GÜLİN ÖZDEMİR / SOSYAL TV

Halk arasında daha çok B3 vitamini olarak bilinen niasin, vücudun temel yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biridir. Peki niasin ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur? İç Hastalıkları Uzmanı-Beslenme ve Obezite Danışmanı Dr. Mete Ekşioğlu, konuyla ilgili Sosyal TV’ye önemli açıklamalarda bulundu.

Suda çözünen vitaminlerden biri olan B3 vitamininin, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağladığını ifade eden Ekşioğlu, “B3 vitamini enerji metabolizması için gerekli bir vitamindir. DNA ve RNA yapımı için gereklidir. Protein, karbonhidrat ve yağların enerji yedirmesinde çok büyük bir rolü vardır. Eksikliğine rastlıyoruz. Ciddi eksikliklerinde 4D dediğimiz diyabet, demans, termik, death adını verdiğimiz hastalıklara sebep oluyor. Günümüzde özellikle gençlerin beslenmelerine baktığımız zaman kolay kolay bu B3 grubu vitaminini alamadıklarını görüyoruz. Katkılı gıdaların alınması, çabuk pişirilen gıdaların tüketilmesi maalesef birtakım sıkıntılara sebep oluyor” dedi.

B3 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE…

Şükrü Deviren’den Güneş Spor’a özür ziyareti Şükrü Deviren’den Güneş Spor’a özür ziyareti

B3 grubunun eksikliği belirtileri hakkında bilgiler veren Ekşioğlu, “Ağızda bir tat kaybı hissediliyor. ‘Eski tat yok’ diyorsunuz. Ağızda genellikle ekşi bir tat oluşuyor. Koku kaybı oluyor. Aynaya baktığınızda aynada yüzünüzün kaydını görüyorsunuz. Veya bir kitap okuduğunuzda kitabın sayfalarının harflerini kaybolduğunu görüyorsunuz. Bunun dışında yürürken yolun adeta ayaklarınızın altından kaydığını hissediyorsunuz. Çabuk yoruluyorsunuz. Hastalarımızın en önemli şikayetlerinden biri de ‘yeteri kadar dinleniyorum fakat yine çok yorgun hissediyorum’ demeleri… Bunlar önemli durumlar. Bu durumlarda B3 vitamini eksikliği akla gelmeli” diye konuştu.

B3 VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Ekşioğlu, B3 vitaminin kaynaklarından da bahsederek şunları şöyledi: “Özellikle mera kaynaklı hayvanların (sığır) karaciğerinde, iç organlarını ve kaslarında çok sık görülüyor. Kısmen yumurta tüketen insanların da eksikliğine rastlamıyoruz. Bazı işlenmemiş protein gruplarında rastlıyoruz. Baklagiller de B3 vitamini çok yoğun var. Havuç, patates, portakal, mantar, ekmek mayasında da bulunuyor. Bunların haricinde eğer kepekli ekmek tüketirsek bu gıdada da bir miktar var diyebiliriz.”