Yerli ve yabancı, yönetimsel otoriteler için sivil toplum örgütleri bir hayli önem taşıyor. Bursa’nın köklü ve Türkiye’nin sesini dünyaya da duyurmuş büyük sivil toplum örgütü, yakında sandığa gidiyor.

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ), yönetimsel yeni kadrosunu seçmeye hazırlanıyor.

BAL-GÖÇ;

Bulgaristan’ın, Türk nüfusuna yönelik asimilasyonu ve zorunlu göçü başlattığı dönemde, soydaşların sesini tüm dünyaya duyurma ve uluslararası boyutta da mücadelesini yürütmek için kurulmuştu.

Kurucusu merhum Mümin Gençoğlu’nun mücadelesine tanıklık eden gazeteci olarak, o yıllarla beraber dünyada kamuoyu oluşturuluyordu.

2000’li yıllarda…

BAL-GÖÇ’ün yönetimini devralan;

Prof. Dr. Emin Balkan, Bulgaristan Türkleri’nin gündemini canlı tutabilmekle beraber, birkaç yıl öncesiyle Bulgaristan’ın özür dilemesiyle başlayan sürecin değerlendirilmesi için önemli çalışmaların içerisinde oldu.

Bursa Uludağ Üniversitesi’nde, akademisyenliği ve hekimliğiyle hizmetlerini sürdüren Balkan, BAL-GÖÇ camiası ve Balkan coğrafyası için yeniden işbaşına gelebilme yolunda bulunuyor.

Epey süredir…

BAL-GÖÇ’ün sesi zayıflamakla beraber, en önemlisi de işlevi ve konumu tam anlamıyla kullanılamıyor.

Avrupa Birliği’ne katılan Bulgaristan’ın demokratikleşme ve ekonimik açılım döneminde, kazanım ve ilerisi için tartışmalar tam anlamıyla bitmedi.

Komşudaki seçimler;

Bulgaristan Türkleri’in durumu ve Türkiye’nin stratejisi açısından, tartışmalı gelişmelere neden oldu, sandıkta birlik sıkıntısı gelişti.

Böyle gidişatta…

Balkan; BAL-GÖÇ’ün yeniden başına geçmeyi arzu ediyor ve kendisine oluşan talebi, karşılıksız bırakmak istemiyor.

Yakında…

Resmen;

Adaylığını ilan edecek.

Konuştuğumuzda;

Öncelikle…

Güçlü bir yapı hedefinden söz ediyor ve doğrultuda ilkesel duruş ve yaklaşım sergiliyor.

Balkan, “BAL-GÖÇ’ü, farklı siyasi görüşlere sahip olsa da, siyasetüstü konum, duruş ve işleyişte tutacak, çalışacak bir yeni yönetim kadrosu hedefliyoruz.” diyor.

Politika olarak;

Yanı sıra…

Önemli bir faaliyet alanı ve istikameti ortaya koyan Balkan, “Sadece bir ülkeyle anılan değil, tüm Balkan Coğrafyası’ndaki Türkler, Müslümanlar için ‘aktif’ ve ‘sonuç getirebilen’ BAL-GÖÇ olacaktır.” ifadesini kullanıyor.

Balkan, yeni dönem yönetimsel kadrosu için “Kendilerini kanıtlamış ve bilinen, toplumsal beklentisi ve talebi olan isimlerle yeniden sorumluluk üstlenmeye talibim.” şeklinde konuşuyor.

BAL-GÖÇ’ü, yeniden ve daha güçlü döneme kavuşturacaklarını belirten Balkan, “Çatı altındaki derneklerdeki üye kayıpları, BAL-GÖÇ’ün camiası için içerisinde bulunduğu durumu anlatıyor.” demesiyle dikkati çekiyor.
Yönetim kurulunda, toplumsal açıdan önemli bir rolü olan kadınların, özel yeri olacağını ve geniş katılımla yer verileceğini de anlatıyor.

Prof. Dr. Emin Balkan;

2000’li yıllardan beri…

Milletvekilliği ve belediye başkanlığı için farklı siyasi partilerin yüksek katlarında konuşulan isimlerden olmakla beraber, akademisyenliği ve hekimliğiyle topluma hizmeti yürütmeye devam etti.

Önümüzdeki günlerde…

BAL-GÖÇ’e yeniden ‘Genel Başkan’ olabilmek için resmi açıklamasını yapacak, göreve talip olacak.

Bir süredir…

Bosna-Hersek’te;
Sırp tarafının, provakatif ve ayrılıkçı bir politika yürütmeye başlaması, ‘Balkan Coğrafyası’ için Türkiye’nin rolünü de yeniden öne çıkardı.

Balkanlar’da;

Türkler, diğer Müslüman nüfus ve genel istikrar açısından, Türkiye’nin politik refleksi ve dünya kamuoyuyla iletişimi için BAL-GÖÇ’ün önemi, güçlü ve sesli olmasına ihtiyaç var.