CHP’nin yönetimindeki Mudanya Belediyesi, dün Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne karşı kazandığı bir yargı kararını açıkladı, ama böyle kararla İstanbul ve Ankara’da yaşayanların da ceplerinden para çıkmasına neden olacak.

Özünde…

Mudanya Belediyesi;

Kurumu adına…
‘Katı Atık’ bedellerinin Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BUSKİ tarafından tek elden toplanmasından vazgeçilmesi ve alt belediyelerin yetkilendirilmesine, idari yargı davasıyla itiraz etmişti.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, dünkü açıklamasıyla da kamuoyuna davanın kazanıldığını duyurdu.
Elde edilen karar…
Türkyılmaz tarafından, önemli bir hukuki sonuç olarak yorumlanırken, “Diğer ilçe belediyelerine de emsal olacak.” diyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, daha önce gündeme taşıdığı bir detayla durumu yeniden değerlendirdi.
…Ve!
Aktaş, atıksu bedellerinin kurumunca toplanmasına ilişkin idari yargı kararının bu kararı almasına karşılık, “Çok sayıda büyükşehir belediyesinde olduğu gibi CHP’li belediyeler tarafından yönetilen İstanbul’da, Ankara’da da uygulanmayan…” uyarısıyla  dikkati çekiyordu.
Sert tepkiyle;
CHP’li belediye başkanını eleştiriyor ve “‘Katı Atık Bedeli’ni su faturası üzerinden tahsil etmek için, yani vatandaşın cebinden bugüne kadar alınmayan parasını almak için mahkeme koridorlarında mesai harcayan CHP’li Mudanya Belediyesi daha açık konuşsun.” diyordu.
Çağrısıyla;
Aktaş, “Hukuk zaferinin kazananı vatandaş mı?  Kaybedeni kim? Diğer şehirlerde alınmayan bu bedeli vatandaşlarımdan da alınmaması adına ne gerekirse yapacağız.” ifadesini kullanıyor.

Mudanya Belediyesi’nin, ‘belediyelere emsla gösterdiği’ idari yargı kararı, CHP’nin yönetimindeki ‘İstanbul ve Ankara’nın büyükşehir belediyeleri ve halkları için de, su faturalarının yükseleceği’ anlamına geliyor.
Yerel idari mahkemesine ait kararın ‘esastan mı, dava edilenin temyiz etme hakkı bulunup bulunmadığı’ açıklanmadı.

İlgiyi yasada;
‘Katı Atık’ bedeli üzerinden…
İlçe belediyelerine tanımlı ‘toplama ve taşıma’ görevi ve büyükşehir belediyelerine tanımlı ‘bertaraf etme’ görevi için paylaşım bulunuyor.
Bu durumda…
Bursa Büyükşehir Belediyesi, su faturaları aracılığıyla ‘Katı Atık Bedeli’ almamakla beraber, vatandaş lehine kendi görev maliyetinden fedakarlık ediyor.
Aslında…
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın nezdinde, meseleye el atması gerektiğini düşünüyoruz.
…Ve!
İlçe belediyelerince;
Emlak Vergisi’nde olduğu gibi, ilgili yasal düzenlemeyle ‘Katı Atık Bedeli’ paralarını toplayabilmeleri de gündeme geliyor.
Bu arada…
Hükümetin gündeminde;
‘Katı Atık Bedeli’ tahsilatına ilişkin olarak, gündeminde bir yasal yeni düzenleme süreci bulunuyor.