Türkiye Belediyeler Birliği’nin Yalın Belediyecilik Sempozyumu, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğiyle dün başlarken, yapılan konuşmalarda, çarpıcı sözler işitiliyordu.

‘Yalın Belediyecilik’ denilince,

Para, emek, zaman, mekan, araç ve ekipmanların azami verimle değerlendirildiği uygulama diyebiliriz.

Bu doğrultuda;

Japonlar’ın ‘Kaizen’ felsefesinden yola çıkılarak geliştirilen ‘yalın belediyecilik’le de Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yılda 800 milyon TL dolayında bir ‘milli ekonomi’ kazanımı elde etmesi, düne modelleme oluyordu.

Belediye başkanları olarak;

Kurumlarından verimlilik esasına dayalı örnekler verilirken, toplum beklentisi ve algısına yönelik değerlendirmeler de öne çıkarılıyordu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın özellikle 2 sözü, aslında yalın belediyeciliğin önemini ve ihtiyacını çok iyi özetliyor.

Hizmet üretirken;

Aktaş, belediyelerin mali imkanlarının sınırlı, ama toplum beklentisinin ise sınırsız olduğunu vurguluyordu.

Bu nedenle;

Belediyeciliği sağlayan tüm imkanların verimli kullanımı, hizmet verimliliğini de bağlıyordu.

Ayrıca…

Aktaş, belediyeleri geçmişteki popüler ‘Biri bizi gözetliyor’ yarışmasının izlendiği formata benzetiyordu, ama “Belediyeleri, sadece birileri değil, herkes gözetliyor.” diyordu.

Dünya Belediyeler Birliği’ne başkan olan;

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yalın yönetim anlamında Bursa’nın yaptıklarından alacakları çok dersler olduğunu söylüyor.

Altay, pandemi döneminin etkisiyle beraber, kamusal işlemlerin yürütülebilmesi için adapte olunan dijitalleşmeyi de, verimlilik etkeni olarak gösterdi.

Türkiye Belediyeler Birliği’ne başkan olan;

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, bir işin ‘yalın’ olabilmesi için, hedeflerin net şekilde belirlenmesi ve araçların amaçların önüne geçmemesi gerektiğini vurguluyordu.

Yılmaz, ne kadar iyi hizmet yapsalar da, personelden yapılan bir yanlışın, toplum içerisinde “Nasıl belediye bu!” diye, yanlış genelleme algısıyla karşılaşıldığına da işaret etti.

Bu arada…

Mevlana’nın kentini yöneten Altay, tarihi Bursa Mevlevihanesi’nin restorasyonla açılması nedeniyle Aktaş’a teşekkür ediyordu.

Hatay’dan bir ilçe belediye başkanı, deprem sonrasındaki kentin en zor günlerde yanında olan Aktaş’a duacı oluyordu.

Aktaş da, “Belediye başkanlığı yaptığım yıllar içerisinde en çok duygulandığım ve üzüntü yaşadığım durum, Hatay’da deprem sonrasında bulunduğum günlerdir.” diyordu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne 1994-99 döneminde hizmet eden Erdem Saker, belediyeciliğin etkinliği ve verimliliği doğrultusunda yürütülen yalın belediyecilik politikası ve uygulaması nedeniyle Aktaş’a övgüde bulundu.

Sempozyum;

Yurdun farklı belediyelerin belediye personelini bir araya getirirken, deneyimsel paylaşım ve kazanımlara, yeni halkalar eklenmiş oluyor.

Bu tür organizasyonlara;

Belediyelerin kentlerinden gazetecilerin katılımlarını sağlamalarını önemsiyoruz, çünkü her biri ‘Turist Ömer’ de olmuyorlar, mesleki ve belirli alan gazeteciliğine yönelik deneyim, ufuk elde ediliyor.

Zira…

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlığındaki Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin davetiyle Bursa Medyası’nın da Mardin’deki buluşmaya katılması, bu kentin güçlü olgusunu da yansıtıyor.