Düzensiz göçle mücadele için İstanbul’un yanı sıra 1 Ekim 2023 itibariyle 4 ilin daha kapsama alındığı ‘Mobil’ sıkı denetim, Bursa’da da başarılı sonuçlar elde edilmesini sağladı.

Göç İdaresi’nin 26 Ekim 2023 tarihli güncel verisine göre, Bursa’da geçici koruma statüsüyle 170 bin 701 Suriyeli yaşıyor ve bu nüfus yoğunluğuyla İlk 10 İl arasında bulunuyor.

Hassasiyet ve dikkatle izlenen ‘Sığınmacılar’ meselesinde, devletçe artık ‘topluma fark ettirilen’ beklenti adımlarını atmış bulunuyor.

Kayıt altında, ama izin dışı farklı illerde bulunan, ülkeye kaçak girenler ile ikamet ve çalışma izinleri bitenlere yönelik sıkı denetim yürütülüyor.

Göçmenler için…

Kimlik, güvenlik ve parmak izi işlemlerinin yapılması, uygun olmayan veya şüpheli bulunanların alıkonulmalarını sağlayan ‘Mobil Göç Noktası’, geçen ay da Bursa’da başlatılmıştı.

Yanı sıra…

‘İl Emniyet’ ve ‘İl Jandarma’ kolluk güçleri olarak, düzensiz göçmenler ve göçmen kaçakçılarına yönelik olarak da, nokta atışlı operasyonlar yürütülüyor.

‘Pilot’ olarak;

İstanbul’la başlatılan mobil göç noktası uygulamasına, geçen Bursa, Adana, İzmir ve Ankara dahil edilmişti, bu ay itibariyle diğer ‘Büyükşehir’ler de alındı.

Özel uygulamada;

İstanbul’da 38 araçla yoğun mesai verilirken, Bursa ve Adana’da 2’şer, Ankara ve İzmir’de 4’er araçla görev yapılıyor.

‘Mobil Göç Noktası’ olarak görev yapan özel araç sayısının, önümüzdeki günlerde Bursa’da artırılması öngörülüyor.

Göçmenlerin tercih ettiği mahalleler ile küçük ölçekli işletme ve atölyelerin yoğun olduğu iş bölgeleri, çıkış noktası oldu ve her an gözlem altındalar.

Çarşılar, tribünler gözaltında!

‘Kaçak’ durumundaki;

Kayıt dışı göçmenler, gerekli işlemlerin hemen yapılmasının ardından, takiben de derhal sınır dışı etme süreci başlatılıyor.

İkamet ve çalışma izin süreleri sona erenler ile bir suç işledikleri veya karıştıkları belirlenenler için de, yurt dışına gönderiliyor.

Geçen kısa sürede;

Hükümetin kararlı uygulaması sayesinde, Bursa’da da önemli sonuçlara ulaşıldığı kayıtlara geçiyor.

Bursa’nın yereliyle;

‘ÇarŞAMba’ olarak anılan Osmangazi’deki semtte, sığınmacıların sayısında düşüş gözlendiğinden söz ediliyor.

Taşınma, işten ayrılmalar duyuluyor!

Ayrıca…

Özellikle;

Yıldırım’da, Ankara Karayolu’nun altında, sığınmacıların yoğun çalıştıkları küçük işletmelere etkin denetimler de sonuç vermeye başladı.

Artık…

Kaçak göçmen de, çalışma izni olmayan kayıtlı göçmen çalışan da, çalıştıran da diken üstünde!

Hatta…

Bursa’da küçük ilçelere göç yönelimi olmadığı da söyleniyor, çünkü denetim alanı daralıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Çarşamba’da kentsel dönüşüme girecek olması da, tersine göçü tetiklemeye başladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın dönemiyle ‘Sığınmacılar’ meselesinde toplumsal hassasiyet ve beklentilere karşılık veren adımlar atılıyor.

‘Sığınmacı’ meselesinde;

Kaçak göçmen ve göçmen ticaretiyle mücadelede, Bursa’da da izler sürülüyor ve operasyonlar yapılıyor.

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş’ın ajandasında, hem Bursa İl Göç İdaresi hem de kurumlar arası çalışmalar ve ziyaretler özel yer tutuyor.

Geçen hafta…

Bursa’ya geldiğinde;

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, meseleye odaklanmıştı ve hem topluma hem de ilgili muhatap çevrelere mesajlar vermişti.

Yerlikaya, “Düzensiz göçle ilgili, yani aramızda bir tane kaçak göçmen olmayacak şekilde bunların yakalanmasını ve kendi ülkelerine de sınır dışı edilmelerini sağlamış olacağız.” demişti.