Besin değeri ve vitaminleri açısından zengin olan tahin dünya mutfağında farklı alanlarda tüketilse de Türk mutfağında genellikle kahvaltıda pekmez ile karıştırılarak tüketilir. Tahin aynı zamanda kekten kurabiyeye birçok lezzetin de ham maddesi. Bursa’da Uzman Dr.  Mete Ekşioğlu, tahinin insan sağlığına faydalarını anlattı. Tahinin çok önemli bir besin kaynağı olduğunu dile getiren, Ekşioğlu, “Nasıl ki zeytinden zeytinyağı, mısırdan mısır yağı elde ediliyorsa, tahin de susamdan elde edilen bir yağdır. Birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle çok iyi bir bakır kaynağıdır. Bakır, vücutta Demir emilimi için gerekli bir madde. Bakırın pıhtılaşmayı önleyecek özeliği var. Günde 2 yemek kaşığı tahin alındığında günlük bakır ihtiyacımızı karşılamış oluyoruz. Bakırın bir diğer özelliği de yüksek tansiyonu olan kişilerde tansiyonu düşürücü etkisinin olması. Tahin iyi bir selenyum kaynağı. Pandemi döneminde gördük ki bağışıklığımızın güçlü olması gerek. Bağışıklık sistemi hücrelerimizin güçlü olması için ise selenyum çok önemli. Selenyumun kalp kasını güçlendirici etkileri var. Ayrıca tiroit hormonları için selenyum olmazlardan biri. Eklem iltihabı belli bir yaştan sonra karşılaşılan bir durum. 2 ay kadar düzenli tahin yenildiğinde inanılmaz derecede eklem ağrıları azalır” şeklinde konuştu.