Yüzen ev nedir? 

Bir ev su üzerinde yüzebiliyorsa, ona yüzen ev denir. 

Yüzen evler normal ev gibi görünüyor ancak temeli karaya oturtulmak yerine suyun üzerinde yüzebilecek şekilde tasarlanıyor. Özellikle Maldivler, Hollanda, İngiltere, ABD ve Filipinler yüzen evlerin yoğun olarak bulunduğu ülkeler. Bazı yüzen evlerde yaz-kış yaşanabildiği gibi, bazıları sadece yaz döneminde turistik amaçlı kullanılıyor.

Özgür bir yaşam isteyenler, çevreciler ve farklı bir deneyim yaşamak isteyenler yüzen evlere rağbet ediyorlar. Yüzen evler, betonarme yapılardan daha uygun fiyatlı… Güneş enerjisi ile elektrik üreten, inşa edildikten sonra demirlenen yapılarıyla dünyada yaygın olarak kullanılıyor. Özellikle, sel, su taşkını vb. doğa olaylarının sık yaşandığı Kamboçya, Filipinler, Yeni Zelanda ve Bangladeş’te ve kasırgalara maruz kalan ABD’de kıyılarda beton yapılaşmaya karşı bir seçenek olarak ortaya çıkıyor. 

Bazı yüzen evler ise balıkçılık ve turizm amaçlı kullanılıyor.

Dünyada yüzen evler

Maldivlerde, araziler yetersiz olduğu için yüzen evler tercih ediliyor.Zimbabve’deki Kariba Baraj Gölü’nde, Hindistan’da Dal Gölü’nde, Avrupa’da Hamburg limanında ve tabii Hollanda’da, İngiltere’nin kanallarında, Avustralya’da Murray Nehri’nde çok sayıda yüzen ev bulunuyor.

İSTANBUL'DA YÜZEN EVLER

İstanbul’un eşsiz boğazının sularında eskiden yüzen evler varmış. Kimisi yazlık, kimisi ise sürekli yaşamak için inşa edilmiş. Özellikle 1970’li yıllarda, Mimar Melih Koray tarafından Kadıköy açıklarında inşa edilen ev hafızalara kazınmış.