Kıymetli okurlarım. Son haftalarda beslenme ve obezite ile ilgili dünyanın saygın dergilerinde çıkan ve çok yararlı olacağını düşündüğüm bazı bilgileri sizlere aktarmak istiyorum.

1-ELMA SİRKESİ: Doğal yollar ile hazırlanan elma sirkesi yüzlerce yıldır güvenle kullanılmaktadır. Son yapılan bilimsel çalışmalar da bu güvenin boşa olmadığını desteklemektedir. Ana başlıklar halinde antimikrobik (seyreltilmiş elma sirkesi bitlenme, tırnak mantarları, sivilceler, siğiller ve dış kulak yolu enfeksiyonlarında kullanılmıştır), antioksidan etkileri yanında tokluk hissi vererek kilo kaybına neden olduğu, şeker hastalarında kan şekerini düşürdüğü ve şeker hastalığı semptomlarını iyileştirdiği kesin olarak kanıtlanmıştır. Amerikan Diyabet Cemiyeti’nin bir çalışmasına göre elma sirkesi insülin hassasiyetini yüksek karbonhidratlı bir öğünden sonra % 34 oranında arttırabilmekte ve kan şekerinin bu nedenle daha makul seviyelerde tutulmasına yardım etmektedir. Küçük bir çalışma grubunda elma sirkesi 50 gram beyaz ekmek yedikten sonra kan şekerini % 31.4 oranında azaltmıştır. Yatmadan önce belirli bir miktar içilen elma sirkesi ertesi sabah kan şeker düzeylerini azaltabilmektedir. Bazı çalışmalar kandaki trigliserit seviyelerinin düşürülmesi ve yüksek tansiyonu önlemede de elma sirkesinin yararlı olduğunu ortaya koymaktadır.

Özellikle karın yağlarının erimesinde etkili olan elma sirkesi, karbonhidrat ağırlıklı bir yemekle birlikte alındığında sonraki öğünlerde 200-275 kalori daha az yenilmesine neden olmaktadır. Elma sirkesi çorba kaşığı başına sadece 3 kalori içermektedir.

2-GLUTEN FİBROMİYALJİ YAKINMALARINI ARTTIRIYOR: Fibromiyalji vücutta ağrı, yorgunluk, depresif yakınmalar, uyku bozukluları, ellerde uyuşmalar, sindirim sistemi yakınmaları ve vücutta ağrılı noktalar gibi daha pek çok semptom gösteren bir hastalıktır. Sadece ABD’de çoğunluğu kadın olmak üzere 5 milyon fibromiyalji hastası bulunmaktadır, yani yaygındır. Çölyak hastası olmasalar bile bu hastaların glutensiz diyet ve antienflamatuar diyetten çok yarar gördükleri belirtilmektedir. Son çalışmalar magnezyum seviyelerinin iyileştirilmesi ile fibromiyaljide pek çok şikayetin de düzelebildiğini belirtmektedirler.

3-AKCİĞER SAĞLIĞI İÇİN ÖNE ÇIKAN GIDALAR: Jillian Kubala tarafından kaleme alınan bir makale akciğerlerimizin daha sağlıklı olmasına yol açan gıdalardan söz ediyor. Covid-19 pandemisinde en çok etkilenen ve ölümümüze neden olan akciğerlerlerimizin sağlığı için mutlaka tüketilmesi gereken besinler şunlar: Pancar, biberler, elma, kabak, zerdeçal, domates, yeşil çay, fındık, blueberry, kırmızı lahana, fasulye, istiridye, zeytinyağı, yoğurt, pazı, arpa, hamsi, mercimek, kakao. Bu ürünlerden fasulye özellikle Japon bilim adamlarınca KOAH da çalışılmış. 618 erişkin japon üzerinde yapılan çalışmada KOAH lı hastalarda izoflavanların (güçlü antioksidan özellik gösterek kimyasallar) daha düşük oranda bulunduğu saptanmıştır. Fasulye gruplarında izoflavanlar boldur.

Diğer gıda gruplarına bakıldığında ise, C vitamini ve çinkoyu bol oranda içeren gıdalar olduklarını görmekteyiz. Sonrasında ise...

METE EKŞİOĞLU'NUN YAZISININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...