Bursa’da, yerel yönetimleri by-pass ederek arsası için Ankara’da re’sen imar planı değişikliği çıkartan devletin büyük bankası, geçmişte çıkan bir mahkeme kararı ve günümüzdeki tepki ve itirazın ardından geri adım attı.
Devlete ait…

Türkiye’nin büyük bankasının, Nilüfer Belediyesi’ne komşu olacağını, geçen yılın son ayında kaleme almıştık
İhsaniye’de;

İller Bankası’nın, 32.3 milyon TL’ye Hazine’den aldığı; 6 bin 435 metrekare arsaya, yeni ‘bölge müdürlüğü’ yapacağını; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 8 kat imar izni çıkartıldığını duyurmuştuk.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin öncesiyle ‘ücretsiz otopark’ olarak kullandırdığı arsa, Nilüfer Belediyesi ve bölge sakinlerinin tepkileri ve itirazlarıyla tartışmanın odağında kalmıştı.
CHP’nin siyasi iradesi yönetimindeki ilçe belediyesi, söz konusu arsanın ‘Kültürel Tesis Alanı’ tanımında olduğunu ve Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2013 yılına ait ‘Resmi Kurum Alanı’ kararının da mahkeme kararıyla iptal edildiği, ifade ediliyordu.
Nilüfer Belediyesi, kültürel tesis alanı ihtiyacının karşılanabilmesi için alternatif alan bulunmadığını ve  yanı sıra ‘kent meydanı bütünselliğinin bozulacağı’ gibi, başlıca nedenlerle itiraz etmişti.
Yeni yılın ilk aylarıyla yaşanan bu gelişme, İller Bankası’nın planladığı yol haritası izlemesine engel olmuştu.
Gidişat olarak…

İdari ve toplumsal itirazlar ile geçmişte çıkan bir mahkeme kararı, devletin ilgili bankası tarafından ele alındı.

…Ve!
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Nilüfer Belediyesi’ni by-pass eden İller Bankası; geri adımla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan tekrar, yeni imar planı değişikliği çıkarttı.
Yasal itiraz süresi için 1 Haziran itibariyle 1 ay askıda kalacak yeni kararda, geri adım atılmış olduğu görülüyor.
Arsanın tamamının, ‘Resmi Kurum Alanı’ ilan edilmesinden vazgeçiliyor ve 2 bin 38 metrekaresi, ‘Kültürel Tesis Alanı’ olarak ayrılıyor.

‘Kültürel Tesis’ yapılabilmesine imkan için arsa paylaşılıyor, geri kalan 4 bin 427 metrekare alanda ise, itiraz edilen ‘Resmi Kurum Alanı’ korunuyor.
Yeni onaylanan plana göre…
İller Bankası’nın bölgesel yönetim merkezinin binası 8 kat olacak, arsası içerisine tanımlı kültürel tesis alanı için uygulanacak mimari projenin yüksekliği ise, 4 kat olarak işlendi.
Yeni karara gerekçe olarak…

Mahkeme kararındaki hususların sağlanmasından, ilçe belediyesi ve halkın itiraz noktalarının dikkate alınmasından söz edilse de, kamusal binanın dikilmesi ve bu uygulamayı sağlayacak temel karardan tam vazgeçilmedi.
Nilüfer Belediyesi, teselli mi görecek?
Üstelik…
Muamma olarak;
Kendi arsası için ciddi bir para ödeyen İller Bankası, ayırdığı ‘Kültürel Tesis Alanı’ için projeyi kendisi mi yapacak, terk edecek mi veya ilçe belediyesinden para mı isteyecek?
Ya da…
Dava edilecek mi?