Bursa’da, kentin doğusuna 3.3 milyon metrekare alana sahip yeni ve büyük ‘Sanayi Bölgesi’ yapılmak istenmesinin yankıları sürüyor.

Tarımsal kimlik ve potnasiyelle;

Endişe yaşanıyor!

Mazisiyle;

‘Sanayi’ dinamiklerinin düşünce ve talebiyle başlayan, ama vize alabilmek için yerel değil, üst yetkili merkezi yönetimle çıkılan yol…

Dönemiyle;

Belediyecilikten kent dinamiklerine, endişe ve itirazlarla taşınan, ama geçirilen süre sonunda tekrar mecrasına yöneline adım…

Tarım potansiyeline sahip;

Kestel’in kırsal Soğuksu ve Seymen köyleri ve ötesinde bölgesel geleceği bağlayan adıma vize için süreç tekrar işlemeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde…
Bakanlığın il müdürlüğünce;

Yasal itiraz ve değerlendirmeleri için 22 Nisan 2024 tarihi itibariyle askıya çıkarılan alt ve üst ölçekli planları, tekrar akışa bağlanmış oluyordu.

Makalemiz üzerine…

Bazı konular için;

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’le telefonla konuştuğumuzda, tüm Bursa’nın yerel yönetimi olarak çalışma başlattığını öğrendik.

İlgili plan dosyalarının incelenmesi ve değerlendirilmesi için bürokrasiye talimatta bulunulması, politik tutum ve adıma yön vermiş olacak.

Yerel seçim döneminde;

Bozbey, ‘Sanayi’ kimliği ve gelişiminin Bursa’nın gerçeği olduğunu söylerken, ortak akıl ve katılımcılığı vurguluyordu.
Bursa’dan milletvekili adaylığında;

Sanayi ve Ticaret Bakanı olan Mustafa Varank, sanayinin Bursa’nın gelişiminde, refahında önemli rol oynadığını belirtiyordu.

Kentin, tarihsel özelliğiyle yeşiliyle ünlü ve öncesiyle tarım kenti olduğuna işaret ediyordu.

Bu arada…

Konuyla ilgili;

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanlarından Erdem Saker, WhatsApp’la yöreden bir kentlinin kendisine ilettiği mesajı ve eski kent yöneteni olarak şahsi düşüncesini bize iletti.

‘Sanayi Bölgesi’ girişimi hakkında;

Saker’e gelen bir mesajda, yöresel bir tarım ürünü ve akibatiyle ilgili bir tespitten söz ediliyor.

Mesaj; “Değerli Başkanım…” diye başlıyor.

Ardından…
“Maalesef böğürtlen pek kalmadı. Altı sene evvel hükümet Sırbistan'dan ithal edilen böğürtlenden gümrük vergisi almama kararı aldı. Sonucunda oradaki bir çok üretici fidanlarını sökmek zorunda kaldı.”

Mesajın devamında;
“Bu arada, zaten Bursa'nın artık bir sanayi bölgesi ihtiyacı yok. Bir de allayıp pullayıp yüksek teknoloji sanayi bölgesi diyorlar.”

Daha sonra…

Saker’le konuştuk.
Döneminden bugüne;

Tarımsal envanrerin korunması ve potansiyelin gözetilmesi için kooperatifleşmeyi savunuyor ve telkin ediyor.
Saker, “Kooperatifleşme, güç birliği demektir. Yeminizi, ihtiyacınızı topluca daha uygun fiyatla alırsınız. Traktör, tarım alet ve makinaları herkeste yok; dönüşümlü ve farklı yöntemlerle elde edilir.” ifadesini kullanıyor.

Avrupa’daki başarılı uygulamaları örnek gösteren Saker, bir benzerinin Yıldırım’da, Ağaköy’deki kooperatifleşmeyle görülebileceğini anlatıyor.

Kestel’deki meseleye karşı;

İnşaat Mühendisleri Bursa Şubesi Başkanı Serdar Attila Erdem, İMO’nun inceleme ve değerlendirmesini duyurdu.

…Ve!

Açıklanan;

İdari ve hukuki gerekçelerle…

İlgili merkezi yönetim kurumunun il müdürlüğüne, resmi yazıyla itiraz başvurusu yapıldığı bildirildi.

Sözün özüyle;

Erdem, “Bu yanlış karartan ivedilikle dönülmesi ve Bursa kentinin ve halkının menfaatlerinin göz önünde bulundurularak yeniden değerlendirilmesi talep edilmiştir.” şeklinde konuştu.

Sıcak gelişmeler yaşanırken…

Bursa’nın yerel iktidarı olan, ama hükümete karşı muhalefet konumundaki CHP tarafından henüz açıklama yok