Bursa Büyükşehir Belediyesi, yarın düzenleyeceği büyük buluşmayla yeni ‘İmar Anayasası’na son nokta için önümüzdeki 4 aya odaklanacak.

1/100.000 ölçekle…

Bursa’yı 2040’a taşıyacak yeni bir ‘İmar Anayasası’ için epey süredir işletilen süreç var.
Aslında…
Maziye rağmen…

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ivme kazandırdığı eylem planı işletiliyordu.
Bazı çevrelerce…

‘İmar yasasının neden güncellenmediği’ ve ‘kapalı kapıların ardında neler oluyor’ gibi, söylemler ortaya atılıyor.
Velakin…
Pandemiye iliştir kısıtlama ve yasaklarının kalkmasıyla beraber, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, sürece hız verdiğini yakinen biliyoruz.
Resmi kurumlar, akademik meslek ve esnaf odaları, ilgili sivil toplum örgütleri ve farklı özel sektör platformları olarak, online yöntemle ‘çevrimiçi’ olarak, beraber aynı ortamda bir araya getiriliyorlardı.
…Ve!
Düşünceler, öneriler, gelişen tartışma ve değerlendirmelerle kayıtlara alınıyor ve veri depolaması sağlanıyordu.
Yarın
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yeni ‘imar yasası’ süreci olarak, katılımcı paydaşları bu kez bir araya getiriyor.
Buluşmayla…
1/100.000 Ölçekli 2040 Bursa Çevre Düzeni Planı’nın artık karara bağlanması için final aşaması duyurulacak.
Yeni ‘İmar Anayasası’nın, yılın son ayında Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’ne getirilmesi için önümüzdeki 4 ayı kapsayan bir yoğun çalışma döneminin takvimi açıklanacak.
Açıklamayla;
Katılımcı paydaşların, Bursa’nın imar geleceğine ilişkin düşüncelerini, önerilerini, gelinen taslak üzerinden bildirmeleri istenecek.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde oluşturulan özel ofis; katılımcılık iletişimi ve bildirimlerin alınması için hizmet verecek.

2040’a endeksli imar geleceği için Bursa’nın bugün 3 milyon 100 bin olan nüfusu 4 bin 250 bin olarak öngörülüyor.
‘İmar Anayasası’, kamusal ve bilimsel açıdan son derece güzel, Bursa’nın ilkesel duruşunu göstermiş oluyor.
Velakin…

Mesele;

İmar anayasasına uymaktır; delecek ve bozacak; dizili domino taşlarının ardına ardına yıkılması gibi olumsuz etkiler yaşamamaktır.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, özellikle sanayi amaçlı olarak, ciddi imar baskısı altında olduğunu ve direndiğini biliyoruz.
1990’larda…
İlk;

‘İmar Anayasası’ çıkarıldı, ama…
Şimdiye kadar…

Sonu gelmeyen talep ve uygulamalarla gündeme sanayi alanları, Bursa’nın imar anayasasını bozmakla beraber, aykırı ilk ve büyük davranış olan ‘Cargill’, devede kulak kalıyor.
Avrupa’nın hangi gelişmiş, sanayi kentinde, sürekli yeni sanayi alanları kararları alınıyor.
Bursa’ya her yeni sanayi alanı, göç almasını tetikliyor, nüfus artıyor ve konut talebini, baskını, yeni imar alanları açılmasını gündeme getiriyor.
Bursa için…

İleri teknoloji sanayisi ve üretimi hedefi konuluyor, ama vasıfsız insan göçü de, ucuz emeğe dayalı geleneksel sanayinin devamını ve yaygınlığını tetiklemeye devam ediyor.
‘İmar barışı’ adıyla işletilen dolaylı imar affı da, var olan bozuk dokuya meşruluk kazandırırken, Bursa’nın kentsel dönüşümüne de olumsuz etkisi oldu ve maliyeti artırdı.
Hukuk ve adalet taleplerinin ortaya atıldığı ülkemizde, ‘Kaçak İnşaat’ ve ‘imar barışı’ demek, çelişmiyor mu?

Son aylarda…
Kent merkezinin yakın çevresinde bulunan ve ayrıca farklı alanlara da dağılmış sanayinin farklı bölgelere taşınabilmesi düşüncesi ortaya atılıyor.
Bu nedenle…
Bursa’nın en batısında, yeni ve büyük sanayi alanları oluşturulması için talep ve baskılar oluyor.
Sözü edilen;

Taşınma gerekçesini, ‘gerçekçi’ göremiyoruz, yatırımlık bir anlam ve cazibe ağır basıyor.
Mesleğe 1990’larda başladığımızda, ‘Otosansit’ yapılıyordu, Beşyol’daki otomotiv yan sanayisi de tasfiye edilecekti.
Beşyol ve yakın çevresi öylece duruyor, Otosansit de, tekstil atölyeleri ve depo gibi amaçlara da dönüştü.
Bu arada…

Bursa’da;

2040’ın imar geleceği düşünülürken, merkezi yönetim de, yer edinme maliyeti ve sürecini bertaraf etmek için nerede yeri var, oraya tesisler koydurdu.
Acemler Kavşağı’nın yükünü azaltmak için yıllardır çareler aranırken, en az 1000 yataklı yeni devlet hastanesi, yanına yapıldı.
Yerli ve milli otomobil projesi için…

Gemlik’in körfezindeki muazzam bir yer, yatırımcı özel sektör ortaklığına tahsis edilirken, çevresindeki tarım alanları, imar beklentisi yatırımlığa dönüştü ve satışa çıkarıldı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, bilimsel zeminde doğru adımları atarken dahi, imar hareketliliği; talebi ve baskısı, imar geleceğinin yazılmasını da zorlaştırıyor.