Kıymetli okurlarım. Son günlerde düyanın saygın tıp dergilerinde çıkan ve sizlere yararlı olacağına inandığım beslenme konulu bazı bilgileri aktarmak istedim. En çok merak edilen konulardan bir tanesi de sürekli açlık çekmek üzerinedir. Beslenme uzmanları tarafından bir çok neden sayılabilse de 2 Ağustos 2021 Tarihli bir makale sürekli kendimizi aç hissetmemizin nedenlerini şöyle sıralamakta.

1-İlk ve en önemli neden gün içerisinde yeterince protein almamaktır. Yeterli protein almak iştahı baskılamaya yol açar. Bu olay aynı zamanda tokluk hissi veren hormon yapımının üretimini arttırarak da iştahı baskılar. Yapılan bazı çalışmalar gün içerisinde en az toplam öğününün %25 ini protein olarak tüketen insanların tüketmeyenlere göre gece yemelerinin % 50 daha az olduğunu göstermiştir. Yine proteini yeterince tüketen insanlarda yemek takıntısı ve yemek düşünceleri belirgin derecede azalmaktadır. Özellikle etler, kümes hayvanlarının etleri, yumurta ve balık son derece kaliteli protein alımı açısından tüketilmesi gereken gıdalardandır. Bunlara ek olarak çiğ kuruyemişler, baklagiller, tohumlar, süt ve yoğurt da diğer protein kaynaklarındandır. Her öğüne protein eklenmelidir.

2-Yeterli uyuyamamak bazı kanser türleri, kalp ve damar hastalıkları ve obezite ile yakından ilişkilidir. Yapılan çalışmalar prostat, meme ve kalın bağırsak kanserlerinin yeterince uyuyamayan kişilerde daha fazla görüldüğünü kanıtlamaktadır. Uyku eksikliği ghrelin denilen iştah arttırıcı hormonun salgılanmasını daha da arttırmaktadır. Yeterli uyku ise tokluk hissini uyaran leptin hormon salgısını arttırır.

3-Fazla rafine karbonhidrat tüketimi de sürekli açlık hissine neden olur. Beyaz un ve şeker burada başı çekmektedir. Bunlar lif açısından fakir olduklarından çabuk sindirilirler. Bu nedenle ani kan şekeri artışı ve ardından bol insülin salgısı gerçekleşir. Bundan sonraki aşamada ise ani kan şekeri düşüklüğü ve acıkma hissi gelir.

4-Yemeklerinizde yağı az kullanıyorsanız yine çabuk acıkma gelişir. Her ne kadar tersini bugüne kadar öğrettilerse de yağlı yemekler gıdaların sindirim kanalında daha yavaş hareket etmesine neden olur. Bu durum da sizi kolay kolay acıktırmaz. 270 obez erişkinin izlendiği bir çalışmada düşük yağ içerikli gıda alanların özellikle hızlı emilen karbonhidratlara karşı isteklerinin arttığı gözlemlenmiştir. Bu da yukarıda belirttiğimiz gibi insülin direncini ve çabuk acıkmayı tetiklemektedir. İştahı arttırdığı söylense de orta zincirli yağ asitleri ve özellikle omega-3 yağ asitleri iştahı azaltma özelliklerine sahiptirler.

5-Yeterince su içmemek de iştahı arttıran nedenlerdendir. Yapılan çalışmalar yemeklerden bir müddet önce su içenlerin daha çabuk doyduğunu ve hiç su içmeyenlere göre günde ortalama 600 kalori daha az gıda aldığını göstermiştir.

6-Diyetinizde yeterli lif yoksa daha sık acıkırsınız. Yüksek oranda lif tüketmek tokluk hissinizi arttırır. Gıdaların sindirim sisteminde daha uzun yol almasına neden olan bu durum aynı zamanda kalp damar hastalıklarından da sizleri koruyabilmektedir.

7-Sık sık dikkatiniz dağılıyorsa farkında olmadan da fazla gıda alabilirsiniz. Beyinden gelen tokluk sinyallerini algılamanız azaldığı için bu durum gerçekleşmektedir. Yapılan çalışmalarda sessizce yemeğini yiyenlerin dikkatini dağıtarak yiyen bireylere göre (bir şeyle meşgul olmak, tv izlemek vb) daha az yedikleri bulunmuştur.

8- Çok sık egzersiz yapanlarda da sık acıkmalar görülür. Bu konuda aşırıya kaçmamalıdır.

9-Aşırı alkol alımı da sık acıkmayı beraberinde getirir. Alkolün iştahı tetikleyici etkileri vardır. Bunun en önemli nedeni leptin hormonunun bu kişilerde baskılanmış olmasındandır.

10-Bazı ilaçların kullanımı (örneğin bazı antidepresanlar, antipsikotikler, kortikosteroidler gibi), aşırı stres hali, aşırı hızlı yemek yeme gibi durumlar da sık acıkmanıza neden olabilmektedir.