Deprem gerçeği, toplumda yine unutulacak gibi… Marmara Depremi’nden 11 yıl sonra TBMM’deki araştırma komisyonu önergeleri ve sonuçlarında da, Bursa için ciddi uyarı vardı, üzerinden üzerinden de 13 yıl geçti.

2010 yılıydı;

Türkiye’nin ortak meselesi için…
Önergelerde;
İktidar ve muhalefete mensup, Bursa’dan milletvekilleri de imzalarını atmışlardı; ‘meclis araştırması’ istenmişti.

Şimdilerde;

Cumhur İttifakı’yla iktidarın yanında duran MHP’nin o dönemki muhalefetliğinde, Bursa’nın milletvekili İsmet Büyükataman’ın başını çektiği önergeyle Bursa’ya da dikkat çekiliyordu.
Bursa ve çevresinde yaşanacak muhtemel bir depremin olası etkileri ve önlemleri hakkında, mecliste ve idarelerle çalışma yürütülmesi isteniyordu.

Yönetimsel, kamusal tespit ve uyarılara yer verilen önergeyle Bursa’nın büyük bir risk içerisinde bulunduğu vurgulanıyordu.

Bursa’nın mevcut yapı stoku için 300 bin civarı tahmininden söz ediliyor, %60-70 kadarının kaçak oluştuğu öngörüsüne yer veriliyor.

Ciddi endişeyle “Her türlü denetimden uzak ve depreme dayanaksız olan bu mevcut yapı stoku kentimiz ve insanlarımızın geleceğini hayati olarak ipotek altına almaktadır.” deniliyordu.

Uyarı var!

Çözüm sağlanmaması durumunda, risk gerekçesiyle “Gelecekteki depremlerin de felakete dönüşmesi kaçınılmazdır.” yorumu yapılıyor.

Türkiye için önemle de, “Muhtemel bir depremde Bursa’daki can ve mal kayıpları Türkiye’yi en az 25-30 yıl geriye götürecektir.” öngörüsü dile getiriliyordu.

Yapılması gerekenler olarak;

Mevcut binaların güçlendirilmesi ile finansman ve hukuki altyapı ihtiyacının ortaya atılırken, “Kaçak yapı yapma alışkanlığı mutlaka durdurulmalıdır.” saptaması da vurgulanıyor.

O günlerden sonra;

Uzun yıllar geçti…

Başka depremler oldu.
MHP’nin de yer aldığı Cumhur İttifakı’nın hükümetiyle 5 yıl önce de ‘İmar Barışı’ denilen büyük imar affı çıkarılmıştı.

…Ve!
Kahramanmaraş merkezli olarak, coğrafi büyük bir bölgeyi kapsayan asrın büyük depremi yaşandığında, imar barışı da eleştiriliyordu.

Bursa’nın gündemiyle;

Aynı uyarı, kaygı ve öneriler…

Yıllarca konuşulmaya devam edildi, ama son birkaç yıldır başlıklarla çalışmaların yürütüldüğü ve mesafeler alınmaya çalışıldığı görülüyor.

Velakin…

Deprem gerçeğine çözüm;
Mevzuat altyapısının güçlendirilmesi, halk için finansal çözümlerin geliştirilmesi ve ulaşılabilirliği, halkı öteki duruma getiren ve sermayeye odaklı çifte standart imar kararlarının ortadan kaldırılmasıyla mümkün gözüküyor.

Elbette ki…

Türkiye’de;

Plansız ve riskli kentleşmeyi tetikleyen ve cesaretlendiren ‘İmar Affı’ kararlarının da, tekerrür ettirilmemesi gerekiyor.

Devleti yöneten siyasi iradenin duruşu ve kararlığı, her zaman önemli ve ihtiyaç oluşturuyor.

Ne yazık ki;

Kaçak konutlar ve farklı ölçeklerdeki fabrikalar, İmar Barışı’nın sayesinde yıkım ve para cezalarından kurtulmayı, depremden önemli kabul etmiş oluyorlar.

Seçim yaklaşırken…

Bursa’da;

İlçe belediyeleri, yapılmaya devam edilen kaçak yapıların yıkım operasyonlarıyla gündemdeler.

…Ve!
Devlete, değerlere sadakattan söz edilen Türkiye’de, devletin gereğini yapmaya çalışan belediyelere, yıkım operasyonlarında saldırılıyor.

Bugün…

TBMM  Genel Kurulu’nun 13 yıl öncesinden aktardığımız bu deprem gündemi de, Bursa’nın dışında başka iller ve bölgeleri de ele alıyordu.

Maalesef…

Marmara Depremi’nin ardından, bu yıl yaşanan Kahramanmaraş merkezli asrın büyük felaketi de, daha büyük bedel ödetti.

Büyük felaketleri dahi;

Çabuk unutuyoruz, aslında zamanla yarıştığımızın da farkına varılması gerekiyor, ama yasama ve devletçe neler yapılamadığı, nelerin yapılabildiğinden çok…