Bursa, 1855’deki büyük depremin ardından, 1958’de büyük yangını yaşadı. Tarihi kentin kimliğini tahrip eden olayın ertesi günlerde çekilen ve tozlu raflardan dijital belleğe alınan filme ulaştık.
Bilindiği üzere…

Bursa Büyükşehir Belediyesi, güçlü tarihi kent kimliğinin yapı taşlarından Hanlar Bölgesi’ni gün ışığına çıkarmaya başlayan bir çalışmayı, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’yla beraber yürütüyor.
Kamulaştırma uygulamasıyla yasal koruma dışındaki binaların yıkılması sayesinde, bir vitrin oluşturan ilerleme kaydedildi.
2000’lerle…
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi’nin, irili ufaklı tarihi han ve çarşılarda gerçekleştirdiği restorasyon, kültürel bir envanteri de kurtarmış, tozunu almış oluyordu.
Tarihi Hanlar Bölgesi, büyük deprem ve yangın olaylarının ardından, en öncesiyle yeniden beden bulmuşlardı.
Kentin tarihi ve kültürel kimliğinin varlığı ve sürdürülebilirliğinde, Bursa’da farklı zamanlarla dönüm noktaları yaşandı.
1900’lu yıllarda;
Yabancı kaynaklı…

Haber ve belgesel film hazırlayıcılığı ve arşivciliğiyle ünlü kuruluşun, günümüzün koşullarıyla oluşturduğu dijital platformunda, Bursa’ya odaklandık.
…Ve!
Tarihi Hanlar Bölgesi’ni saran;

Bursa’nın başına gelen felaketlerden tarihe yangına ait filmle karşılaştık, dün gibi izledik.

Belge kayıt;
Sözünü ettiğimiz…
Dünyaca ünlü dijital arşiv platformunda yer alıyor ve dünyaca ünlü haber ajansı Reuters’in arşivinden alıntı yapılıyor.
Uçaktan çekilende;
Ulucamii’nin durduğunu, ama etrafındaki tarihi yapıların, yerleşimlerin yangınla enkaza dönüştüğünü gördük.
Etraf…
Yaşlı kent, atom bombası atılmış gibi!

Olayın ardından…
Enkazların arasında;
Farklı türlerdeki konut ve işyerlerine ait günlük ve değerli eşyalar, evraklar ve paraların kurtarılması için çaba harcanıyor.

Kaldırılmasına çalışılan enkazlar, yaşanan ortamın telaşıyla Atatürk Caddesi’ne, Ulucamii’nin avlusuna  da bırakılıyor.
Halk desteğiyle;
Bursa İtfaiyesi, görevi başında!
Elbette ki;
Günlük hayat da, devam ediyor.
Filmin önsözünde, “Türkiye'nin 100 yıldaki en büyük yangını, İstanbul'un 95 kilometre güneyindeki Bursa kentini kasıp kavurarak, çarşı mahallesini ve çevresini harap etti.” ifadesi kullanılıyor.
Günümüzde;

Bursa’da yaşadığımız ve övündüğümüz anıtsal eserler, kültürel değerlerin izleri, geçmişte 2 büyük felaketin ardından fiziken yok olabilirdi, ancak kent belleğiyle yaşayabilirdi.
Bugün…

Aktardığımız görüntüler;

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Tarihi Hanlar Bölgesi’nin yeniden ortaya çıkarılması ve sürdürebilirliği için geçmişte de verilen emeği ve bu emeği anlayabilmemizi gerektiriyor.
Bu sütunlarla…
Sosyal TV’den Bursa halkıyla ayrıca izlenmesini de sağladığımız görüntüler, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin attığı adımın ne kadar anlam yüklü ve konulan hedefin ne kadar çok doğru olduğunu doğruluyor.
Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin de içerisinde yer aldığı süreç yönetimi, yerel ve merkezi yönetimler ile akademik oda işbirliğine de güzel örnek oluşturuyor.

İŞTE O GÖRÜNTÜLER...