SOSYAL TV ÖZEL HABER

Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye de dahil olmak üzere onlarca ülkede görülen maymun çiçeğine yönelik “küresel acil durum” ilan etmişti. Virüsünün kuluçka süresinin 5 günle 21 gün arasında olduğu öngörülüyor. Avrupa’da etkisini sürdüren maymun çiçeği hastalığı hızla yayılmaya devam ediyor.

Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakasını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Haziran tarihinde açıkladı. Geçtiğimiz gün Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada vaka sayısının 5'e yükseldiğini, 4 kişinin ise taburcu olduğunu söyledi. İnsanlar maymun çiçeği virüsü hakkında neler bilmeli? Virüse karşı tedbir alabilir miyiz?

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Heper ‘Maymun Çiçeği Virüsü’ hakkında konuştu..

Maymun çiçeğinin yeni bir virüs olmadığını söyleyen Doç. Dr. Yasemin Heper  virüsün Afrika’daki hayvanlarda olduğunu ve zaman zaman insanlara da bulaştığını, adının maymun çiçeği olmasının ise ilk defa bir maymunda saptanmasından kaynaklı ancak kemirgenlerde Afrika’daki sincaplarda bulunan bir virüs olduğunu ekledi. İnsan hayvan temasıyla zaman zaman insanlarda enfeksiyona neden olduğunu söyledi.

YENİ BİR VİRÜS DEĞİL

Virüsün Batı ülkelerine bulaşınca gündeme geldiğini belirten Doç. Dr. Yasemin Heper, “Dünya çapında yayılınca duyuldu yoksa yeni bir virüs değil yeni bir yayılımı var” dedi.

TÜRKİYE’DE 5 OLGU VAR AMA BUNLAR ARTABİLİR

Dünyada virüsün 88 ülkeye yayıldığını bunların 81’inde daha önce maymun çiçeğine rastlanmadığını ve Türkiye’nin de bu ülkeler arasında olduğunu ifade ederek “Türkiye’de bilinen 5 olgu var bunlardan biri İstanbul, Bursa’da bir olgu bilgimiz dahilinde yok.” şeklinde konuştu.

BELİRTİLERİ NELER?

7-14 gün arası kuluçka dönemi olan hastalığın belirtilerinin ise yüksek ateş bel ağrısı kas ağrısı ve sonrasında vücudun çeşitli yerlerinde çıkan döküntüler diyen Heper, döküntülere temas ve hastanın temas ettiği yerlere temas sonucu bulaştığını söyledi.

ERKEK EŞCİNSELLER ARASINDA BULAŞIYOR

Daha önce yapılan araştırmalarda virüsün cinsel yolla bulaştığı iddiaları güçlenmişti. Virüsün eşcinsel erkekler arasında da bulaştığını ifade eden Doç. Dr. Yasemin Heper, “Şu an ki salgında bir farklılık var daha çok erkek eşcinseller arasında yayılıyor, ancak bu hastalığı sadece eşcinsel erkek hastalığı gibi düşünmeyelim. Hasta ile temas eden herkes enfekte olabilir.” dedi.

“SEMPTOMLARA KARŞI TEDAVİ UYGULANABİLİR, AŞISI VAR!”

Doç. Dr. Heper, çiçek aşısının maymun çiçeği virüsüne de en az %85 koruyuculuk sağladığını ve maymun çiçeği için özel geliştirilen bir aşı henüz olmadığını risk gruplarının ve sağlık çalışanlarının aşılanması gerektiğini vurguladı.

“BAZI ÜLKELERDE EŞCİNSEL POPÜLASYONUN AŞILANMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR VAR”

Erkek eşcinsel popülasyonun aşılanmasını sağlamak virüsün yayılmasını engelleyecektir diyen Heper, maymun çiçeği virüsünün koronavirüs gibi sürekli mutasyona uğrayan bir virüs olmadığını söyledi.

BURSA RİSK ALTINDA MI?

Seyahatlerin çok önemli bir risk faktörü olduğunu sadece Bursa değil dünyanın değişik ülkelerinden seyahatlerin gerçekleştiği her yerin risk altında olduğunu söyleyen Heper, özellikle “Bursa için çok büyük risk altında diyemem ama özellikle turistlik bölgeler büyük risk altında diye sözlerini tamamladı.