Daha alt lige düşen Bursaspor, Süper Lig’deki şampiyonluğun yıldönümü gününde, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuşuldu. Yaşanan trajedi, yerel meclisin de gündemindeydi.

Kritik haftalarda…

Bursaspor için acilen talep edilen, gündeme gelen ve oluşturulan yeni yönetim için hamlede bulunan Bursa Büyükşehir Belediyesi, itici güç olmuştu.
Eski başkanları tarafından alacak gerekçesiyle tahsilat, temlikleri de muhasebesine geçen Bursaspor’da, ibra edilmeyen faaliyet raporları da öylece duruyor.

Geçen 2 ayda;

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından, yerel yönetime bağlı şirketler aracılığıyla sağlanan 50 milyon TL destek, entübe Bursaspor’a ‘karşılıksız’ verildi.
Hatta…

50 milyon TL destekte;

Önceki yönetim döneminde, transfer tahtasının son dakikada açılmasını sağlayan acil sıcak para aktarımının bulunduğundan da söz ediliyor.

Dün…

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuşan Aktaş Bursaspor’un Süper Lig’deki şampiyonluğunun yıldönümünde, haliyle buruktu.

Aktaş, “Büyük bir gurur yaşadığımız yılın sene-i devriesinde çok üzücü günler de yaşadığımızı, ifade etmek istiyorum.” diyordu.
Bursaspor’a sahip çıkabilme refleksi açısından, şahsı ve kurumu olarak, her zaman destek vermekten geri kalmayacaklarını vurguluyordu.
..Ve!
Yaşananları, acı deneyim olarak yorumlayan Aktaş, “Nihayetinde üzüntülüyüz, ama gerekli dersler de çıkarılması gerektiğini ifade ediyorum.” şeklinde görüş belirtiyordu.

Muhalefette…
CHP’nin açıklaması, İYİ Parti ve MHP’ye kıyasla birkaç cümleden ibaret olmayan, fikri ve çözümsel perspektifle öne çıkıyordu.
Ana muhalefet sözcüsü Osman Ayradilli, Bursaspor’un yaşadığı üzücü durumun nedenlerinin, Eskişehirspor ve Balıkesirpor gibi ‘kent’ kulüpleri için ortak sorun olarak önem taşıdığını söylüyor.

Hükümüte mesaj verdi.

Ayradilli, belediyeler ve başkanları ile kulüp başkanlığı arasındaki doğrudan bağı koparan yasamayı karşılık, ‘kent takımlarını gözetecek gerekli ve yeterli çalışma yapılamadığı’ ifadesini kullanıyordu.
Bu nedenle…

Bursaspor gibi başlıca kent kulüplerinin ortak üzücü durumuna, “Maalesef, bu kötü, bu kaotik ortama sürüklendik.” sonucu getirildi.
Ayradilli, Bursaspor’un daha üzücü durumlar yaşamaması için “Şirketleşme mi daha başka yöntemler mi bulacağız?” diyerek, ‘zamanın iyi değerlendirilmesi gerektiği’ni vurguluyordu.
Finansal açıdan…

Bursaspor’un, 4.büyük ve ihracatta ilk 3’teki kentin değerli markası olarak, küme düşmesi, trajik sonuç olarak gösteriliyordu.

Yönetim olarak…

Bursaspor’da, kulüp yönetiminden menajerliğe, pahalı ve tartışmalı transferlere kadar, geçen sürede içeriye de odaklanan Ayradilli, “Bakıyoruz, Bursaspor küme düşmüş, böyle olacak şey değil.” şeklinde konuşuyordu.

CHP’nin aksine…

MHP ve İYİ Parti, Bursaspor’la ilgili gündemde birkaç cümleden ibaret sonuç ve temenni sözleriyle yer etti.
MHP’nin, öne çektiği Trabzonspor’un 38 yıl aradan sonra elde ettiği şampiyonluğu kutladı, Bursaspor için de eski günlere kavuşmasını diledi.
İYİ Parti’nin açıklamasında, “Bursaspor’un 2.lige düşmesi, Bursalı olarak, bizleri ziyadesiyle üzmüştür.” denildi, maddi -detayı bilinmiyor- ve manevi desteğin de sağlanmaya devam edeceğinden söz edildi.
Yine, dün…
Bursaspor Başkanı Ömer Furkan Banaz da, düzenlediği basın toplantısıyla son durumu değerlendirdi.
Gelinen trajik sonda;

Bursaspor’un eski yönetimine, politika ve kararlarına odaklanan Banaz, ciddi bir mali sorunun fotoğrafını, nedenleriyle ortaya koymaya çalıştı.
Milyarlık borç için…
Banaz, “3-5 kişinin bir araya gelerek çözeceği bir problem değil. Şehir olarak kenetlenmeye ihtiyacımız var.” diyordu.

Bursaspor’un sahiplenilmesi açısından da, “Nam, makam, menfaat ve çıkarları doğrultusunda Bursaspor’u basamak olarak kullananların karşısında olacağız.” uyarısında bulunuyordu.

Banaz’ın açıklamasında, sadece 2 futbolcunun 45 milyon TL dolayındaki maliyeti, ‘küme düşen takım’ gerçeğinde, hayret ettiriyor.
Transfer tahtasının açılmasına yönelik ihtiyaçla beraber, 185 milyon TL dolayında acil para arayışı, gündemin en başında olacak.