Türkiye’deki koronavirüs günlük vaka sayısında, hedeflenen 5 bin seviyesi görüldü, ama yeniden artış yaşandı ve dün 7 bine dayandı. Yeniden normalleşme, “Herkes, önce kendi tedbirini alacak” dönemiydi, ama dünler çabuk unutuldu.

Geçtiğimiz günlerde;
Bursa’da, maske kullanımının tamamen terk edilmeye başlandığını, çenenin altı ve dirsekte aksesuar gibi de artık taşınmadığını kaleme almıştık.

Özellikle…
Aşı bolluğu ve uygulamasının, toplumsal rehavete neden olduğunu ifade etmiştik ve endişesini dile getirmiştik.
Koronavirüsü tedavi eden ilaç henüz icat edilmedi, ama koruyuculuk sağlayabilme açısından aşının önemli bir etkisi bulunuyor.
Kurban Bayramı;
Kritik eşik
olacak.

Aile ve aileler arası toplulaşmanın en yoğun dönemi durumundaki böyle yeni bir bayramda, bireysel önlemlere uyulmaz ise, sonbahar aylarıyla beraber kısıtlama uygulamaları da yeniden gündeme gelecek.

En büyük etkiyi;
Yeniden…

Çocuklar ve esnaf yaşayacak.

Koronavirüste; delta varyantının dünyayı etkilemeye başlaması, Türkiye için de uyarı anlamına geliyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı’nın başkanlığını yürüten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, devleti ve toplumu uyardı.
Dün gece yarısınan sonra…
Devlete, topluma seslendi!

Öncelikle…

Aşılamaya değiniyor.

Ceyhan, Türkiye’deki uygulanan toplam 60 milyon doz ve %61 oranındaki 1. doz oranlarının yanıltıcı olmaması gerektiğini söylüyor.

Aşıların etkisini tam gösterecek dönem için 2. dozun önemine işaret ediyor, ama ülke nüfusunun ancak üçte birine ulaşıldığını belirtiyor.

Kurban Bayramı’nda, toplulaşmalardan ve yakın temastan kaçınılması, maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulması gerektiğini anlatıyor.
Yurt dışından turist yoğunluğunu da tartışmaya açan Ceyhan, girişlerin kolaylığını eleştiriyor.
Bayram ve izin dönüşlerinde, yerli halkın test yapabilmesinin önemini anlatırken, çocuklar için de aşı stoklanması gerektiğini ifade ediyor.
Geçtiğimiz günlerde…
Uyarına başlamıştı.
Şehirlerarası ve ülkeler arası dolaşım ve insan temasındaki kontrolsüzlükten söz ediyordu.
Böyle bir durum için…
Ceyhan; “Hangi şehirlerde vakaların arttığının önemi yok maalesef. Şu anda Delta varyantı başta olmak üzere virus yayılımını önleyecek bir engel koymuyoruz.” diyordu.

Söz konusu tıp emekçisinin, toplumun bir katmanında eleştirildiğini ve tepkiyle karşılandığını biliyoruz, ama…
Uyarıları ortada!
Üstelik…
Türkiye’ni farkıl dönemlerde uyguladığı yeniden normalleşme adımlarınn vardığı sonuçlarının deneyimi de herkesin malumudur.
Nitekim…
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da, dün akşam çok geç saatlerde sosyal medya aracılığıyla topluma seslendi ve uyardı.
Koca, “Aşı programımızın başarısına rağmen vaka sayılarında artış eğilimi var. Bu salgının henüz bitmediğinin göstergesidir.” şeklinde konuşuyor.
Sözlerinin devamıyla…
Koca, kısıtlamaları yeniden gerketiren bir dönemde bulunulmadığını ifade ederken, uyarıyısına da devam ediyor ve “Tedbirlere uymaz ve aşımızı olmazsak telafisi güç günlerle karşılaşabiliriz.” diyor.

Türkiye’de toplum; farklı nedenlere dayalı yasakları ve kısıtlamaları eleştiriyor, neden olan ve gerektiren, yine toplumun davranışları oluyor.

Dünyanın pekçok ülkesi…

Aşıya hiç ulaşamıyor.
Türkiye’de ise…
Devlet, aşı uygulamak için kelimenin tam anlamıyla vatandaşların peşinden koşuyor.