Niasin (B3 vitamini nedir? Ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur? (Sağlıkta Bu Hafta) Niasin (B3 vitamini nedir? Ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur? (Sağlıkta Bu Hafta)

Meyvelerden dolayı gelişen şişkinliğe karşı nasıl önlen almalıyız? Bursa’da İç Hastalıkları Uzmanı-Beslenme ve Obezite Danışmanı Dr. Mete Ekşioğlu, konuyla ilgili bilgiler verdi.

Dr. Mete Ekşioğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Birçok besinin şişkinlik yaptığı malum bu hereklesin başına gelebilir. Fakat ortada patolojik bir durum yoksa yani pankreas hastalığı, mide hastalığı, safra kesesine bağlı bir durum yoksa bu durum biraz bizim alışkanlıklarımızdan kaynaklanıyor. Mesela genellikle yapılan hatalardan bir tanesi şu; etli bir yemek yedik hemen arkasından da bir tane meyve yedik diyelim. Şimdi etin midede sindirilmesi için ortalama üç saatlik bir süre geçmesi gerekiyor. Etin üstüne meyve yediğinizi varsayalım. Elma vitamin açısından, lif açısından çok faydalı bir meyve. Elmayı yediniz ama elmayı da etle beraber üç saat midede beklemiş olacak. Sonuç olarak mide asidi elmanın üzerine geldiği zaman bunu mayalayacak ve çeşitli gazlar ortaya çıkacak ama elmayı bir öğün olarak tükettiğinizde çok daha faydalı olacaktır. Sindirimi çok daha kolay bir şeyle yediğinizde örneğin bir sebze yemeği ile beraber. Bunda sıkıntı olmaz ama hayvansal protein içeren bir gıdayla beraber elma veya benzeri bir meyve aldığınız zaman buna kuru meyveler de dahil olmak üzere o zaman midemiz bunu ekşitir ve şişkinlik hissederiz.” şeklinde konuştu.