Ülkemizin hemen her şehrinde alışveriş merkezleri var (AVM). Pek çok mağazayı bir arada bulmak, kolayca alışveriş yapmak, içlerindeki eğlence merkezleri ve yemek alanları ile değişiklik yaşamak, insanların buralara olan ilgisini arttırmaktadır. Hele hele alışverişi tamamladıktan sonra burnunuza gelen bir yemek kokusu mutlaka buralarda yemeğinizi yemek için sizi zorlar.

Bursamızda da AVM ler var. Bayağı da kalabalıklar. Pandemi zamanlarında da hatırı sayılır kalabalıklar hele de hafta sonları buraları dolduruyor. Genellikle buralarda yiyecek ile ilgili dükkanlar en üst katlarda bulunur. Hem normal merdiven, hem de yürüyen merdivenler ile bu katlara çıkıp çeşitli gıdalar ile, pratik olarak ve çok da pahalı olmadan karnınızı doyurabilirsiniz. Ancak bazı zamanlarda yürüyen merdivenler arızalanabilir. Ne oluyor o zaman biliyormusunuz? Yiyecek dükkanlarının çoğu bomboş oluyor. Yani yemeğe ulaşmak için bile 10-15 basamak merdiveni çıkmak gayretini göstermiyoruz.

Anne karnında vücudumuz oluşmaya başlarken daha ilk anlarda kaslarımızın taslaklarını oluşturacak yapısal değişiklikler gerçekleşmeye başlar. Bizlere, tıp fakültesindeki temel derslerden olan fizyoloji dersinde hareket etmemizi sağlayan çizgili kaslarımızın ana görevinin hareketi sağlayarak yağ yakmak olduğu öğretilir. Yağ yakmak…

Çoğumuz yağ yakmanın bir hapını, bir cihazını, mucize bir metodunu aramakla ömrümüzü geçiriyoruz. Oysa yazıyor işte, kaslarını çalıştır yağlarını yak. Bir çok şarlatan da yağ yakan hap veya ilaç var diyerek bilgisiz insanımızı kandırıyor. Kaslar kasılıp gevşerken aynı araba pistonları gibi yağ ile haşır neşir olurlar, yağdan gelen enerjinizi ısı şekline dönüştürürler. Diğer yönden de  bakalım. Bizlere emanet edilen ve kiralama yolu ile verilen vücutlarımız bir gün toprak olup gidecek. Kiraladığınız bir eve iyi baktığınız takdirde kullanışlı bir evde oturur, rahat edersiniz. Üstelik mal sahibiniz size ömür boyu bu evde kalabilirsiniz diye de güvence vermiş. Tezgahı bozulmuş, muslukları akan, sıvaları dökük, prizleri her an kısa devreye yol açabilecek, penceresinden soğuk gelen, her bir deliğinden böceklerin girip çıktığı bir ev istemiyorsanız gereğini yapıp tadilatlarını gerçekleştirmelisiniz. Son yıllarda kasların çalıştırılmasının grip ve benzeri virüs kaynaklı hastalıklardan, bazı kronik hastalıklardan korunmada da önemli olduğuna dair çalışmalar yayınlanıyor. Kaslar bu düşmanlar için inanılmaz öldürücü proteinler salgılıyor eğer çalıştırırsanız.

Kuş yavruları yumurtadan çıkıp uçma aşamasına gelene kadar ağızlarını açar ve annesinin getirdikleri ile karınlarını doyururlar. Ancak anne bile bir yere kadar bu işi yapar. Sonra da uçurtup gönderir. Kişide de bedensel ciddi bir engeli yoksa durum aynıdır. Ayaklarının üstünde durmaya başladığı andan itibaren kaslarını çalıştırmak zorundadır. Sadece yağları yakmak için değil. Her yönden hayata sıkı tutunmak için…

Daha önceleri de yazdım ve aksini ispat eden bir görüş yok. Dünyanın en önde gelen uzmanlarına göre uzun yaşamanın 4 belirleyicisi var. İlki, kas gücünüz yerinde olacak, ikincisi açlık insülin düzeyleri normal sınırlarında olacak. Diğer ikisini çok yazdım. Nedir bunların meali: Tembel olmayacaksın, boğazına dikkat edeceksin. Etmezsen ne olur? Görüyorsunuz hastaneleri, dolar taşarlar.

Böcek olmayı kabullenenler, ezilince şikayet etmemelidirler.

F.Schiller.

VÜCUDUN EN İYİ YAĞ YAKMA ZAMANI

Yapılan çalışmalar göstermiştir ki her yemek yediğinizde yağ yakan mekanizmalarınızı geçici olarak durduruyorsunuz. Vücudumuzun metabolik yapısı en önce yakıt olarak glikoz denilen şekeri yakmak üzere programlanmıştır. Belirli bir zaman sonra enerji kaynağı olarak yağlar yakılmaya başlar.

Aerobik egzersizler esnasında yakılan kalorileri çeşitli bilimsel metodlar ile en doğru düzeye kadar ölçmek mümkün olabilmektedir. Bu metodlar en iyi yağ yakma zamanının egzersiz sonrası 90 dakika daha aç kaldığınız zaman olduğunu göstermektedir.