CHP’nin Ankara Siyaseti’nden önemli ismi, dün Bursa’daydı ve esnafların ana çatı örgütünü ziyaretinde, çok ilginç konuşma yaptı. Bursa’daki güçlü yerel sermayeye de, haksızlık yapıldığını düşünüyoruz.

Ana muhalefetten…

TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Arif Tak’ı ziyaret etti, esnaf camiasıyla buluştu.

Hedefinde…

Market zincirleri ve alışveriş merkezleri vardı ve olası CHP hükümetiyle de küçük esnafın korunacağına ilişkin vaatte bulunuluyordu.
Haliyle…
Esnaf, hoşnuttu!

Özel, küçük esnafın kentinde ödediği vergisinin, kentinde yatırıma dönüştüğüne değiniyordu.
Sözlerinin devamıyla “Öbürlerinin vergi dairesi, büyük mükellefler vergi dairesi; İstanbul’da. O para, Bursa’dan gidiyor.” deniliyordu.

…Ve!
Eleştirilen yerlerden alışveriş yapılmasına da, “Onlardan alışveriş yapınca, vergiyi başka yere kaçırıyorsunuz, Bursa’da kalmıyor.” yorumu yapılıyordu.

Küçük esnaftan alışverişi telkin eden Özel, “Öbürüne verdiğinde, o parayı; sen ona yut diye veriyorsun. Yutup götürüyorlar.” ifadesini kullanıyordu.

‘AVM’ ana başlığından toplanan…

Eleştiriye konu;

Ticaret yerleri için…

Özel, ‘Üç Harfliler’ diye söz ediyor ve devamında da, “Bu üç harflileri, kene gibi yapışıp, kanınızı emen bu üç harflileri, bu AVM’leri de bu şehirlerin sınırlarının dışına yollayacağız.” diyordu.

Açıkçası…

Özel’in sözlerini hayretle karşılıyoruz ve popülist bir  yaklaşımla hareket etttiğini düşünüyoruz.

Öncelikle…

Geçim zorluğu veya tasarruf refleksi, semt marketleri ve AVM’lere yönelik talebi artırdı.
Dahası…

Alışveriş merkezleri, eğlence ve yeme-içme gibi unsurlarıyla beraber, günümüzde, sosyal yaşam merkezlerine dönüştü.
Kredi kartlarının cazibesi ve koşullara göre zorunlu tercih edilmesi de, alışverişte AVM’ler ve market zincirlerine çekim gücünü, daha da güçlendiriyor.
Ortada;

‘Değişim’ var!

Böyle desek de, bakkal kültürünün, marketleşen haliyle talep görmeye de devam ettiğini herkes yaşıyor, alışveriş ediliyor.

Bursa’nın yereliyle;

CHP’nin, yerel ve güçlü sermayelere ait AVM’ler ve bir ‘Market Zinriciri’ hakkında yanıldığını ve haksızlık yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz.

Çünkü…

En yaygın ağa sahip AVM ve hipermarketleriyle Özdilek Holding ile Kent Meydanı AVM ve AS Outlet’le de Sönmez Holding, vergilerini de İstanbul’un değil, kentinin vergi dairesinde ödüyorlar.
Vergilerini kentinde ödeyerek, yerel yönetimine de dolaylı katkılarını sağlayan bu holdingler, sosyal sorumluluk politikasıyla pekçok alanda kente, devlete kamusal tesisler kazandırdılar.
Patronlar olarak;

Hüseyin Özdilek’i AVM veya hipermarketlerinden birinde havluları dürlerken ve Celal Sönmez’i AVM’sinde kahve içerken görmek mümkündür.
‘Seyhanlar’ market zinciri de, Bursa’nın yerel sermayesi arasında ve vergisini de kentinde ödüyor.
Fiyat politikasıyla;

Rekabet yaratıyor!

Hükümet gündeminde;

İstanbul merkezli market zincirleri var; yüksek fiyat ve etiket şikayetleri üzerine, bir çalışma yürütülüyor.
Alışveriş merkezlerine yönelik bir sınırlama ve mesafeleştirme yasa taslağı da var, ama günümüz açısından, toplumun talebini yok sayamama gerçeği de var.

Bu arada…

Hükümetin, 850 bin dolayındaki esnafa ‘vergi muafiyeti’ getirecek bir çalışmayı yürüttüğün söz ediliyordu.
 TBMM’nin 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılıyla öncelikli gündeme alınması bekleniyor.