Özellikle Bursa’da son yıllarda su faturalarının yüksek olduğuna dair şikayetler yapılıyor.

Bu şikayetler pandemi döneminde daha da yoğunlaşırken, insanların su kullanımındaki artışı es geçip, sadece faturalardaki artışı gündem yapması AK Partili Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni muhalefetin hedefi haline getirdi. 

Faturaların su tüketimine göre yüksek olduğunu düşünen CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz sosyal medya hesaplarından da “Bayramdan sonra, “SULU SOYGUNA SON MİTİNGİ”ne hazır mısınız?” notuyla paylaşım yaptı.

Dün Sosyal TV’de gündeme gelen konu, aslında vatandaşların gözden kaçırdığı bir gerçeği de ortaya koydu. 



CHP’li Fırat Yılmaz’ın paylaştığı su faturasındaki tutar 141 lira. Ancak bu 141 liralık tutarın 54.14 lirası su, atıksu ve bakım bedeli olarak BUSKİ’ye aktarılırken, 69.30 lirası ise Çevre Temizlik Vergisi ve katık atık toplama bedeli olarak CHP’li Nilüfer Belediyesi’ne aktarılıyor. 17.56 lirası ise KDV bedeli olarak devlete ödeniyor. Çevre Temizlik Vergisi ve katı atık toplama bedelini düşüldüğünde fatura da 71.7 liraya düşüyor.  Tabi böyle olunca kabarık fatura bir anda ortadan kalkmış oluyor. 

Geçmiş yıllarda özellikle ilçe belediyeleri katı atık toplama bedellerini vatandaşlardan tahsil edebilme noktasında büyük sıkıntılar yaşıyordu. Bedellerin toplanabilmesi için hem fazladan mesai yapan hem zaman kaybeden hem de sonuç elde edemeyen ilçe belediyelerine büyük kolaylık sağlandı ve katı atık toplama bedelleri su faturalarına eklendi.

İlçe belediyeleri büyük rahatlık yaşarken, Büyükşehir Belediyesi ise vatandaşların tepkilerinin merkezi haline geldi. Bu durum yıllardır bu şekilde devam ederken, muhalefetteki CHP’li Nilüfer Belediyesi’nin kasasına giren paranın kabarttığı su faturasını yine aynı partinin ilçe başkanı tarafından sulu soygun şeklinde gündeme taşınması gayri ahlaki siyaset tarzı söylemlerine neden olurken, büyük tepkileri de beraberinde getirdi.