Farklı illerde ekmeğin fiyatına zam kararları veya hazırlığı olurken, Bursa’da da yeni yıla zamlı, 3 TL fiyatla girilmesi gündeme geldi. Sektörel sorun, sıkıntı ve endişelerle gelinen durum, dün Bursa’da Efkan Âlâ’ya da yakınıldı.

Bu sütunlarda…

Bir süredir;

Türkiye’de buğday ve un meselesini, bu nedenle ekmek fiyatına yeni zam olasılığı ve gidişatını kaleme alıyoruz.

Geçtiğimiz haftalarda…

Bursa’da;

Fırıncılarda…
Gramajın 30 gram eksiltilmesiyle dolaylı zam yapıldığını ve 200 gram ekmeğin 2 TL’lik fiyatında değişiklik yapılmadığını duyurmuştuk.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı fırıncılar da, 200 gram ekmeğin 1.75 TL olan fiyatına, 25 kuruş zam yapmıştı.
Bu zamlar;
Bursa Valiliği’nin de içerisinde yeraldığı komisyon tarafından değerlendirilmiş ve onanmıştı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi de, BESAŞ aracılığıyla üretilen 400 gram ekmeğin fiyatını, 25 kuruş artırmıştı.
Türkiye’da;
Yerel üretimin yetersizliği nedeniyle buğdah ithalatı yapılan Rusya’nın, pahalıya gelen ihracat yönelmesi, sıkıntı iyice gündeme iliştirmişti.

Devletin kendi eliyle arz ettiği buğdaydan makarna üreticilerinin pay edinmesi ve üretimde ihracatığın ağırlığı, dikkati çekiyordu.
Ayrıca…
…Ve!

Türkiye’de, bir elin parmak sayısı kadar olan ve önemli oranda da piyasaya un tedarikini sağlayan firmalar da, eleştirilerin odağını oluşturuyor.
Farklı illerden;
Ekmeğin fiyatına zam kararları ve düşünceleri tedavüle girerken, 3 TL veya 3.5 TL fiyatları duyulmaya başlandı.
Erzurum’da da, dün öğleden sonra, fırınların tepkisel amaçlı ‘üretimi durdurma’ eylemi vardı.
Yeni bilgilere göre…

Yılbaşı itibariyle;
Bursa’da ekmeğin fiyatının 3 TL’den satılmaya başlanacağına ilişkin yeni duyum aldık.
Fırıncılar arasında;
Esnaf Odası ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı olanların, yeni zam kararı için görüş birliğinde oldukları konuşuluyor.
Pandemide;

Katı kısıtlama döneminde…

Evlere ekmek götürecek kadar kamusal görev yürüten fırıncı esnafı, şimdilerde sürekli artan maliyetler ve yeni zam ve ticari faaliyeti sürdürebilme endişesiyle başbaşa bulunuyor.

Örnek verirsek…

50 kilogramlık un çuvalı;

Bu yılın başında 150 Tl dolayındayken, yaz döneminde 250 TL’ye yaklaştı ve son durumla 300 TL’yi de ulaştı.
Öncelikle…
Piyasaya un tedarikini sağlayan ve fiyat piyasasını elinde tuttuğu için eleştirilen firmalarla ilgili yakınma var, çözüm isteniyor.

Fırıncılar;

Un fiyatlarının, üretici fabrikalarca ‘masa başında belirlendiği’ tepkisiyle “Ekmek fiyatları, neden komisyonda belirleniyor?” sorusunu ortaya atıyorlar.

Dün;

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Efkan Âlâ, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ziyaretinde, ülke ekonomisi adına endişe, zam furyası ve maliyet artışları gündeme geldi.
Piyasaları olumsuz etkileyen nedenler ve tuhaflıklar açısından, fırıncılar adına da gidişat için endişe vurgulandı.

Çünkü…
Bursa’da düşünülen yeni zamın, yılbaşına kadar komisyondan çıkıncaya kadar, un fiyatlarının daha da artabileceğinden de söz ediliyor.

Un fiyatlarının artmaya devam etmesi ve asgari ücretin yeniden belirleneceği de dikkate alındığında, fırıncılar zor dönemden geçiyorlar.