TBMM Genel Kurulu’nda yeni oluşturulan bir araştırma komisyonu, su kaynaklarını ele alacak, ama Bursa’dan üyesi yok.

Su denilince…

Türkiye’nin 4.büyük ili olma özelliğiyle Bursa’nın metropol kent nüfusu ve tarımsal kimliği, önem taşıyor.

Süregelen sanayileşme, konutlaşma, maden ve taş ocakları ile fabrikaların derelere etkisi, iklim dengesi ve su kaynakları için endişe oluşturuyor.

TBMM Genel Kurulu’nda;

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi, kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılması için alınacak tedbirleri araştırmak üzere, özel bir komisyon kuruldu.

‘Araştırma’ komisyonuna seçilen üyeleri arasında, Bursa’dan milletekili olmayışını, hayretle karşılıyoruz.

İstanbul’un sular idaresine genel müdürlük ile hükümetin orman ve işleri için de bakanlık yapmış Veysel Eroğlu, komisyona başkan seçildi.

Komisyon üyeleri arasında;

İlklim değişikliği ve su kaynakları sorunlarının, iç göç alma ve altyapı meselelerinin ana gündeme dönüşmediği illerden, üyeleri bulunuyor.

Bursa;

“Velhasıl, Bursa; sudan ibarettir” diyen Evliya Çelebi’nin dönemi kadar olmasa da, su kenti kimliğini bir şekilde taşımaya devam ediyor.

‘Tarımsal’ özellik duruyor.
…Ve!
Bursa, hem iklim değişikliğinin hem de su kaynaklarının kısıtlı oluşunun olumsuz etkilerini ve endişesini, epeydir yaşıyor.
Böyle Bursa;

Bugün gündeme getirdiğimiz, aslında yaşamsal bir geleceği bugünü ve yarınıyla ele alacak araştırma komisyonunda olmayacak.

‘Deprem’ meselesiyle ilgili komisyonda, Bursa’nın AK Parti’li milletvekili Ahmet Kılıç’ın yer alması ne kadar doğru ve faydalı oldu ise, suyla ilgili bir komisyonda Bursa’nın olmayışı da, o kadar yanlış oldu.

Elbette ki…
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve bağlı altyapı kuruluşu; Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün etkili eylem ve yatırım programları var, ama…
Hükümet ve devlet politikasına ışık tutacak ve dönüşecek parlamenter süreç yönetiminin araştırma komisyonu adımında, Bursa yok.