Bursa’da gelişmiş, eğitim ve refah düzeyi, yaşam standartları yüksek bir Nilüfer ilçesi, ama… Uzun yıllar sonrasıyla ‘kadın’ belediye başkan adayı sahaya çıktı ve rekabette yerini aldı.

Demokrasi ve toplumsal olgu açısından, kadınlara önemden söz eden ve güçlü bakış izlenimi veren CHP, 5 dönemdir yönettiği Nilüfer’de, kadın başkan adayı çıkarmadı.

Nilüfer’i kalesi gibi görse de, CHP’nin kadın başkan adayı çıkarbilmek için ‘risk almak istemediği’ düşüncesine kapılıyoruz.

Siyaset kurumu olarak;

CHP’nin cesaret gösteremediği ve atamadığı adım, üstelik ‘bağımsız’ olarak bir kadın muhtar tarafından atıldı.

Yerel ve ulusal ölçekli işletmelerdeki yöneticilik kariyeninin ardından, Ertuğrul Mahallesi’ne bu dönem muhtarlık yapan Gülten Üstünkaya, şimdi de Nilüfer’i yönetmeye talip oldu.

Semtinde;
Bursa’nın popüler sosyal mekanlardan Aksu’da bir araya geldiğimizde, adaylık öyküsüyle sohbet ettik.

Kırsaldaki mahallelere kadar ziyaretler düzenleyen, apartman, site ve müstakil konutlardan, çarşı pazaryerinden işletmelere kadar, ‘Kapı Kapı’ bu büyük ilçeyi hallaç pamuğu gibi atıyor.

Üstünkaya, “Dürüst ve adaletli belediyecilik” sloganıyla Nilüfer Belediyesi’nin başına geçmeye çalışıyor.

Seçildiğinde;

Halk ve muhtarları önemseyen, iletişimde bulunmak istemelerine duyarlı olan, düşünce ve taleplerine kayıtsız kalmayan belediyecilik vaat ediyor.

Bütçe, yatırım politikası için…

Üstünkaya, “Yollarım, kaldırımlarım sorunlu ve çözüm beklerken, lay lay lom şeylere para harcamam…” ifadesini kullanıyor.

Kurumsal kadro hedefiyle;
Nitelikli, üretken yapılanma hedefliyor, genel anlamda atıl olmayan ve böyle bir duruma düşmeyen personel anlayışı taşıyor.

Bu hususlara bakışıyla;

Üstünkaya, “Kaynak israfına neden olmayacak, böyle tartışılmayacak karar ve uygulamalar içerisinde  olmayacağım.” sözünü veriyor.

Elbette ki…

Planlama ve kentsel dönüşüme önemini ortaya koyarken, “Kentsel dönüşümü gerektiren durum ve amaçla hareket edeceğiz. Rantsal dönüşüm ve farklı söylemlere konu edilmeyeceğiz.” demesiyle dikkati çekiyor.

Nilüfer’in 10 katın üzerindeki karakarterdeki anlayışla bugünlere gelmesini de yadırgayan Üstünkaya, ayrıca “Kaçak yapılaşmayı da, daha temeli atılırken ve betonu dökülürken, engelleyeceğiz.” diyor.

Şu günlerde…
Ülke ekonomisi ve geçim tartışmaları, siyasal rekabete yansırken, Nilüfer için de konuşulan aynı gerçekler var.

Böyle durumda;

Sosyal belediyecilik, öne çıkıyor.

…Ve!

‘Halk’a inen bir anlayışla;

Üstünkaya, “Ekonomik tarifelerle hizmet veren sosyal tesisler yapacağım. Çayın ucuza içileceği, her yaştan insanımızın kapısından girebileçeği, emeklilerin huzur bulacakları yerler açacağım.” diyor.

Böyle derken…

Yeşil alanların betonlaşması ve pahalı, üst sınıflara hitap eden tesisleştirmeye de eleştirel yaklaşıyor.

Kent parkları hedefliyor.

Saha çalışmalarıyla;

İlgiden memnun!

Kadınların kenetlenme refleksi ve desteğinden duygulanan Üstünkaya, “Adaylık düşüncem ve kararımın, Nilüfer’in özeliyle de kadınlarımızda güçlü bir istek ve ihtiyaca cevap olduğunu görüyorum.” şeklinde konuşuyor.

Muhtarlık göreviyle;

Devlet ve diğer ilgili özel kurumlarıyla iletişimini güçlü tutmaya çalıştığına işaret eden Üstünkaya, böyle bir yaklaşımla da belirli sorun ve talepleri aşma gayreti gösterdiklerini vurguluyor.

Yeni muhtarlık ve sağlık merkezi yapımına başlanması, açık pazaryerinin yeni ve geniş alana taşınması, hayırsever aracılığıyla yeni ilkokul yapılacak olması da, en yeni örnekler olarak gösteriliyor.

Belediyecilikte;

Çözüm ve beklentiler için muhtarlara duyarlı ve kurum olarak hızlı ve üretken olunması gerektiğini dile getiriyor.

Bu arada…

Gülten Üstünkaya’nın, sol siyasal zeminli çevreden “Oyları bölüyorsun” sitemi aldığını belirtelim.

Sorduğumuzda;

Üstünkaya, “Bir siyasi partide, Nilüfer’i yönetmeye 15 dolayında talipli çıkması, ne kadar demokratik ise, belediye başkan adaylığım da, o kadar demokratik...” yorumunda bulunuyor.

CHP’li rakibi Şadi Özdemir’le Yıldırım Bayezid Lisesi’nden sınıf arkadaşı ve “Güçlü Nilüfer… Gücüm Nilüfer…” diyor.