Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi’deki Kentsel Sıhhi Çöp Gömme Sahası’nı gelecek yıl kapatacaklarını, Nilüfer’de yerleşimden soyut yeni işletmeyi hizmete alacaklarını duyurdu.

Yenibağlar denilince…

1990’larda;

Hamitler’in kuzeyinde kaçak; plansız oluşan ve sonraları ‘Yenibağlar’ ismi verilen büyük semt akıllara geliyor.

Bir yandan kaçak yapılaşma, diğer yandan geride kalan alanlarla planlı yerleşime dönüşen Yenibağlar’da, kentin çöpü mesele oluyordu.

Dönemin;

En yeni yöntemiyle yapılsa da, yaz aylarında sıcakların etkisiyle oluşan kokular da, Nilüfer’in kuzeybatısı semtlerine kadar yayılıyordu.

Çözüm müjdesiyle;

Dün…

Yenibağlar’da;

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, kurdukları modern Gençlik Merkezi’nin açılış töreninde, somut yeni açıklamada bulundu.

Aktaş, 2024’ün diğer yarısının sonlarına doğru, Hamitler’e çöp taşınmayacağını ve yeni bir uygulamayı, yeni bir yerde başlatacaklarını söylüyordu.

Nilüfer’in güneyinde;

‘Kuruçeşme’ ismiyle bilinen vadideki projeyle kentsel çöplerin çevreci yöntemle değerlendirileceği, milli ekonomiye geri kazanımın da sağlanacağı yeni bir dönemi duyurdu.

Yeni projeye;

Ana muhalefet ve yönetimindeki ilçe belediyesince muhalefet edildiğini, davalara taşındığını belirten Aktaş, ancak çıkan kararlar doğrultusunda engellenemediklerini belirtiyordu.

Oradaki projeyi örnekle;

CHP’yi eleştiren;

Aktaş, “Yalanlarla iftiralarla kışkırtmaya, hedefi saptırmaya, vatandaşlarımızla karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar.” ifadesini kullandı.

Yerel seçimin yaklaşmasıyla;

Siyasal rekabette, tansiyon yükseliyor.

Son haftalarda;

AK Parti ve yönetimindeki belediyelerinin başkanları tarafından, CHP’nin muhalif üslubu ve açıklamalarına, sert tepkilerle karşılık veriliyor.

Dün;

Katılım gösterdiğimiz törende de aynısı oldu ve Aktaş, bir kez daha ana muhalefeti eleştirdi.

CHP için “Yapmak gibi derdi yok ki, bozmak gibi derdi var.” Yorumu bir kez daha halkın önüne getirildi.
Tarihi Hanlar Bölgesi’nin ortaya çıkarılmasını öngören projeye CHP’nin olumlu bir düşünce taşımasına rağmen, ‘Ret’ oyu vermesi de örneklendi.

Aktaş, Tarihi Hanlar Bölgesi’ne ‘Ret’ verilmesinden sonra önemsendiği bir CHP’li isimle konuşmasını, gündeme taşıdı.

Kendisine, projenin olumlu ve faydalı görüldüğünün, ama planlamasının aceleye getirildiğinin söylendiğini aktardı.

Bu yaklaşımı eleştiren;

Aktaş, ‘Ret’ oylarıyla engellenmek istenen böylesine proje için kişisel ve ticari bir bakışla “Rant mı var? Menfaat mi var?” sorusunu ortaya attı.

Hamitler’deki;

Sıhhi Çöp Depolama Sahası’nın 2024’ün diğer yarısının sonlarına doğru devre dışı kalacağını dile getiren Aktaş, çocukların koşturacağı, kadınların ve erkeklerin spor ve yürüyüşlerin yapılacağı bir kent parkına dönüşüm olacağını müjdeledi.

Kentsel çöplerin;

Nilüfer’de;

Kentsel yerleşim ve gelişiminden uzak, soyut; ‘Kuruçeşme’ bölgesinde yapılacağı, kürsüden ifade edildi.

İnegöl’de kurulu olan;

‘Doğu Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’ projesiyle aynı özellikte bir uygulamaya gidileceğini belirten Aktaş, ihalenin gelecek ay yapılacağına işaret etti.

Mahkemeler olmasaydı;

Süreç aksamayacaktı, ama şimdi uygulamaya geçirilmesi için artık nihai aşamaya gelinmiş oluyor.

Yapacakları projenin ne kadar çevreci, modern, sıhhi olduğunun idrak edilmesi için de, İnegöl’deki tesisin gezdirildiği muhtarlar örnek gösterildi.

Geri dönüşebilen atıkların ayrı değerlendirileceğine özel parantez açıyor ve milli ekonomiye sağlanacak kazanım da önemseniyordu.

Bu bilgiler verilirken…

Yeni proje için;

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, finansal ihtiyaç ve çözüm olarak da, “1 milyar lira harcanarak entegre tesis yapılacak, ama 1 lira harcamayacağız.” diyordu.