Yeniden Refah Partisi’nin yerel seçim stratejisi, Bursa’da da tartışılıyor. İktidarın eski il başkanıyla ‘Büyükşehir’ yarışına girdiler,ama başından beri davaya emekçi Bursalı ise, en büyük kentin adayı oldu.

‘Milli Görüş’ politikasıyla;

Yerel seçimlerde de sahneye çıkan YRP, şayet beklediği ittifak anlaşmasıyla sonuç elde etseydi, bugünkü gibi muhalefet eder miydi?

Dahası…
Bursa’nın da aralarında bulunduğu stratejik il ve ilçelerde, büyükşehir ve ilçelerin üzerinden, özellikle AK Parti’den isimlerle vites büyütür müydü?

Hayır!

Bir siyasi partinin, kendini canladırmaya, iddiasını güçlü pozizyona getirmesi kadar normal, doğal bir düşünce ve refleks olamaz.

Velakin…

Farklı il ve ilçelerde;

AK Parti’de geçmişte görevler üstlenmiş veya sürdüren, eski belediye başkanı veya mevcutlarını davet etmek ve aday yapmak, özel strateji izlenimi veriyor.
Bursa’da;

AK Parti Bursa’nın il eski başkanı Sedat Yalçın’ın ‘Büyükşehir’ adayı yapılması da, böyle bir örnek oluşu çağrıştırıyor.

Yerel iktidar olur mu?

Yalçın, mesleği ve siyasi geçmesiyle tecrübeli görülebilir, ama YRP’nin ilk 3’te yer bulmasına ihtimal verilmiyor.

Böyle derken…

AK Parti’nin içerisinde ve toplum içerisinde, YRP’nin Bursa’yı kaybettirebileceği ve CHP’nin önünü açabileceğine ilişkin bir şüphe, olasılık yerleşmeye başladı.
Rakip;

CHP’den önce, YRP takıntısı!

…Ve!

Mühim olan;

AK Parti’nin yeniden aday ve ilk kez aday yapılanları ile siyasal teşkilatların güçlü eşgüdüm ve performans gösterebilmeleridir.

YRP’ye dönersek…

Bursa’da;

AK Parti’nin önemli bir ismini ‘Büyükşehir’ adayı yaptı, ama davasına en başından beri emek veren Bursalı emeksini ise, İstanbul’u yönetmeye aday çıkardı.

Siyasetin gündemi ve şaşkınlığı karşısında, “AK Parti’yi kaybettirme” düşüncesinde olmadıklarını söyleseler de, hayli manidar bir izlenim oluyor.

Bursa’yı AK Parti’li kökenli adıyla yönetmek isteyen YRP’nin, bir başka Bursalı’yı ise başka büyük kentte yarışa sokulması, hayli ilginç duruyor.
Deneyimli siyasetçi…

Baba Erbakan’ın damadı;
YRP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz’ün, dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi için başkan adayı gösterilmesi de, sürpriz oldu.

Altınöz’ün, Bursa’da Sedat Yalçın’ı saflarına katabilmede ve aday gösterilmesinde emeği olduğundan söz ediliyor.

Altınöz, kentinde neden aday yapılmadı?

…Ve!
 Yalçın’a neden teklif götürüldü?

Yetinilmedi…

AK Parti tarafından yeniden aday gösterilmeyen Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır da, teklifin kabul görmesiyle saflara dahil edildi.
‘Milli Görüş’ siyaseti için…

Elbette ki;

İstanbul’da da bir potansiyel var, ama yerel seçimleri kazanabilecek kadar da görülmüyor.

Algıya bakarsak…
Rekabetin ötesinde;

YRP’nin, İstanbul ve Bursa gibi başlıca büyükşehir belediyeleri ve ilçelerde AK Parti’yi bölmeye çalıştığı algısıdır.

Dolayısıyla;

AK Parti’den, özellikle muhafazakar veya uç taban seçmenin vereceği oylar da, YRP’yi yerel iktidar/ana muhalefete taşımayacaktır.

Zaten…

Tüm anlattıklarımız;

Atatürk ve Laiklik başta olmak üzere, geçmişte ‘Milli Görüş’ siyasetiyle kapışan CHP’nin, şimdi aynı kapıdan umduğu medetin de kendisidir.

Geçen hafta…

Bursalı tanınmış bir siyasetçi tarafından Halk TV’de böyle istikametteki sözleri de, Bursa’da CHP’li Mustafa Bozbey için aynı medeti gösteriyordu