.Com.TR’de stüdyo röportajı yayınlanacak.