Türkiye’de 79 milyon kişi, belediyelere tabi yaşıyor ve ülke nüfusun % 94.4’ünü oluşturuyor. Kentsel sorunlara, mali çözüm ihtiyacı da var, ama Ankara’dan ise, belediyelere yeni yılda da ‘nasihat’ öne çıkıyor.

Son yıllarda…

Hükümetçe…

Sosyal yardım politikası ve işleyişinde, belediyelerin görev ve kapsam alanlarına getirilen açılım, yerel bütçelerdeki payın da artmasına neden oldu.

Ulaşım ve diğer altyapı hizmetleri açısından, orta ve uzun vadeli çözümler için belediyelerin sıkıntısı sürerken, yalnız kalıyorlar.

2022 yılı için…

Cumhurbaşkanlığı’nca;

TBMM’ye sevk edilen ‘Bütçe’ ve öncesiyle karara bağlanan ve yürürlüğe alınan ‘Yıllık Program’, belediyelere yeni kaynak açılımı getirmiyor.

Bütçeleriyle yolları yapan belediyeler, ama merkezi yönetimin gelirler hanesine yazdığı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden paylaşım, taviz yok.

Aksine…

İller Bankası’nın kredileriyle borçlandırmaya yönelme ve güçlendirme amaçlı kapasite iyileştirmesi amaçlanıyor.
Sosyal yardımlar
, belediyelerde yatırımlarla beraber anılan önemli bir ana başlık haline gelmiş bulunuyor.

Bu alanda…
Tüm belediyelerin toplam harcamalarının tutarı, merkezi yönetimin ilgili sosyal yardım kurumlarıyla rol, görev paylaşımını da ortaya koyuyor.
Sosyal yardım dağıtan…

Kamu kuruluşlarının son 3 yıla ait ait harcamaları, ortaya çıkan tabloyla da gözler önüne seriyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca, farklı toplum kitlelerine yönelik geçen yıl 53 milyar 759 milyon TL tutarında destek sağlandı.

Tüm belediyeler tarafından yapılan tüm sosyal yardımların tutarı ise, geçen yıl 8 milyar 45 milyon TL tutarına ulaştı.

Türkiye’de ‘Sosyal Devlet’ kavramı ve politikası, merkezi yönetimce belediyeler aracılığıyla hayli yaygın ve güçlü yürütülmeye çalışılıyor.

Topluma erişim ve dokunuş olarak…

Devlet adına;

En etkili ve güçlü kurumlar durumundaki belediyelerde, birbirleriyle yarışabilen refleks de görülüyor ve popülist olarak nitelendirilen, tartışılan uygulamalar da oluyor.

Cumhurbaşkanlığı 2022 Yıllık Programı;

Belediyelerde;

Finansman gerektiren yatırım ve diğer projelerine krediyle çözüm sağlandığı ve ölçeğine göre, çözüm sıkıntıları yaşandığı belirtiliyor.

Vurgulanan;

Bu gerçeğe rağmen…
‘Nasihat’ gibi bir hedefle “Yerel yönetimlerin mevcut şirketleri ya da kurulacak şirketlerinin faaliyetleri ile kamu özel işbirliğiyle yapılacak çalışmaların, kamu yararı ve mahalli müşterek ihtiyaç ilkeleri gözetilerek yürütülmesi hususunda, çalışmalar sürdürümektedir.” deniliyor.
Bu ifade…
Belediyelerin, idari açıdan hareket kabiliyetlerini artırabilmelerini ve mali açıdan ellerini güçlendirebilmelerinin önünü açabilmeyi hedeflerken, zaman kazanımı da amaçlanıyor.