Lozan Antlaşması’nın yıldönümünde, Bursa’da Nilüfer Belediyesi’nce düzenlenen buluşma, yüksek katılımlı ve renkli geçti. Konuk edilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçaroğlu’nun ne diyeceği, siyasi kimliğiyle merak ediliyordu.
Bursa’da;

CHP’nin içerisinde olduğu ve siyasi iradesindeki bir belediye tarafından toplumsal katılımlı en büyük organizasyon, dün gerçekleştirildi.
Türkiye Cumhuriyeti’nın kuruluş esasını oluşturan ve Yunanistan’dan mübadeleyle gelen soydaşlarla kucaklaşma yıldönümü, vaktiyle bir Türk Coğrafyası’nı oluşturan ‘Balkan’ buluşmasıyla kutlandı.

Lozan Mubadilleri Vakfı’nın da içerisinde olduğu organizasyon, Görükle Stadı’nda ‘Balkan Şenliği’ne dönüştü.
Balkan sivil toplum örgütlenmesinde, vaktiyle sodşalar ve diplomasi adına önemli misyonu yürüten BAL-GÖÇ de, oradaydı.

BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan ve ilk yıllarında yönetimin başında olan ve son kongrede perde arkasında Balkan’ın rakibi olarak yorumlanan Turhan Gençoğlu da, protokol masasındaydı.

Bir mübadil aile ferdi olarak…
Lozan Mübadilleri Vakfı’nın kurucularından, mütevelli heyetiyle görev yapan ve Türk Siyaseti’nde de önemli yeri bulunan Turhan Tayan da, bu buluşmaya ortak oldu.
Lozan Mübadilleri’nin örgütlenmesine öncülük eden Mustafa Bozbey ve Bilgin Alanbey’i de, ayrıca vurgulayalım.

1990’ların başında…

Bursa’ya gelen Lozan Mübadilleri’nin çocuklarının, Selanik’teki buluşmasına da, gazeteci olarak katılım sağlamıştık.
Elbette ki…

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçaroğlu’nun ‘Lozan Mubadilleri Buluşması’ adını taşıyan, ama tüm Balkanlar’ı kucaklayan buluşmaya katılımı, siyaseten de önem taşıyordu.

‘Balkan’ kökenlilerde…
Sol siyasete yakınlık biliniyor; CHP’ye destek veren veya verebilecek potansiyel oluşturuyor.

Ana muhalefet lideri…

Siyasetin rekabetiyle en büyük rakibine atıfla ‘Birisi’, ‘Birileri’ ve ‘Sayın Erdoğan’ demeden, vaatleri üzerinden ülke ve yönetim değerlendirmesi yapması, stratejik duruyordu.
Hitabında…
Siyaseten, CHP’ye destek beklentisini kürsüye taşımak istediğinde, ‘Hemşehri Atatürk’ yöntemini; stratejisini kullandı.
Türkiye’nin çözüm beklentileri ve hedefler açısından, ‘CHP’nin ülke yönetimine gelebilmesi’ mesajını, ‘Atatürk’ün Türkiyesi’ hedefine oturttu.
…Ve!

Atatürk’ün Balkan göçmenleriyle ‘hemşehri’ bağını öne çıkararak; “Atatürk’ün partisine geleceksiniz. Bize katılacaksınız. Oy vereceksiniz. Bizimle yürüyeceksiniz.” çağrısında bulunuyordu.
AK Parti ve hükümeti, ‘Büyük, Güçlü Türkiye’ diyor, ama ana muhalefet adına, aynı söylem, vaade taşınıyor.

Kılıçdaroğlu, ‘Türkiye’nin varlığı ve bütünlüğü ile kültürel niteliği ve değerleri’ açısından, Lozan Antlaşması’nı tapu senedi olarak tanımladı ve sözü mülteciler meselesine getirdi.

Bu doğrultuda…

Türkiye’nin yönetimine seçilmeleri durumunda, mültecileri, rızalarıyla ülkelerine davul zurnayla dönmelerini sağlayacaklarını vurguladı.
Böyle derken…
AK Parti’nin hükümetince izlenen yöntem, CHP’nin, olası hükümetinde de aynı yolun izleneceğini gösteren sözler de duyduk.

Türkiye’deki Suriyeliler’in, ülkesindeki güveni, barınma, eğitm ve sağlıkta fiziki koşulları için çalışmalar yapılacağından söz ediliyordu.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in konuşmasında, Balkanlar’dan gelen soydaşlarla Bursa’daki kültürel zenginlik ve ekonomiye sağlanan güç, dikkatleri çekiyordu.

Kendisi de bir mübadil torunu olan Erdem, ‘Balkan’ göçmenlerinin kentsel hayat döngüsündeki  yerine değindi ve “Hepsi bizim zenginliğimizdir.” diyordu.

Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Arif Ümit İşler, Lozan Antlaşması’nın imzalardğı atılıdğı 24 Temmuz’un, ‘milli bayram’ olmasını arzu ettiklerini duyurdu.
Daha sonrasıyla…

Söz alan;
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Lozan Antlaşması Bayramı’ ilan edilmesi için yeni yasama yılının başlacağı Ekim’de, CHP olarak, ‘kanun teklifi’ verileceğini açıkladı.
Kürsüye çıkan;

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca da, Bursa’daki mübadil ve balkan göçmenlerini aynı çatı buluşturan 90 dolayında sivil toplum örgütü bulunduğunu, düzenlenen buluşmanın Bursa’nın temel bir özelliğini yansıttığını anlattı.

Bu arada…
Merhum Halil İnalcık’tan sonra, bir diğer büyük tarihçi görülen İlber Ortaylı da, buluşmaya konuşmasıyla katıldı.
Ortaylı, Lozan Antlaşması’nı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna esas oluşturan ‘tapu senedi’ olarak tanımladı.
Resmi bilgi ve belgelere vakıf olmayanların, Lozan Antlaşması’nı konuşmasını ve tartışmaya açmasını eleştirdi.

Türkler açısından…
Lozan Antlaşması’nı, ‘iktisadi bağımsızlık’ olarak da yorumlayan Ortaylı, Kanuni Sultan Süleyman’ın yabancılara imtiyaz sağlayan Kapitülasyonlar’ın da ortadan kaltığına işaret etti.
‘Osmanlı’ devletinin son dönemindeki toprak kayıplarının sürmesinin de, Lozan Antlaşması’yla önlendiği anlatıldı.
‘Balkan’ buluşmasında…

Mübadil korosu tarafından çok güzel eserlerin seslenildiğini, Atatürk’ün sevdiği şarkıların ve İzmir Marşı’nın söylendiğini de belirtelim.

CHP’nin genel başkan adına ait sosyal medya hesabında, buluşma; canlı olarak yayınlanırken, 67 bin 500 izleme aldı.