Tip 2 şeker hastalığı bütün dünyada milyonlarca insanı etkilemektedir. Gerekli önlemler alınmadığında körlüğe, kalp damar hastalıklarına, inmelere, böbrek hastalıklarına ve daha bir çok soruna neden olan bu hastalık bazı önlemler ile düzeltilebilmekte ve yaşam kalitesi artmaktadır. Hele prediyabet dönem denilen ve kan şekerinin yüksek çıkmaya başladığı zamanlarda gerekli önlemlerin alınması çok büyük oranda normale dönmeyi sağlar.

1-ŞEKER VE RAFİNE KARBONHİDRATLARI HAYATINIZDAN ÇIKARTIN: Bu gıdalar risk altında iseniz çok çabuk şeker hastalığı oluşmasını sağlar. Sindirim sistemimiz bu gıdaları hızla kana emilen küçük şeker parçacıklarına çevirir. Giderek vücudunuz daha fazla insülin salgılar. Hücreler buna bir direnç oluşturur ve kanda şeker miktarınız artmaya başlar. 37 çalışma net olarak hızlı emilen karbonhidratları almanın yavaş emilenlere oranla % 40 daha fazla şeker hastalığı oluşmasını arttırdığını kanıtlamıştır.

2-DÜZENLİ HAREKET ETMEK GEREKLİDİR: Egzersiz şeker hastalarının mutlaka yapması ve düzenli bir şekilde sürdürmesi gereken bir yaşam şekli olmalıdır. Maalesef bundan kaçınılmaktadır. Egzersiz hücrelerin insüline hassasiyetini arttırır. Bu yolla şekeri hücre içine kabul etmeye başlayıp kanda şeker oranını azaltır. Yüksek yoğunluklu egzersizlerde %80, orta yoğunluklu olanda ise %51 oranında insülin duyarlılığının arttığı görülmüştür. Kabaca kan şekerini düşürücü etki görülmesi için haftada en az 2000 kalori harcatacak egzersiz oranı önerilmektedir. Zevk aldığınız ve sürüdürülebilirliği olan bir egzersizi seçmeniz önerilir.

3-TEMEL İÇECEĞİNİZ SU OLMALIDIR: Artmış su tüketimi insülin hassasiyetini arttırır. Oysa asitli ve şekerli içecekleri tüketenlerde Latent erişkin otoimmun diyabet (LADA) gelişmesi çok sıktır. Bu erişkinlerde ortaya çıkan Tip 1 diyabet şeklidir. Günde 2 den fazla tatlı içecekleri içenlerde LADA gelişimi % 99 oranında artmaktadır. Tedavisi daha zordur ve daha sıkıntılıdır. Meyve suları da bu içecekler kapsamındadır.

4-FAZLA KİLOLARINIZI VERİN: Tip 2 şeker hastalarının büyük bir kısmı fazla kilolu veya obezdir. İç yağlanma kesinlikle insülin direncini arttırır. 1000 den fazla prediyabetli hastanın incelenmesi ile kaybedilen 1 kilo iç yağa karşı diyabet oluşma riskinin % 16 oranında azaldığı, maksimum yağ kaybında ise diyabet gelişme riskinin % 96 oranda kaybolduğu gözlemlenmiştir. Kilo kaybedip kan şekerini düzene soktuktan sonra tekrar kilo almanın eki duruma geri döndürdüğü de çalışmalarla kanıtlanmıştır.

5-SİGARANIN BIRAKILMASI: Yapılan çalışmalar sigara içmenin diyabet riskini % 44 oranında arttırdığını göstemektedir. Günde 20 den fazla sigara tüketenlerde ise bu oran % 61 e çıkmaktadır. Sigarayı bıraktıktan sonra alınan kilolar bile sigara içildiği zamankinden daha az diyabet gelişimine neden olmaktadır. Sigaranın şeker yapma etkisi tam olarak bilinmese de genel anlamda vücut sistemlerinde tahribat yapması nedeni ile (damarları bozması, kan yağlarını bozması vb) bu etkiyi gösterdiği sanılmaktadır. Sigara içen erkeklerde insülinin glikozu hücre içine taşıması %10-40 arasında azalmaktadır. İsveç’te yapılan bir çalışmada diyabeti olup sigara içen hastalarda sigara içmeyen ve obez olan diyabetik hastalara göre HbA1c değerleri daha fazla bulunmuştur.

6-BİR YERDE OTURUP KALMAMALI: Günün bir kısmında egzersiz yapılsa bile kalan saatleri aşırı derecede hareketsiz geçirmek de şeker kontrolünde sıkıntılar yaratır. 6-7 saat tv ve bilgisayar karşısında vakit harcıyorsanız en azından saat başı kalkıp bir miktar hareket etmek bile bir çok şeyi değiştirebilmektedir.

7-D VİTAMİNİ DÜZEYLERİNE DİKKAT:Bir çok yerde D vitamini karşımıza çıkıyor. D vitamini yeterli olanlarda Tip 2 şeker hastalığı gelişme oranı bu vitaminin eksik olduğu kişilere göre %43 daha az. D vitamini insülin yapan hücrelerin fonksiyonlarını düzeltmekte, daha düzgün çalışmalarına neden olmaktadır.

8-KAHVE VE ÇAY: Su ilk önceliğiniz olmalıdır. Ancak yapılan çalışmalar şekersiz kahve ve çay içilmesinin içlerinde bulunan polifenollerin koruyucu etkileri nedeni ile bunları içenlerin daha az Tip 2 şeker hastalığına yakalandığı gözlemlenmiştir.