Yemeden önce iki kere düşünün! Hayati risk taşıyor!
Yemeden önce iki kere düşünün! Hayati risk taşıyor!
Kolon kanseri, dünyada en sık görülen kanser türlerinden biridir. Başta kolon kanseri olmak üzere tüm kanser türlerinden korunmak için beslenme çok büyük önem arz ediyor. Kalın bağırsak kanseri olarak da bilinen kolon kanserinden korunmak için beslenme kadar yiyeceklerin pişirme şekli de çok önemli. Mangal ateşinde yanan et; mide, pankreas ve kalın bağırsak (kolon) kanserine neden oluyor.
Haber Giriş Tarihi: 12.05.2022 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2022 14:07
sosyaltv.com.tr
Kalın bağırsak kanserleri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi sağlık sorunları oluşturuyor. Her yaşta görülebilmesine rağmen, en sık 50 yaşından sonra gözlenir. Ortalama görülme yaşı genellikle 63'tür. Kadın erkek arasında görüme sıklığı açısından pek bir fark yoktur. Kalın bağırsak kanseri; bağırsak duvarının dışına çıktığında önce çevresindeki lenf bezlerine, daha sonra da karaciğer başta olmak üzere diğer organlara da yayılabilir.
Tedavinin başarısı için 50 yaşından sonra, düzenli aralıklarla bağırsakların incelenmesi gerekir. Erken evrelerde hastalıktan kurtulmak mümkün olduğu halde geç kalındığında maalesef yaşamı tehdit eden sorunlarla da karşılaşılabilir.
KOLON KANSERİNDE YEMEKLERİ PİŞİRME ŞEKLİ ÇOK ÖNEMLİ
Kalın bağırsak kanserini önlemek için, pişirme yöntemi de çok önemlidir. Özellikle; mangal gibi pişirme yöntemlerinde etin yanması sonucu kanserojenler oluşabilir. Bu kanserojenler; mide, pankreas ve kalın bağırsak kanserinin gelişmesini tetikleyebilir. Bu nedenle etin ateşe 15 cm'den yakın mesafede olmamasına dikkat edilmelidir. Etin mangalda kalma süresi uzadıkça kanserojen madde oluşma riski de artar.
Kalın bağırsak kanserlerinden korunmada, tarama yöntemlerinin yanı sıra riski azaltıcı bazı basamaklar da mevcuttur. Örneğin; fiziksel egzersiz, aşırı kilolardan kurtulmak, sigara ve alkol kullanmamak, yüksek lifli, düşük yağ içerikli gıdaları tüketmek; bunlardan birkaçıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO); 2015 yılında salam, sucuk, sosis, pastırma gibi işlenmiş et ürünlerini kesin kanserojenler arasına dahil etmiştir. Aşırı kırmızı et tüketilmesinin de özelikle kalın bağırsak kanseri riskini artırdığı aynı duyuruda belirtilmektedir.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Yemeden önce iki kere düşünün! Hayati risk taşıyor!
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2022 14:07
Kalın bağırsak kanserleri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi sağlık sorunları oluşturuyor. Her yaşta görülebilmesine rağmen, en sık 50 yaşından sonra gözlenir. Ortalama görülme yaşı genellikle 63'tür. Kadın erkek arasında görüme sıklığı açısından pek bir fark yoktur. Kalın bağırsak kanseri; bağırsak duvarının dışına çıktığında önce çevresindeki lenf bezlerine, daha sonra da karaciğer başta olmak üzere diğer organlara da yayılabilir.
Tedavinin başarısı için 50 yaşından sonra, düzenli aralıklarla bağırsakların incelenmesi gerekir. Erken evrelerde hastalıktan kurtulmak mümkün olduğu halde geç kalındığında maalesef yaşamı tehdit eden sorunlarla da karşılaşılabilir.
KOLON KANSERİNDE YEMEKLERİ PİŞİRME ŞEKLİ ÇOK ÖNEMLİ
Kalın bağırsak kanserini önlemek için, pişirme yöntemi de çok önemlidir. Özellikle; mangal gibi pişirme yöntemlerinde etin yanması sonucu kanserojenler oluşabilir. Bu kanserojenler; mide, pankreas ve kalın bağırsak kanserinin gelişmesini tetikleyebilir. Bu nedenle etin ateşe 15 cm'den yakın mesafede olmamasına dikkat edilmelidir. Etin mangalda kalma süresi uzadıkça kanserojen madde oluşma riski de artar.
KANSERDEN KORUNMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kalın bağırsak kanserlerinden korunmada, tarama yöntemlerinin yanı sıra riski azaltıcı bazı basamaklar da mevcuttur. Örneğin; fiziksel egzersiz, aşırı kilolardan kurtulmak, sigara ve alkol kullanmamak, yüksek lifli, düşük yağ içerikli gıdaları tüketmek; bunlardan birkaçıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO); 2015 yılında salam, sucuk, sosis, pastırma gibi işlenmiş et ürünlerini kesin kanserojenler arasına dahil etmiştir. Aşırı kırmızı et tüketilmesinin de özelikle kalın bağırsak kanseri riskini artırdığı aynı duyuruda belirtilmektedir.
KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ
Bağırsakların yeterince boşalamaması hissi, dışkılama güçlüğü, ağrılı dışkılama açıklanamayan kilo kaybı, kusma.
KAYNAK: MYNET
Son Haberler
Biden’ın eşi ve kızı da dahil 25 ABD vatandaşı kara listeye alındı!
Genç kadın, boşanma aşamasındaki eşinin dayısının oğlu tarafından silahla vuruldu!
Emre Mor, Fenerbahçe'ye transfer oluyor!
İnegöl'de fiber optik altyapı çalışmalarına başlandı
Kolombiya’da cezaevinde isyan çıktı 49 mahkum öldü!
Irak'ta üniversiteyi basan öğrenci 2 profesörü öldürdü
AK Parti Osmangazi'de Cumhurbaşkanı Erdoğan heyecanı
Osmangazi'de bir hafta
Konya'da 7 kişinin öldüğü cinayette yargılama devam etti
Bursaspor, Vali Yakup Canbolat’ı ziyaret etti
Çocuk cinayetinden ve 38 ayrı suçtan aranıyordu, bazanın altından çıktı!
Bakan Yanık duyurdu: Afet bölgelerine 500'er bin TL yardım!
Denizden 25 yaşında genç bir kadın cesedi çıkarıldı! Kayıp ilanı verilmişti...
NATO zirvesinde öne çıkan 5 konu
Bursa'da kamyonet ve tır çarpıştı