Yılbaşında evleri, işyerlerini, sokakları süsleyen, yeşil ve kırmızı ahenk içinde bir arada olduğu çiçeği hemen hemen herkes biliyor. Öylesine etkileyici ve güzel bir yapıda olan bu çiçeğin adı ise kokina çiçeği. Bu da onu daha özel bir hale getiriyor. Ancak yılbaşı döneminde popülerlilği zirve yapan bu eşsiz çiçek hakkında insanların aklında çok fazla soru işareti olabiliyor. Biz de bu yazımızda sizler için tüm bu sorulara cevap verdik.

Kokina çiçeği nedir

Kırmızı meyveler ve yeşil yaprakların bir araya gelmesiyle oluşan ve görüntü olarak da insanları büyüleyen bir dokuya ulaşan kokina çiçeği, en şık çiçeklerden birisi konumuna yükseliyor. Üstelik bunu dikenli bir bitki olmasına rağmen başarabiliyor ki dikenli çiçeklerin süs bitkisi olarak pek fazla rağbet görmediği bilinen bir gerçek.

Kokina çiçeğinin İstanbul'da ilk kullanımı ise şehirdeki Rum vatandaşlara kadar dayanıyor. Rumların yeni yıl süslemesi olarak kullandığı Kokina çiçeği zaman içerisinde kitlesini artırarak şehrin her yanında görülmeye başladı.

Kokina çiçeği nasıl hazırlanıyor

Kokina çiçeği, özünde iki farklı bitkinin birleştirilmesi ile oluşur. Meyve ve dalları birbirinden farklı olan kokina, yeni yılın yaklaştığı dönemde yapraklarının arasına kırmızı silcan meyvelerinin yerleştirilmesi ile oluşuyor. Her ne kadar basit bir işlem gibi görünse de kokina çiçeğini yeni yıla hazır bir hale getirmek oldukça zorlu bir sürece sahne oluyor. Bu yüzden de çiçekçilerin en fazla uğraştığı şeylerin başında kokina çiçeğini yılbaşına hazır hale getirmek geliyor.

Sahibi olan kişilere şans getiriyor

Kokina hakkında insanlar arasında çeşitli efsaneler dolaşıyor. Bunların başında yer alan ve insanların en fazla üzerine durduğu efsane, kokina çiçeinin bir sonraki yıla kadar solmadan kalmasına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Eğer çiçek 1 yıl boyunca solmadan ve rengini kaybetmeden kalırsa kişinin ev sahibi olacağına inanılıyor. Bir diğer efsaneye göre ise kokina çiçeği sahibi olan kişilere şans getiriyor.

Ek olarak kokina çiçeği, sevdiklerinize yeni yılda gönderebileceğiniz şık bir hediye alternatifi. Özellikle yeni iş çiçeği konusunda alternatif bir seçenek arıyorsanız, kokina aradığınız fırsatı size sağlayabilir.