- 'Doymacağımı sanıyor ve önüme gelen her lokmayı mideme indiriyorum.'

 - 'Sanırım çok yedim, kendimi hiç rahat hissetmiyorum.'

- 'Ramazan ayında kilo vermeyi düşünüyordum fakat çok kilo aldım, ne yapacağımı bilmiyorum'


Oruç tutanlara "En çok şikayet ettiğiniz şey nedir?' diye sorduğumuzda sıklıkla aldığımız yanıtlar bunlar oluyor" desek yanlış olmaz.

Beslenme alışkanlıkları, öğün sayıları birçok şey değişir oruçla beraber. Değişmeyen şey ise günlük alınması gereken enerji, protein ve vitamin seviyeleri...

Hal böyle olunca, "Peki ne yapmalıyız, nasıl beslenmeliyiz?' sorusu yanıt bekleyen en önemli soru haline geliyor.

Bu sorunun cevabını uzman diyetisyen Başak Kefeli sizler için Sosyal TV aracılığıyla veriyor.

Ramazan'da sağlıklı beslenme temelde üç konu başlığından oluşuyor.

Bunlardan birincisi;


Mutlaka sahura kalkılmalı. Sahurda mümkün olduğunca kahvaltı ağırlıklı beslenmeli ve fazla tuz alımına dikkat etmeliyiz.

Tok tutması adına mutlaka iki üç dilim ekmek sofralarımızda yer almalı.

Bağırsak problemlerinin önüne geçmek amacıyla yarım porsiyon kadar meyveyi sahurumuza eklemeliyiz.

İkincisi;

İftarda hızlı tüketimin önüne geçmeli ve sakinliğimizi korumalıyız.

Çorbalarımızı içtikten sonra mümkünse on dakika kadar ara vermeliyiz.

İftarı yarım saat kırk beş dakika gibi bir süreye yaymalıyız.

Üçüncüsü;

Ramazan'da sıvı ihtiyacımıza dikkat etmeli; iftar, sahur ve bu iki zaman dilimi arasında sıvı tüketimini ihmal etmemeliyiz. 

Bu bir fincan kahve, birkaç bardak çay ve bir adet maden suyu olabilir.