CHP’de dün ‘Genel Başkan’ değişti, ama gerekçe görülen ve gösterilen ‘Değişim’, yerel seçimlere kadar nasıl olacak ve ne getirecek; ‘Yerel Seçimler’e kadar sınav önce içte olacak.

Kurultayla;

Birden fazla aday vardı, çekilenler oldu ve geriye kalan 2 büyük aday, birbirleriyle sandıktan önce kürsüyle hesaplaştılar.

Velakin…

Ana muhalefette;

Tozu dumana katan bir iç rekabet oluştu ve kürsüdeki bazı sözlere toplumsal ve ittifak geleceğini bitme noktasına getiren siyasal tepkiler gelişti.

Kaybeden de seçilen de, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’a “Selam olsun” demeleriyle sosyal medyada “Değişen bir şey olmayacak” yorumları da hemen yapılmaya başlandı.

Bu duruma;

Bursa’nın AK Parti’li milletvekili Mustafa Varank da hayli tepkiliydi ve “Al birini…” sözünü sosyal medyaya taşıdı ve “Vur ötekine…” demeyi halka bıraktı.
CHP ile İYİ Parti’nin yeniden ittifak içerisine girip girmeyecekleri merak ediliyor, ama kürsüden söylenenler, karşı tarafta tepkisel yankı buldu.

Salona karşılık, sert oldu.

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban tarafından açıklamada, “CHP kurultayında terörle iltisaklı herkese selam yolladınız. Biz de, Eren Bülbül’ün ailesine selam yolluyoruz.” deniliyordu.

Gürban’ın da, genel seçimler öncesiyle ‘HDP’ye İçişleri Bakanlığı’nın verilebileceği’ açıklaması sosyal medyada kendisine hatırlatıldı.

Kılıçdaroğlu’nun “Masadan kalkıp oturmalar oldu. Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım.” demesi, genel seçime endeksli ittifakın büyük paydaşını asıl çok kızdıran oldu.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, siyasi partisi ve genel başkanına söz söyletmek istemiyordu.

Türkoğlu, “O hançer, masadaki talihsiz vekil pazarlıklarıyla öncelikle milletin sırtına saplanmış olmasın sakın?” diye soruyordu.

Sözlerinin sonunda, “Ne diyelim, siyasette Allah kimseyi iflah olmaz bir histeri kurbanı yapmasın!” ifadesi kullanılıyordu.

Bursa Büyükşehir ve Osmangazi’nin CHP’li üyelerinden Ercan Korkmaz, eski lideri ve politikasına eleştirileriyle biliniyordu ve sosyal medyadaki kurultay trafiğine de dahil oldu.

Kormaz’ın hedefinde;

Genel başkan adayı Özgür Özel vardı ve bugüne kadar CHP’de üstlendiği görevler nedeniyle “Dün neredeydin?” mesajı verdi.

Sözlerine, “Bursa’da aktif siyaset yapıp Kemal Kılıçdaroğlu’nu mertçe benden daha çok eleştiren kimse yoktur.” diyerek başlıyordu.

…Ve!
Korkmaz, “Eğer 5 dönemdir vekil, grup başkanvekiliyken söyleyeceklerini söylemiyor, politikalara karşı çıkmıyor bugün başkanlık yarışında söylüyorsan değişimci olamazsın.” yorumunda bulunuyordu.

Elbette…

CHP’nin kurultayı, siyasi partinin geleceği için de seçmen ve hitap ettiği kitlenin beklentileri açısından büyük önem taşıyordu.

Velakin…

Çok kez seçim kaybeden ‘Genel Başkan’ ve düne kadar yanında, ama dün rakibi olanla ‘Değişim’ talebi karşılanabilir mi, ikisi de tartışıldılar.

Ayrıca…
Kılıçdaroğlu çok kez seçim kazanamadığında, kaybetmesine neden bir başkaları mı yine hançerleyenler oluyorlardı?

‘Divan Başkanı’;

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, toparlayıcı ve birleştirici üslupta konuşmasıyla adayların önüne geçiyordu.

Son genel seçimlerde;

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in itirazına rağmen, kaybeden bir genel başkanın kendisinde ısrarıyla ip kopmuştu.

Türkiye gibi;

Geçim şartlarının zor, emeğin ve emeklilerin hakkının alınamadığının tartışıldığı ülkede iktidar olamayan bir ‘Halk’ siyasi partisini konuşuyoruz.

Tuhaflığa bakın…

Bursa’da;

Gelir ve yaşam standartlarının yüksek olduğu Nilüfer’de seçim kaybetmeyen CHP, bu ilçeye emek göçü veren Osmangazi ve Yıldırım’da talep görmüyor.

Bu arada…

CHP’nin kurultayından “Selam olsun!..” denilirken, Haluk Levent’in seslendirdiği şarkısıyla “Selam olsun!..” dedikleri de kimlerdi?

Kemal Kılıçdaroğlu artık ‘Genel Başkan’ değil ve böylelikle CHP için psikolojik bir eşik geçildi.

Devam etseydi ve yeni yerel seçimler kaybedildiyseydi, o günün akşamı istifası artık bekleniyor olacaktı.

Şimdi…

Çok konuşulan, talebinden söz edilen ‘Değişim’, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le olgusal gerçeklikmi mi kazanacak, çok merak ediliyor.

‘Değişim’in, bugün itibariyle halkın beklentisine dayalı değil, önce belediye başkan adaylıkları için ‘değişmesi beklenen dengeler’le görülmesi bekleniyor.

İstanbul ve Ankara yeniden kazanılır mı, Bursa’nın yönetimi artık elde edilebilir mi, şimdi sıra bu sorunun yanıtına geldi.

Kendi içerisindeki savaştan çıkan ve üzerinden atması da öyle kolay olmayan CHP, büyük beklentiye kapılmamalıdır.

Zira…

Kurultayla delegelerin geneli itibariyle de Kemal Kılıçaroğlu’nun rakibine koşanlar olmadı, kaybetse de meydan Özgür Özel’e tam kalmadı.

Bu arada…

CHP’nin gazeteciler ve medya kurumları arasında ayrıştırıcı, ötekileştirici olan bir izlenim vermesi, ‘Değişim’ söylemini havada bırakıyor.

Sözler ve kokartlarla olmuyor!