Sanayi kenti Bursa’da, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın milletvekili adayı gösterileceği, güçlü şekilde konuşuluyor. Böyle bir durumun gerçekleşmesi de, ‘yerel siyasi dengeleri etkileyebileceği’ gözüküyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın çalışma arkadaşlarından Varank, halen yürütülen ‘Bakan’ göreviyle iz bırakan döneme imza attı.

Yerli ve milli otomobil projesinin canlandırılması ve gerçekleştirilmesinde de, en başta kendisi Erdoğan’un açtığı yolda, rolü tamamlıyordu.
Tarihi, doğal, kültürel, tarımsal potansiyeli ve değerleriyle tarihten beri böyle bir konuma sahip Bursa, sanayileşmeyi de beraberinde yaşamanın sıkıntılarını, daha güçlü hissediyor.

Özellikle…

Yerel ekonomi dinamikleriyle;

Ucu açık sanayi hedefi ve büyümesi nedeniyle toprağa kader biçilmesi, artık son yıllarda çok eleştiriliyor, tartışılıyor.

Değeri güçlü, ileri teknoloji esaslı ürün yerine, klasik sanayi baskısının sürmesi de, toprağın ticaretine cazibe katıyor, alanını geniş tutturuyor.

Sanayileşmede;

Yerelden atılan veya atılmak istenen bazı adımların, tarımsal koşullar ile sanayi türleri ve kapasitesi açısından, Ankara’da frenlerle karşılaştığı biliniyor.

…Ve!

Bakan Varank’ın da, Bursa’ya vakıf olduğu, görünen ve görünmeyeniyle önemli bir intiba ve bilgi dağarcığı olduğundan söz ediliyor.

Böyle Bursa’ya;

Varank’ın ‘milletvekili’ olması, yerel ekonomi dinamiklerinin de ilişkilendirildiği yerel siyasetin dengeleri açısından da, dikkat çekici olacaktır.

Zira…

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, Bursa’daki ekonomi dinamikleri nezdinde, izlenim ve düşünceleri bulunduğu da konuşuluyor.

Mustafa Varank’ın Bursa’dan aday gösterilip gösterilmeyeceği merak edilirken, gerçekleştiğinde de Togg’la beraber anılacaktır.

Çünkü…

AK Parti, iktidarını sürdürsün veya sürdürmesin, siyasi iradesiyle gerçekleşen bu projenin istikrarı açısından,  yerli ve milli otomobilin kentinde, Varank’a ‘Togg’ muhafızlığı da düşecektir.

AK Parti açısından;

Yerel seçimlerin de yaklaştığını dikkate alırsak, bu diğer kritik kavşağın geçilmesi de önem oluşturuyor.

Yerel siyasetin istikrarı ve siyasi iradesi altındaki yerel yönetimini güçlü aidiyetle görmesi de gerekiyor.

Bursa’nın sanayisi ve Mustafa Varank’tan söz açılmışken, iktidarı ve muhalefetiyle iş dünyasının listelere tam yansıyacağı tahmin ediliyor.

Varank’ın, 1.Seçim Çevresi’nden adaylığı konuşulurken, Bursalı sanayici, işinsanı TÜGİAD Başkanı Nilüfer Çevikel’in de adaylığı bekleniyor.

AK Parti’nin il eski başkanı ve MKYK’da üye Ayhan Salman’a da, yine en önlerde yer verilmesi, zaten olağan beklentiyi oluşturuyor.

CHP’de Aytuğ Onur’un girmesi beklenirken, İYİ Parti’de genel merkez desteğine sahip, Japon otomotiv devi TOYOTA’nın Türkiye’deki faaliyetinde uzun yıllar en başta bulunan Orhan Özer de, listede yer bulacak gözüküyor.

Bunları söylerken…

Faruk Çelik için de, doğduğu yer Artvin’den aday gösterileceği konuşuluyor, ama tuhaf olan durum var.

Mustafa Varank ve Efkan Âlâ’yla Bursa’da 2 yabancı forvetle listeye giden bir AK Parti, epey süreden sonra Çelik’i Şanlıurfa’dan sonra, Artvin’de sahaya sürüleceği konuşuluyor.

Aslında…

Nüfusu büyük Bursa’ya Ankara siyaseti ve bürokrasisi üzerinde güçlü nüfuz sahibi ‘ağabeyler’e ihtiyaç var, geçen 5 yılda da görüldü.