Kıymetli okurlarım. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de şeker hastalığı oranları giderek artmakta. Besleyici gıdalardan ziyade boş kalorili gıdalara yönelmemiz, hareketli yaşam tarzından uzaklaşmamız, şehirlerde yaşamanın getirdiği stres, çevresel bazı koşullar şeker hastalığı oranlarını arttırmaktadır.

Bazı tedavi metodları yanında (modern tıbbın önerdiği) bazı davranış değişiklikleri ile de kan şekerinizi olumlu seviyelere getirmeniz mümkün olabilmektedir. Stanford Üniversitesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Marina Basina’nın bir makalesi’ne göre:

1-Düzenli egzersiz yapamıyorsanız bile her gün attığınız adımlara bugünden itibaren biraz daha ekleyin, arabanızı biraz daha uzağa park edin. Artık asansörü ara sıra bırakın.

2- Mesleğiniz oturmanızı gerektiriyorsa da 30 dakikada bir 3 dakika ayağa kalkıp hareket edin. Bu alışkanlık kan şekeri seviyelerinizi eski duruma göre çok daha iyi hale getirecektir.

3- Bu yazıyı okudunuz. Bu andan itibaren iş yerindeki öğle yemeklerinin bir miktarını tabakta bırakmayı deneyin (veya ek bir kap ile arttırdığınızı alıp götürün)

4-İlaçlarınızı almayı veya zamanını unutuyorsanız akıllı telefonlarda bulunan ilgili hatırlatma programlarını kullanın. Bunu kan şekeri ölçümlerinizi not alıp kendinizi takip için de kullanın.

5-Ayaklarınızı her gün kontrol edin. Taban önemlidir. Tabanlarınızı görmek için ayna kullanın. Çatlak, bere, ezikler, kesikler, kabarcıklar sizi kolayca enfeksiyona iter ve kan şekeri seviyeleriniz artar. Ayak bakımı şeker hastası için çok önemlidir.

Bilmem kime yahut neye uyduk gittik. Gahi meye, gahi neye uyduk gittik. Erbab-ı Zeka (zeka sahipleri) riyayı mezhep bildi. Bizler dil-i divaneye (deli gönül) uyduk gittik. Y.Kemal Bayatlı. 

Dil-i divaneye şekerinizi bırakmayın. Dildeki tat tomurcuklarının beyninizi kandırmasına engel olun.

TATLANDIRICILAR NELERE SEBEP OLMAKTA

Yapay tatlandırıcılar laboratuvar ortamında bazı kimyasal maddelerin (o-toluene sulfonamide, phthalic anhydride gibi) oksidasyonu ile oluşturulur. Sofra şekerinden yüzlerce kat daha fazla tada sahiptirler. Granül veya likit halde üretilebilirler. Fırınlanmış gıdalarda, reçellerde, jölelerde, konserve meyvelerde, sakızlarda, şekerlemelerde, tatlıların içeriklerinde, hazır salatalarda, soslarda, paketlenmiş gıdalarda, diş macunlarında, gargaralarda, ilaçlarda ve daha pek çok hayatımıza giren madde içerisinde bulunabilmektedirler.

Ekim 2019 kaynaklı bir makale yapay tatlandırıcıların insan sağlığı üzerine olan etkilerini tüm yönleri ile ele almış. İlk göze çarpan başlık şeker kullanımını keserek tatlandırıcıları almaya başlayan kişilerde diş çürükleri ve ağız içi enfeksiyonlarında bir miktar iyileşme sağlaması. Ilımlı olarak şekerden kurtulan insanlarda bir miktar kilo kaybı da yapabilmektedir. FDA belli bir miktara kadar bazı yapay tatlandırıcıların kullanımı için onay vermiştir.

Diğer taraftan bakılınca işler değişebiliyor. Bu kimyasalların kullanımı 100 tilyonluk bağırsak floramızı bozabilir. Bozuk bağırsak florası obezite, şeker hastalığı, kalın bağırsağın kanser dahil kronik hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalık ile ilişkilidir. Fareler üzerinde yapılan çalışmalar yapay tatlandırıcı kullandırılan farelerde bir müddet sonra bağırsak florasının bozulduğunu  ve şeker hastalığının ortaya çıktığını kanıtlamışlardır (Kaynaklar Nature 2014, Gut Microbies 2015). Bilim insanları  bu kimyasalların insanlarda iştahı açarak kilo artışına neden olan bir bağırsak bakterisini güçlendirdiğini düşünmektedirler.

HAM ŞEKER KAMIŞI SANILDIĞI GİBİ DEĞİL

Son günlerde bazı yabancı kaynaklarda sağlıklı olabileceği yönünde haberleri çıkan şeker kamışından elde edilen şeker ABD’de üretilen toplam şekerin % 40 kadarını oluşturmaktadır. Tatlılardan sıcak içeceklere kadar bir çok yerde kullanılan bu şeker türü hafif meyve tadı nedeni ile diğer şeker türlerine göre tercih edilmektedir.

Ancak ham şeker kamışı şekeri normal şekere sağlıklı bir alternatif olarak pazarlansa da işin aslı öyle değildir. 10 Temmuz 2023 Tarihli bir makale (Rachael Ajmara) her 2 şekerin de aynı bileşenlerden oluştuğunu ve normal şekerde olduğu gibi ham şeker kamışı şekerinin de belli bir miktardan sonra obeziteye yol açabileceğini belirtiyor.