Konut kiralarındaki yıllık artış oranını yüzde 25’le sınırlayan yasal düzenleme TBMM’den geçti ve yürürlüğe girdiği geçtiğimiz hafta…

Bu uygulama 1 Temmuz 2023’e kadar sürecek yani sadece bir yıllık!

Birden fazla kira geliri olan ev sahipleriyle, maaşına yüzde 25’in üzerinde zam alamayan kiracılar baz alınarak hazırlandığı belli…

Ya sadece tek kira geliriyle yaşayan vatandaşlar ne yapsınlar?

Deniliyor ki, “Devletin açıkladığı TEFE-TÜFE oranını bile takmayan ev sahipleri, yüzde 25’i hiç takar mı? Tayyip Bey’i çok seven, oyunu AK Parti’den başkasına atmayan ev sahipleri bile bu oranı uygulamaz! Devlet önce kendi yaptığı zamları yüzde 25’de durdursun!”

Yasal düzenlemenin uygulanabilir olması için keşke kira gelirlerine de kur garantisi getirilseydi diyenler de var…

Nasıl mı?

Bankaların uyguladığı dövize endeksli Hazine garantili TL mevduat hesabı gibi…

Ev sahibi yıllık yüzde 25 kiraya zam yaptı diyelim… Zam yaparken o günkü Euro veya Dolar kurunu da yazacaklar sözleşmeye…

Bir yıl sonra kira sözleşmesini yenilerken, dövize bakacaklar, arttıysa aradaki farkı mevduat hesabındaki gibi devlet Hazine’den karşılayacak ya da emlak vergisini öderken mahsuplaşacaklar.

Bu uygulamanın ev sahiplerine nimet, Hazine’ye ekonomik külfet getirmesinden endişe ediliyorsa, kiracılar açısından cazip formüller üretilebilir…

Onlara da hukuki ve lojistik destek verilebilir!

Örneğin, yüzde 25’in dışındaki zammı kabul etmediği için ev sahibiyle arası bozulan, mobbing uygulanan, tahliye ve tadilat kararıyla korkutulan, evden çıkarılmakla, elektrik, suyu, gazı kesilmekle tehdit ve taciz edilen kiracılara, ücretsiz her türlü hukuki desteği verme garantisinde bulunsun devlet…

Hukuki garanti de yetmez, ev sahibi tarafından eşyaları kapının önüne konması durumunda, ona aynı gün içinde yıllık yüzde 25 zam sözleşmeli yeni bir kiralık ev bulma ve ücretsiz nakliye hizmeti garantisi de olmalı…

Yoksa hiçbir kiracı bu zamanda bir yıllık uygulama için ev sahibiyle papaz olmak istemez! Yüzde 25 zammı kabul etmeyen ev sahibini devlete şikayet etmez, edemez! 

Uzun yıllar kiracı olarak yaşamanın vermiş olduğu hayat tecrübeme dayanarak, çıkarılan bu yıllık kira zamlarının yüzde 25’lik artışla sınırlandırma formülünün pratikte uygulanmasını ben de zor görüyorum…

Gelin de bu kararı…

Yıllar önce kira sözleşmesi yaparken, bana “Devlet de benim, kanun da benim arkadaş! Anlamam TEFE-TÜFE, o günkü enflasyona göre yaparım ben yıllık zammı! İşine gelirse!” diyebilen, eski ev sahiplerimden Hacı Hasan amcaya anlatın!

Ne TEFE ne TÜFE’ye ne TÜİK, ne de böyle geçici yasalar…

En önemli kriter, ev sahiplerinin vicdan oranıdır!

Yeter ki bu oranı kiracılar suiistimal etmesin!